Armata libaneză patrulează zonele creștine după ce liderul opoziției a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Liban, toți sirienii care făceau parte din banda care l-a răpit pe Pascal Sleiman au fost reținuți și au recunoscut crima.

Pascal Sleiman. Foto: Nexta TV via X
Pascal Sleiman. Foto: Nexta TV via X

Un protest de masă a avut loc în orașul Byblos (la 40 km de Beirut) după anunțul uciderii lui Pascal Sleiman, membru al partidului creștin de opoziție, Forțele Libaneze (LS). Protestele de stradă au avut loc noaptea în mai multe zone din Beirut unde LS și aliații săi au birouri.

După cum a relatat serviciul de presă al armatei libaneze pe canalul Telegram, politicianul de opoziție a fost împușcat pe 7 aprilie de membrii unei bande implicate în furtul de mașini de prestigiu, iar cadavrul său a fost dus în Siria vecină.

Cu toate acestea, liderul LS, Samir Jaajaa a respins rezultatele anchetei preliminare și a numit uciderea lui Sleiman o crimă politică. El a cerut ca justiția să efectueze „o anchetă demnă de încrederea cetățenilor și să-i pedepsească pe cei responsabili”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, toți cei șase sirieni care făceau parte din banda care l-a răpit pe Sleiman au fost reținuți de autorități și au mărturisit crima.

Crima a provocat un val de indignare în zonele creștine, iar în orașul natal al politicianului ucis, Byblos, locuitorii au blocat autostrada care duce în nordul Libanului până la granița cu Siria. Autoritățile au trimis patrule ale armatei în așezările creștine, unde au început atacurile asupra refugiaților sirieni și pogromurile.

Acuzații împotriva Hezbollah

Tensiunea domnește la intersecția cartierelor creștine și șiite din estul Beirutului, dar nu au existat rapoarte despre ciocniri între activiștii LS și partidul șiit Hezbollah.

Pe 5 aprilie, Jaajaa l-a considerat pe Hezbollah responsabil „pentru că a târât Libanul într-un conflict cu Israelul care a dus la victime, distrugeri și pierderi în valoare de milioane de dolari”. El a cerut ca armata libaneză să fie staționată în regiunile sudice și a cerut statelor arabe să o sprijine „în îndeplinirea sarcinii de apărare a statului”.

Ca răspuns, liderul Hezbollah Hassan Nasrullah a acuzat LS și partidul său aliat Kataib de „incitare la conflicte civile” pe 8 aprilie.

Prim-ministrul libanez Najib Mikati, pe fondul înrăutățirii situației politice interne, a emis o declarație în care a recomandat cetățenilor „să-și păstreze calmul și să nu cedeze zvonurilor și emoțiilor”. Sub președinția lui Mikati, marți va avea loc o întâlnire a șefilor forțelor de securitate pentru a lua măsurile necesare pentru stabilizarea situației. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite