Barca solară intactă a faraonului egiptean Keops a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este "cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii"
Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este "cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii"

Barca solară intactă a faraonului egiptean Keops, veche de 4.600 de ani, a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean, care va fi inaugurat în curând lângă piramidele din Giza, a anunţat sâmbătă Ministerul Antichităţilor.

După ce a traversat străzile din Giza într-un vehicul autonom, barca lui Keops, descoperită în 1954 în colţul sudic al Marii Piramide, şi-a încheiat lunga călătorie spre Marele Muzeu Egiptean (GEM)'', se arată într-un comunicat al ministerului, citat de AFP.

Marea Piramidă din Cairo - cunoscută şi sub numele de Piramida lui Keops - este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza şi adăposteşte mormântul lui Keops.

Bărcile solare erau îngropate lângă camerele funerare regale, deoarece trebuiau să transporte defuncţii în viaţa de apoi.

Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este "cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii", a precizat ministerul.

Călătoria sa cu un vehicul special telecomandat, importat din Belgia, a început vineri seara şi a durat 10 ore, a anunţat agenţia oficială de presă MENA.

GEM, situat pe platoul Giza, unde se află faimoasele piramide, a fost prezentat de Egipt ca un reper arheologic important care adăposteşte cele mai valoroase antichităţi. Data inaugurării muzeului nu a fost precizată.

Egiptul se bazează pe o serie de descoperiri arheologice recente pentru a-şi revigora sectorul turistic vital, dar aflat în dificultate, după ce a suferit multiple şocuri, de la revolta din 2011 la actuala pandemie de COVID-19.

În aprilie, autorităţile au mutat la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene 22 de mumii ale regilor şi reginelor Egiptului antic în cadrul unei ceremonii grandioase pe străzile din Cairo.

barca solara

Prima barcă a fost reconstruită şi expusă încă din anul 1987 într-un muzeu de lângă Marea Piramida.

Reconstruirea celei de-a doua barci a ajutat istoricii să descopere adevartul scop al ambarcaţiunii. Prima barcă „a avut o funcţie simbolică foarte clară, fiind destinată călăoriei faraonului între pământ şi cer", a declarat egiptologul Anders Bettum de la British Museum.

"Barca solară" a reprezentat un vas ritual care îl transporta pe regele inviat, împreună cu zeul soarelui Ra pe cer. În schimb, barca excavată prezintă unele semne conform cărora ea ar fi fost utilizată pe apă şi este posibil să fi fost folosită ca o "barcă funerară" pentru a transporta trupul îmbălsămat al faraonului de la Memphis la Giza.

Bărcile solare au jucat un rol important în mitologia egipteană. La vremea aceea, se credea că Ra, zeul soarelui, traversa în viaţa de apoi într-o barcă solară, luptându-se cu alţi zei şi fiare.Îngropate în apropierea Marii Piramide din Gizeh, cele două bărciau fost probabil gândite pentru a-i servi faraonul Khufu (Cheops)în călătorii sale de pe celălalt tărâm.

O serie de gravuri descoperite pe pereţii templului Abydos dinEgipt ilustrează prototipul unei bărci solare. Modelul a inspirat,cel mai probabil, şi cele două ambarcaţiuni descoperite înapropierea piramidelor din Gizeh. Ambele au fost îngropate la maib ine de 30 de metri adâncime. Reconstrucţia primei bărci,descoperite la sfârşitul anilor 1980, a durat în jur de 20 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite