Autorităţile turce au reîncadrat peste 1.800 de funcţionari destituiţi după tentativa de puci din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Peste 1.800 de funcţionari turci destituiţi în urma tentativei de puci din vara anului 2016 au fost reîncradaţi în posturi prin intermediul unui decret-lege emis în noaptea de joi spre vineri, transmite agenţia de presă Anadolu, citată de AFP.

Conform Anadolu, decretul se referă la 1.823 de funcţionari care au fost demişi după ce au descărcat aplicaţia de mesagerie criptată ByLock, considerată un instrument de comunicare privilegiat de către pucişti. Însă autorităţile turce au concluzionat între timp că mii de persoane, inclusiv funcţionarii reîncadraţi, au descărcat aplicaţia fără să ştie.


Peste 140.000 de funcţionari publici au fost destituiţi sau suspendaţi din posturi după tentativa de puci din iulie 2016, imputată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan fostului său aliat politic Fethullah Gulen, un predicator musulman aflat în prezent în exil în Statele Unite. Pe de altă parte, alte 55.000 de persoane sunt arestate pentru legături cu Gulen, care dezminte orice legătură cu încercarea de înlăturare de la putere a lui Erdogan.

Printre persoanele reîncadrate în posturi figurează 544 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, 458 de funcţionari de la Direcţia Generală pentru Siguranţă Naţională şi 204 de la Ministerul Sănătăţii, notează Anadolu. Aceşti funcţionari vor primi salarii pe toată perioada de timp în care au nu au avut un loc de muncă, însă nu pot cere compensaţii.


Conform procurorului Ankarei, 11.480 de persoane au descărcat ByLock fără să ştie, dorind de fapt să acceadă la alte aplicaţii mobile. În opinia sa, a fost vorba de  o strategie a reţelelor pro-Gulen pentru a-i masca pe adevăraţii utilizatori ai acestei aplicaţii.

Pe de altă parte, alte 262 de persoane au fost destituite prin decretul-lege publicat în noaptea de joi spre vineri. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite