Branduri de top din industria modei, asociate cu abuzuri grave privind drepturile angajaţilor

0
Publicat:

Un raport al Centrului pentru Resurse privind Afacerile și Drepturile Omului a scos la lumină o serie de abuzuri grave asupra angajaţilor din industria modei în care sunt implicate numele unor firme celebre, precum Asos, Gucci, Ralph Lauren, H&M, Mango, Michael Kors sau Coach.

Branduri celebre din industria modei, asociate cu abuzuri asupra angajaţilor. Foto arhivă
Branduri celebre din industria modei, asociate cu abuzuri asupra angajaţilor. Foto arhivă

Potrivit raportului Appareal Resources încălcările drepturilor omului comise de branduri de modă renumite sau mai puţin renumite, pornesc de la confecţionarea produselor şi continuă pe aproape întreg lanţul de aprovizionare.

Astfel, în raportul Centrului pentru Resurse privind Afacerile și Drepturile Omului apar nume celebre precum Ralph Lauren, H&M, Mango, Michael Kors, Coach, Asos și Gucci, printre altele, acuzate de încălcarea drepturilor de bază ale anagajaţilor precum munca forțată, condiții de lucru nesigure, salarii subevaluate și discriminare.

Pe parcursul a nouă luni, între ianuarie și septembrie 2024, au fost analizate 28 de cazuri care implică 36 de branduri de modă de renume, atât din sectorul de lux, cât și din cel fast fashion. S-a constatat că acestea cauzau practici neetice pentru muncitori. Printre motivele invocate pentru concedieri masive, salarii neplătite și închideri bruște de fabrici se numără scăderea procentului de cumpărători, asociată cu o perioadă de declin pe piața de lux, potrivit aceleiaşi surse.

Fabrica Luenthai din Filipine, care aproviziona branduri precum Michael Kors, Ralph Lauren, Tapestry, Adidas și Fast Retailing, a trecut prin tranziții drastice în mai 2024, concediind 2.000 de muncitori, adică 60% din forța sa de muncă.

Un caz similar a avut loc la fabrica Anzir Apparels din Bangladesh, furnizor pentru branduri precum Mango, Asos și River Island, care a fost nevoită să se închidă din cauza lipsei de comenzi. Deși unele branduri au declarat, când au fost întrebate, că au încetat colaborarea cu aceste fabrici încă din 2021, impactul asupra muncitorilor a fost sever.

Ca răspuns la acuzații, multe dintre brandurile implicate au afirmat că au luat măsuri pentru a rezolva problemele, cum ar fi realizarea de audituri și încetarea relațiilor cu furnizorii neconformi. Totuși, criticii susțin că aceste măsuri sunt adesea insuficiente și lipsite de transparență.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite