Australia: Hackeri ruși au „spart” bazele de date cu 9,7 milioane de clienți ai Medibank

0
Publicat:

Hackeri ruşi au „spart” baza de date a asigurătorului Medibank, cu impact asupra a 9,7 milioane de actuali şi foşti clienţi, printre care prim-ministrul australian, informează AFP.

Poliția australiană spune că hackeri ruți au spart baza de date a Medibank. Foto Shutterstock
Poliția australiană spune că hackeri ruți au spart baza de date a Medibank. Foto Shutterstock

Poliţia australiană a anunţat vineri că hackeri ruşi se află în spatele atacului cibernetic asupra gigantului australian în domeniul asigurărilor medicale Medibank, scrie Agerpres.

Un grup de infractori cibernetici a întreprins atacul cibernetic din Rusia unde este instalat grupul, a declarat Reece Kershaw, un responsabil al poliţiei federale australiene.

Medibank, una dintre principalele societăţi private de asigurare din Australia, a recunoscut săptămâna aceasta că piraţi cibernetici au putut accede la date personale ale asiguraţilor săi.

După ce au publicat un prim "eşantion" din aceste date miercuri, hackerii au publicat o a doua tranşă joi, pe un forum de pe dark web, care nu poate fi găsit cu ajutorul motoarelor de căutare clasice.

Aceste date conţineau informaţii extrem de personale despre sute de persoane. Primele informaţii divulgate păreau să fi fost selectate pentru a cauza un prejudiciu important, vizând persoane tratate pentru dependenţă de droguri, infecţii sexuale transmisibile sau întreruperi de sarcină.

Hackerii au cerut 10 milioane de dolari

Hackerii au cerut joi zece milioane de dolari pentru a nu mai dezvălui date medicale sensibile. Până acum asiguratorul a refuzat să le dea aceşti bani.

Medibank, una dintre cele mai mari companii private de asigurări de sănătate din Australia, a dezvăluit că hackerii au accesat datele personale de la circa 9,7 milioane de clienţi şi foşti clienţi ai săi, printre care şi premierul Anthony Albanese.

După ce au postat un prim „eşantion" din aceste date miercuri, hackerii au publicat joi un al doilea „eşantion" pe un forum din dark web. Acesta conţinea în special informaţii personale despre sute de persoane.

Primele informaţii dezvăluite păreau să fi fost selectate pentru a cauza prejudicii semnificative, vizând persoane tratate pentru dependenţă de droguri, boli cu transmitere sexuală sau întreruperi de sarcină.

Compania de asigurări a refuzat până acum să plătească o răscumpărare hackerilor.

Şeful Medibank, David Koczkar, a calificat şantajul hackerilor drept „ruşinos".

Folosirea informaţiilor personale în scopul extorcării (de bani) constituie o (infracţiune) abominabilă", a spus el, adăugând „este un atac împotriva celor mai vulnerabili membri ai comunităţii noastre".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite