Buticul cu dulciuri al lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile absorb prea mult din profitul obţinut şi prea puţin ajunge la muncitori.

Valul de greve care s-a răspân­dit în întreaga Chină a pus în încurcătură guvernul. Luna trecută, premierul Wen Jiabao, numit şi „bunicul Wen", a făcut o declaraţie surprinzătoare, spunând că guvernul şi societatea „ar trebui să-i trateze pe muncitorii veniţi din zonele rurale care pe proprii copii".

Muncitorii exploataţi ai Chinei nu au nevoie de un părinte în plus. Ei au nevoie de salarii mai mari, de condiţii mai bune de muncă şi de dreptul de a forma sindicate independente, nu „arondate" Partidului Comunist. Ei au nevoie ca ţara lor să nu mai fie buticul cu dulciuri al lumii. Grevele s-au extins după veştile privind sinuciderile care au avut loc la fabricile din sud ale Foxconn Technology, o companie cu 800.000 de angajaţi, care asamblează produse electronice pentru firme precum  Apple, Dell sau Hewlett-Packard.

Condiţiile de muncă în multe fabrici sunt mizerabile, la fel şi salariile. Potrivit „Toronto Star", la compania Pingdingshan Cotton Textile, angajaţii primesc 65 de cenţi pe oră, lucrează în ture istovitoare, adesea la temperaturi de 38 de grade Celsius. Muncitorii de la Honda Lock au cerut o mărire de salariu de 70%, în prezent având 132 de dolari pe lună.

Până acum, strategia economică a Beijingului bazată pe exporturi (pe fondul forţei de muncă ieftine şi a unei valute slab cotate) a dat roade. PIB-ul pe cap de locuitor a explodat în ultimii zece ani, ajungând la 7.200 de dolari. Numărul locuitorilor care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi a scăzut la 16% în 2005, de la 36% în 2009. Dar China trebuie să meargă mai departe.

Companiile din China absorb prea mult din profitul obţinut şi prea puţin ajunge la muncitori. Prin urmare, consumul reprezintă doar 36% din PIB, faţă de 70% în SUA, şi 60% în Europa şi Japonia.   

Sectorul manufacturier îşi poate permite să plătească salarii mai mari. Dublată de condiţii mai bune de muncă, această măsură este singura care poate stimula consumul intern şi transforma economia Chinei într-una cu adevărat puternică. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite