Atacurile ISIS din Iran scot în evidență dezastrul mocnit care crește în Orientul Mijlociu
0Administrația Biden a făcut eforturi mari pentru a preveni un război regional mai mare în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, există deja un conflict regional de facto care face ravagii, cu toate posibilitățile de gafe și de reacții de escaladare care sunt inerente unui astfel de conflict.
Ca o broască într-o oală cu apă care fierbe încet, regiunea s-ar putea să se trezească într-o zi, în curând, și să realizeze că se află în mijlocul unui război total, potrivit CNN.
Pericolul unui conflict tot mai mare este în creștere și amenință să încurce Statele Unite. Acesta este, în parte, motivul pentru care secretarul de stat american Antony Blinken vizitează săptămâna aceasta Orientul Mijlociu: pentru a încerca să oprească ostilitățile tot mai mari.
Trebuie luat în considerare doar ultimele câteva zile: Joi, un atac american cu dronă l-a ucis pe liderul unei miliții cu sediul în Iran în Bagdad, capitala irakiană. Milițiile susținute de Iran în Irak și Siria au lansat cel puțin 118 atacuri împotriva trupelor americane din Siria și Irak de la atacul din 7 octombrie al Hamas în interiorul Israelului.
Lovitura de la Bagdad a fost un risc calculat de către administrația Biden, mai ales că în Irak se fac tot mai multe apeluri pentru expulzarea celor aproximativ 2.500 de soldați americani rămași în țară în cadrul unei misiuni de combatere a ISIS. Lovitura de la Bagdad a amplificat aceste apeluri de expulzare a trupelor americane, potrivit principalului ziar de limbă arabă Asharq Al-Awsat.
Jihadiștii din Statul Islamic complotează să exploateze haosul din Orientul Mijlociu pentru a reveni în forță
Teroriștii Statului Islamic (ISIS) ar putea căuta să folosească preocupările legate de o posibilă escaladare a războiului pentru a "crea spațiu pentru ei înșiși" pentru a opera din nou.
Grupul jihadist Statul Islamic (ISIS) ar putea plănui o revenire sângeroasă prin exploatarea haosului din Orientul Mijlociu. Experții se tem că grupul terorist ar putea "reveni la viață" după ce a susținut că a fost în spatele masacrului din Iran, în care au murit 103 oameni.
În Orientul Mijlociu, tensiunile cresc, deoarece temutul grup terorist libanez Hezbollah și Iranul au arătat clar că vor sprijini Hamas cu orice preț împotriva Israelului.
Pe măsură ce amenințările dintre cele trei grupuri puternice continuă – plus Hamas și Israelul care încă se luptă în Fâșia Gaza – ar putea fi momentul ideal pentru ISIS să lovească din nou.
La apogeul său, grupul militant Statul Islamic a avut o reputație terifiantă după ce a provocat teroare în rândul a milioane de oameni.
Fostul președinte american Barack Obama a fost forțat să ordone lovituri aeriene împotriva ISIS în Irak, după ce grupul a ucis mii de oameni în timp ce se stabilea în întreaga țară.
Ei au susținut, de asemenea, că au decapitat 300 de oaemni între 2014 și 2017 și au planificat atacuri asupra unor civili nevinovați.
ISIS a creat un imperiu de distrugere aproape de neconceput până în 2015.
Ei dețineau controlul asupra unor părți din Irak și Siria și aveau simpatizanți în întreaga lume, inclusiv SUA, Marea Britanie și Turcia.
Dar, după mai multe lichidări ale liderilor grupului și eșecuri în teritoriile din Orientul Mijlociu, puterea lor s-a diminuat, deoarece aproape întreaga lume s-a unit pentru a-i împinge înapoi.
După ce mai multe țări au lovit în punctele fierbinți ale ISIS și luptele s-au intensificat în 2016 și 2017, ISIS a fost ușor, ușor ținut sub control.
S-a raportat că, până la începutul anului 2018, mai puțin de 1.000 de luptători ISIS au rămas în Irak și Siria.
Până la sfârșitul anului 2019, liderul lor Abu Bakr al-Baghdadi s-a sinucis cu o vestă sinucigașă în timp ce era vizat de un raid american.
În anii care au urmat, grupul a rămas tăcut și a fost văzut ca o amenințare neutralizată de liderii mondiali, doar pentru ca ultimele atacuri din Orientul Mijlociu să stârnească din nou mari îngrijorări.
Aymenn Jawad al-Tamimi, de la Middle East Forum, a declarat pentru Reuters că acum încearcă să revină la o perioadă de dominație și să reintroducă frica în viața oamenilor.
"Obiectivele grupului rămân mereu aceleași: jihadul împotriva tuturor dușmanilor grupului pentru a stabili Califatul teritorial care ar trebui să conducă în cele din urmă întreaga lume", a spus el.
Atacul cu bombă din Iran
ISIS a declarat că doi dintre atacatorii lor sinucigași au fost responsabili pentru exploziile de la o ceremonie în memoria generalului iranian Qasem Soleimani , miercuri.
Într-o postare pe Telegram, grupul a declarat că teroriștii Omar al-Muwahid și Sayfullah al-Mujahid „și-au activat vestele cu explozibili” în orașul din sudul Kerman.
ISIS, cunoscut pentru atacurile fără precedent asupra civililor, și-a lansat cea mai recentă lovitură pe fosful tensiunilor din Orientul Mijlociu , ceea ce i-a făcut pe mulși să se îngrijoreze de o potențială escaladare a războiului .
Colonelul Richard Kemp a explicat pentru The Sun despre motivul pentru care crede că ISIS a revendicat oribilele bombardamente.
„Îmi imaginez că este pentru a aduna sprijin pentru ei înșiși, dacă pot părea mai activi decât sunt în acest moment, este o modalitate de a obține sprijin global și orice tip de succes terorist funcționează în acest fel,” a spus Kemp.
Ofițerul pensionar al armatei britanice consideră că ISIS caută să revină în lumina reflectoarelor după ce războiul brutal din Gaza continuă să domine discuțiile pe tot globul.
„Cu lumea focalizată asupra Hamas , ISIS ar putea dori ca atenția să se îndrepte către ei pentru a aduna sprijin și a arăta oamenilor că sunt încă prin preajmă.
Mai degrabă decât un avertisment, este mai mult o dorință ca ei să obțină sprijin în întreaga lume și să recruteze pentru cauza lor, să obțină asistență financiară, deoarece au fost oarecum marginalizați recent. Ar putea fi un indiciu că revin la viață, ” mai spune colonelul.
Într-o postare recentă pe X , directorul executiv al Societății Henry Jackson, Alan Mendoza, a scris că ISIS „își ridică din nou capul urât” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ce ar putea face grupul terorist în continuare .
El a mai spus pentru The Sun: „În revendicarea ISIS pentru acest atentat ne reamintește că grupurile teroriste ideologice ca aceasta nu dispar niciodată cu adevărat.
Cu Orientul Mijlociu într-un punct foarte volatil, extremiștii supraviețuitori ai ISIS vor căuta modalități de a exploata tensiunile și de a-și face spațiu pentru a opera din nou“.
Cu o zi înainte de atacul cu bombă, șeful Hamas Saleh al-Arouri și liderul Hezbollah Hussein Yazbek au fost uciși în lovituri separate cu drone .
Iranul și-a exprima furia față de atacul aerian brutal și a condamnat uciderea lui Arouri de către „regimul sionist agresiv”.
Iranul, care sponsorizează Hamas și Hezbollah, și-a exprimat, de asemenea, poziția clară, spunând că asasinarea nu va face decât să întărească Hamas.
Hezbollah a declarat, de asemenea, că cei responsabili vor primi o „reacție severă”.
Loviturile nu au fost revendicate de Israel , dar mulți cred că Iranul și Hezbollah pun la cale să se răzbune în zilele următoare, deoarece ambele dau vina pe Israel pentru atacurile cu drone.
Și Iranul a criticat inițial Israelul și SUA pentru că au provocat atentatele de la Kerman, în ciuda faptului că SUA au negat implicarea.