Prețul petrolului crește cu peste un dolar din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu
0Prețul petrolului a crescut vineri cu peste un dolar, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se pregătea să viziteze Orientul Mijlociu, în încercarea de a limita tensiunile regionale în creștere, pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,34 dolari, sau 1,7%, la 78,93 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au crescut cu 1,62 dolari, sau 2,2%, la 72,81 dolari, până la ora 1407 GMT, transmite Reuters.
Ambele repere sunt pe cale să încheie prima săptămână a anului în creștere, după ce aproape și-au recuperat pierderile de joi, declanșate de creșterile importante ale stocurilor de benzină și de distilate din SUA.
Revenirea prețurilor servește drept „o reamintire a riscului care își are rădăcinile în tensiunile tot mai mari din Orientul Mijlociu”, a declarat într-o notă analistul PVM Tamas Varga.
Maersk a anunțat că va devia toate navele din Marea Roșie în viitorul apropiat, avertizându-și clienții cu privire la perturbări.
Forțele israeliene plănuiesc o abordare mai bine țintită în nordul Gaza și o urmărire suplimentară a liderilor Hamas în sud, a declarat joi ministrul apărării.
În timp ce amenințarea extinderii conflictului persistă, Blinken urma să se deplaseze în Orientul Mijlociu pentru o săptămână de diplomație, a precizat Departamentul de Stat.
Riscul unei escaladări la granița dintre Israel și Liban este „din păcate foarte real”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.
Investitorii au urmărit, de asemenea, datele macroeconomice pentru a afla indicii cu privire la momentul în care ar putea începe reducerea ratelor dobânzilor, întrucât reducerea mai mică a împrumuturilor poate stimula creșterea economică și aduce o cerere mai mare de petrol.
Inflația din zona euro a crescut în decembrie și ar putea continua să crească la începutul anului 2024, ceea ce ar ușura presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a începe reducerea ratelor.
Cea mai recentă ședință a Rezervei Federale americane, desfășurată joi, a dat din ce în ce mai mult impresia că inflația este sub control și a generat îngrijorare cu privire la riscurile pe care o politică monetară „prea restrictivă” le-ar putea avea pentru economie.
Cu toate acestea, datele oficiale de vineri care arată că angajatorii americani au angajat mai mulți lucrători decât se așteptau în decembrie și au crescut salariile, ceea ce ar putea atenua așteptările ca Fed să reducă prompt ratele dobânzilor.