Autorităţile turce transferă zborurile de pe Ataturk pe noul aeroport din Istanbul. Când începe operaţiunea şi cât va dura? Atenţionare MAE

0
0
Portretele fondatorului Turciei moderne Mustafa Kemal Ataturk (stânga) şi preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan expuse pe o clădire a noului Aeroport din Istanbul FOTO EPA-EFE
Portretele fondatorului Turciei moderne Mustafa Kemal Ataturk (stânga) şi preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan expuse pe o clădire a noului Aeroport din Istanbul FOTO EPA-EFE

Autorităţile turce încep în noaptea de joi spre vineri operaţiunea de mutare a tuturor zborurilor comerciale spre noul aeroport din Istanbul. Ultimul zbor de pe bătrânul aeroport Ataturk va avea loc sâmbătă, la ora locală 02.00 (02.00 ora României).

Ministrul turc al Transporturilor şi Infrastructurii Cahit Turhan a anunţat miercuri lansarea operaţiunii de mutare a zborurilor de pe aeroportul Ataturk pe noul aeroport din Istanbul.

Operaţiunea va începe în noaptea de joi spre vineri, la ora locală 03.00, şi va dura 45 de ore, adică până sâmbătă la ora locală 23.59.

Potrivit ministrului turc, unele rute de zbor vor fi suspendate pentru 26 de ore în timpul acestui proces. În plus, zborurile vor fi întrerupte complet pentru 12 ore pe ambele aeroporturi.

„Ultimul zbor de pe aeroportul Ataturk va avea loc la 6 aprilie la ora două dimineaţa. Zborurile vor fi reluate în mod intens în aceeaşi zi, de la ora 14.00, de pe noul aeroport din Istanbul“, a spus el.

Deschis în 1953, aeroportul Ataturk va deveni un centru de formare şi va găzdui zboruri private. Peste 68 de milioane de pasageri au fost deserviţi anul trecut de acest nod aerian.

Atenţionare MAE pentru călătorii români

MAE a transmis o alertă de călătorie pentru Istanbul la scurt timp după declaraţia ministrului turc. 

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia că, în perioada 5 aprilie 2019 (ora 03.00) - 7 aprilie 2019 (orele 23:59), va avea loc procesul de transfer şi preluare de către Noul Aeroport Istanbul (IGA) a activităţilor şi zborurilor operate până în prezent pe Aeroportul Internaţional Ataturk.

Ulterior datei de 7 aprilie 2019, Aeroportul Istanbul Ataturk va fi închis pentru zborurile comerciale interne şi internaţionale programate şi neprogramate, fiind deschis însă pentru zborurile cargo, de mentenanţă şi tehnice, aviaţie generală, zboruri business, pentru zborurile aeronavelor de stat şi a celorlalte zboruri permise de Autoritatea Aeronautică a Republicii Turcia.

Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează la Istanbul, să aloce mai mult timp, decât în mod normal, pentru transferul de la/către aeroport, dat fiind faptul că infrastructura de transport nu este definitivată“, atenţionează MAE.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul şi Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537, +902324650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Turcia: + 905323181726, al Consulatului General al României de la Istanbul: +905335420695 şi al Consulatului General al României la Izmir: +905304150077.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http:///izmir.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!“.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite