Arabia Saudită, o putere în expansiune. Care sunt relaţiile cu Occidentul şi ce rol joacă în raportul de forţe din Golful Persic. Interviu cu prinţul moştenitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Arabia Saudită, prin politicile reformatoare promovate de prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman (MBS) în ultimii ani, a devenit o putere în plină expansiune, având relaţii importante cu Occidentul. Deşi este acuzat că l-ar fi asasinat pe jurnalistul american Jamal Khashoggi, motiv pentru care nu este agreat de oficialii de la Casa Albă, prinţul susţine că este în interesul SUA să păstreze legăturile cu Arabia Saudită, potrivit The Atlantic.

Într-un articol realizat de jurnaliştii publicaţiei americane The Atlantic, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite este prezentat chiar şi de criticii săi drept cel care „a trezit ţara dintr-un somn economic şi social”, potrivit planului pe care MBS l-a anunţat în 2016, cunoscut sub numele Vision 2030. Acum, Arabia Saudită este deschisă vizitatorilor, investitorilor şi le permite cetăţenilor să participe la diverse evenimente sociale, legalizând cinematografele şi concertele şi permiţându-le femeilor să aibă permis de conducere. De asemenea, prinţul moştenitor a abolit aproape în întregime poliţia religioasă, a diversificat şi liberalizat economia şi s-a arătat deschis relaţiilor cu Israelul.

Cu toate acestea, sursa citată arată că Mohammed Bin Salman a creat şi un climat de frică fără precedent în istoria Arabiei Saudite. Poţi să fii pedepsit dacă îl critici pe conducător sau chiar dacă complimentezi în cel mai voalat mod inamicii.

Potrivit publicaţiei americane, după moartea tatălui său, regele Arabiei Saudite, MBS va deţine controlul celor mai mari rezerve de petrol din lume şi va fi liderul unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii. Deşi în perioada în care Trump se afla la Casa Albă Arabia Saudită se bucura de sprijinul ferm al preşedinţiei americane, lucrurile s-au schimbat în timpul Administraţiei Biden. 

Acuzat că l-ar fi ucis pe jurnalistul american Jamal Khashoggi, prinţul moştenitor a intrat în dizgraţia lui Joe Biden, care a refuzat să vorbească personal cu Mohammed Bin Salman până acum, deşi relaţiile dintre cele două state au fost păstrate, arată sursa citată. CIA a concluzionat că el a ordonat uciderea lui Khashoggi, iar procurorii Arabiei Saudite au constatat că operaţiunea a fost condusă de unii dintre cei mai apropiaţi asistenţi ai prinţului moştenitor. Americanii refuză să-l trateze pe MBS ca pe omologul lui Biden, justificând că egalul preşedintelui american este regele, chiar dacă prinţul moştenitor conduce ţara cu binecuvântarea tatălui său.

Într-un interviu pentru The Atlantic, întrebat de jurnalişti dacă a ordonat uciderea lui Khashoggi, prinţul moştenitor a spus că era „evident” că nu a făcut-o. „M-a durut foarte mult. M-a durut pe mine şi întreaga ţară”, a spus acesta, precizând că „incidentul Khashoggi a fost cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat vreodată, pentru că mi-ar fi putut strica toate planurile de a reforma ţara”. 

„Dacă aş fi făcut asta, Khashoggi nici măcar nu ar fi printre primii 1.000 de oameni de pe listă. Dacă ai de gând să realizezi un astfel de lucru, pentru o altă persoană, trebuie să o faci profesionist şi trebuie să fie unul dintre primii 1.000”, a mai transmis prinţul. 

„Potenţialul este în Arabia Saudită”

„Avem o relaţie istorică lungă cu America. Scopul nostru este să o păstrăm şi să o întărim”, le-a mai transmis prinţul moştenitor jurnaliştilor. Deşi a subliniat legăturile cu americanii, prinţul a precizat că

 menţine liniile deschise şi pentru chinezi. „Unde este potenţialul în lume astăzi? Este în Arabia Saudită. Şi dacă vrei să-l ratezi, cred că alţi oameni din Est vor fi foarte fericiţi”, a adăugat acesta. 

Întrebat dacă crede că Joe Biden are o părere greşită despre el, prinţul moştenitor a transmis: „Pur şi simplu, nu-mi pasă. Depinde de el să se gândească la interesele Americii”. 

În ciuda relaţiilor tensionate cu administraţia Biden, prinţul moştenitor susţine că cele două ţări rămân legate. La Washington, mulţi văd ascensiunea MBS la tron ca fiind încurajată, poate chiar realizată cu sprijinul american. Spre exemplu, sprijinul administraţiei Trump l-a salvat pe prinţ când acesta era cel mai vulnerabil, adică în plin scandal legat de asasinarea jurnalistului american, a declarat senatorul Chris Murphy pentru publicaţia citată. 

Raporturile de putere din Golful Persic

Tot în interviul acordat publicaţiei The Atlantic se arată că Mohammed Bin Salman a ordonat, în septembrie 2017, boicotarea Qatarului, invocând sprijinul ţării vecine pentru guvernul iranian, Frăţia Musulmană, Al-Qaeda şi alte organizaţii islamiste din regiune. Din vecin, Qatarul a devenit brusc un inamic. Motivul? A fost explicat chiar de prinţul moştenitor. Frăţia Musulmană, care ar fi susţinută de Qatar, ar intenţiona să răstoarne monarhia şi să o înlocuiască cu o teocraţie. În imaginarul colectiv al oamenilor din Arabia Saudită, Frăţia Musulmană joacă un rol asemănător cu cel al comuniştilor. Tot prinţul a precizat, conform sursei citate, că statul Qatar era comparabil cu Germania nazistă. „Ce crezi că s-ar fi întâmplat dacă cineva l-ar lăudat pe Hitler în al Doilea Război Mondial?”, a întrebat acesta. 

Trei ani mai târziu, totuşi, ţările s-au împăcat, iar guvernul saudit a postat pe Twitter o fotografie cu MBS şi emirul Qatar, Tamim Al Thani. „Şeicul Tamim este o persoană uimitoare”, a spus MBS, precizând că lupta dintre ei a fost doar „o luptă între fraţi”. Pe lângă relaţiile cu Quatarul, Arabia Saudită joacă un rol important şi în relaţiile dintre Statele Unite şi Iran, mai arată sursa citată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite