Avionul MiG-15 împlineşte în curând 70 de ani. Câteva aparate nord-coreene încă mai zboară INFOGRAFIE
0
Avionul de luptă care a şocat Occidentul în timpul Războiului Coreean, celebrul MiG-15, împlineşte 70 de ani de la primul său zbor, care a avut loc pe 30 decembrie 1947. Şaptezeci de ani mai târziu, bătrânul avion e încă în serviciul activ. E drept, e vorba de numai câteva zeci de aparate utilizate de Coreea de Nord, restul celor care au supravieţuit războaielor fiind prin muzee.
Când a apărut pe cerul coreean, la sfârşitul anului 1950, MiG-15 a întors pentru o vreme soarta războiului. De la izbucnirea confictului, la 25 iunie 1950, aviaţia nord-coreeană - care avea în componenţă aparate de vânătoare sovietice cu elice, din al Doilea Război Mondial - fusese măturată de pe cer de forţele americane, dotate cu primele avioane de vânătoare cu reacţie, Lockheed F-80 Shooting Star şi Republic F-84 Thunderjet, ambele cu aripi drepte. Acestea au adus rapid americanilor supermaţia aeriană, oferind cale liberă bombardierelor B-29 Superfortress către oraşele nord-coreene.
Însă, în octombrie, Kremlinul a decis să sprijine forţele chineze şi nord-coreene, oferindu-le atât propriile lor MiG-15 şi antrenament pentru piloţi, cât şi Divizia 50 Aviaţie de Vânătoare, ale cărei MiG-uri au fost vopsite cu însemne nord-coreene. La 1 noiembrie, opt aparate MiG-15 au intrat în luptă împotriva americanilor, mai întâi împotriva unei formaţii de 15 avioane cu elice P-51 Mustang, doborând un avion.
Apoi, trei MiG-uri din aceeaşi formaţie au interceptat 10 aparate F-80. Design-ul cu aripă-săgeată al MiG-ului s-a dovedit superior celui cu aripa dreaptă al avioanelor americane, astfel că prima luptă din istorie între avioane cu reacţie s-a soldat cu o victorie sovietică: un avion F-80 a fost doborât.
La scurt timp, pe 9 noiembrie, şi sovieticii înregistrau prima înfrângere în rândul MiG-urilor, un aparat fiind doborât de un Grumann F9F Panther. Acest lucru n-a fost suficient însă pentru a opri ofensiva MiG-urilor, astfel că forţele aeriene ale SUA s-au văzut nevoite să oprească raidurile bombardierelor B-29. Pentru scurt timp, însă: americanii s-au grăbit să trimită în luptă noile F-86 Sabre, singurele avione de luptă cu reacţie americane având aripă-săgeată.
Pe 17 decembrie, a avut loc prima confruntare între MiG şi Sabre, iar până la sfârşitul lunii au avut loc mai multe ciocniri, în urma cărora fiecare dintre părţi şi-a prezentat exagerat succesele. Piloţii americani au raportat opt MiG-uri doborâte, iar cei sovietici – 12 Sabre.
În realitate, au fost doborâte trei MiG-uri şi patru Sabre. În orice caz, sosirea pe front a avioanelor Sabre a readus supremaţia aeriană de partea SUA. La finalul războiului, potrivit datelor din arhive, URSS a pierdut 335 de MiG-uri, China – 224, iar Coreea de Nord – circa 100. Un total de 659 de MiG-uri doborâte, faţă de numai 78 de Sabre şi 78 de avioane de alt tip. Chiar dacă totalul victoriilor şi al pierderilor rămâne controversat până azi, balanţa înclină în defavoarea MiG-urilor, chiar dacă ele au condus, pentru o perioadă ostilităţile, datorită design-ului cu aripă-săgeată.
MiG-15, protagonistul unor drame în anii '50
În anii '50, avionul MiG-15 a fost implicat nu numai în Războiul din Coreea, ci şi în nenumărate confruntări de mai mică anvergură, inclusiv Criza Canalului Suez (aviaţia egipteană) şi Criza Strâmtorii Taiwan (aviaţia chineză).
Avioanele MiG-15, aflate în dotarea forţelor aeriene ale Uniunii Sovietice şi ale aliaţilor săi din Pactul de la Varşovia, inclusiv România, au interceptat frecvent avioane ale NATO, aceste incidente fiind soldate adesea cu doborârea unor aparate de zbor, de ambele părţi. Însă cel mai dramatic incident a implicat o aeronavă civilă: e vorba de doborârea Zborului 402 al companiei israeliene El Al de către două MiG-uri bulgăreşti, la 27 iunie 1955.
Aeronava israeliană a intrat din greşeală în spaţiul aerian bulgar. MiG-urile au deschis focul cu tunurile de la bord, iar avionul israelian, un Lockheed Constellation, s-a prăbuşit lângă Petrici, în apropierea frontierei cu Grecia. Toate cele 58 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.
Avionul cu cel mai mare număr de unităţi produse
Avionul MiG-15 a fost botezat după fabrica de avioane Mikoyan – Gurevici, iar aceasta, la rândul său, poartă numele celor doi ingineri de aviaţie care au dezvoltat aparatele cu reacţie sovietice: Artem Ivanovici Mikoyan şi Mihail Iosifovici Gurevici.
Totul a început pe 8 decembrie 1939, când la Fabrica de Avioane Nr. 1 a fost înfiinţat Biroul de Proiectare pentru Aviaţie, unde lucrau cei doi. Şapte ani mai târziu, după război, mai exact la 24 aprilie 1946, decola primul avion cu reacţie rusesc, MiG-9.
S-au construit în total doar 589 de MiG-9, inclusiv cele 12 prototipuri, pentru că acest model a fost rapid înlocuit de MiG-15, cu performanţe mult superioare, lansat în anul următor. Iar MiG-15 avea să devină unul dintre avioanele cu cel mai mare număr de unităţi produse, poate chiar primul în top: în URSS s-au fabricat peste 12.000, dar incluzând şi aparatele produse sub licenţă totalul depăşeşte 15.000, iar după unele surse – chiar 18.000 de unităţi.
Dintre acestea, doar câteva zeci au supravieţuit, majoritatea fiind în prezent în muzee. Doar forţele aeriene din Coreea de Nord mai au în serviciul activ circa 30 de MiG-15 UTI, adică versiunea cu două locuri, pentru antrenament.
