Venezuela şi SUA au discutat despre condiţiile relaxării sancţiunilor petroliere. Ce au cerut cele două părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA şi Venezuela FOTO SHUTTERSTCK
SUA şi Venezuela FOTO SHUTTERSTCK

Oficialii de la Washington şi Caracas s-au întâlnit sâmbătă în capitala Venezuelei pentru a discuta despre posibilitatea relaxării sancţiunilor petroliere impuse ţării sud-americane, în contextul în care administraţia americană caută să separe Rusia de unul din aliaţii săi.

Întâlnirea, prima în cinci ani la nivel bilateral înalt, s-a soldat însă cu puţine progrese, au declarat cinci surse pentru Reuters.

Ambele părţi au folosit întâlnirea de sâmbătă de la Caracas pentru a prezenta ceea ce o sursă a numit cereri „maximale”.

Delegaţia americană, condusă de Juan Gonzalez - consilierul principal pentru America Latină al Casei Albe - şi ambasadorul James Story, a avut discuţii la palatul Miraflores cu preşedintele socialist Nicolas Maduro şi cu vicepreşedintele Delcy Rodriguez, au spus sursele.

Oficialii americani au văzut întâlnirea drept o ocazie de a aprecia dacă Venezuela, unul din cei mai apropiaţi aliaţi latino-americani ai Rusiei, este pregătită să se distanţeze de preşedintele Vladimir Putin în urma invadării Ucrainei, a afirmat o sursă de la Washington.

SUA doresc, de asemenea, să identifice surse petroliere alternative pentru a acoperi deficitul în cazul deciziei boicotării industriei energetice a Rusiei.

Nici Casa Albă, nici Departamentul de Stat şi nici Ministerul Informaţiilor al Venezuelei nu au dorit să comenteze.

Caracasul a folosit discuţiile pentru a face presiuni pentru reducerea sancţiunilor americane.

Venezuela a cerut Rusiei în ultimele zile să deblocheze încasările petroliere la câteva bănci ruseşti plasate de SUA pe lista neagră, în special Promsvyazbank (PSB), la care compania petrolieră de stat PDVSA şi Ministerul Apărării ale Venezuelei deţin conturi, spun două surse separate.

Washingtonul a cerut garanţii privind desfăşurarea de alegeri prezidenţiale libere, reforme ample ale industriei petroliere venezuelene pentru a facilita producţia şi exportul de către firme străine, şi condamnarea publică a invaziei în Ucraina, pe care Maduro a apărat-o, au afirmat trei persoane familiarizate cu această afacere.

Ca o concesie, oficialii SUA s-au declarat dispuşi să ia în considerare să permită temporar Venezuelei să utilizeze sistemul SWIFT de transferuri interbancare.

Maduro a cerut ridicarea totală a sancţiunilor care interzic exporturile de petrol ale Venezuelei, eliminarea sancţiunilor care îi vizează pe el şi pe alţi oficiali, şi revenirea sub controlul PDVSA a subsidiarei americane Citgo Petroleum, mai spun sursele.

Chiar dacă Washingtonul nu dă curs cererilor lui Maduro, acesta ar putea profita de întâlnirea cu americanii pentru a pune presiune pe Rusia să permită în continuare fluxul banilor venezueleni, explică două surse.

„Da, Maduro doreşte ridicarea restricţiilor. Nu, nu este interesat de schimbarea alianţelor. Este o mişcare  tactică”, a scris pe Twitter Eric Farnsworth, şeful biroului de la Washington al Consiliului Americilor, avertizând SUA să nu fie „naive”.

Întâlnirea de la Caracas a fost solicitată de guvernul lui Maduro prin firma multinaţională de avocatură Dentons, folosită anterior de alte entităţi de stat pentru negocieri privind datoria, au spus două dintre surse. Oficialii americani au fost de acord cu o nouă întâlnire, însă nu a fost stabilită o dată, au mai spus sursele citate de Reuters.

Asistenţii liderului opoziţiei venezuelene Juan Guaido au fost anunţaţi despre întâlnire abia sâmbătă dimineaţă. Guaido a fost recunoscut de Statele Unite şi de zeci de alte naţiuni drept liderul de drept al Venezuelei, după ce au respins realegerea lui Maduro din 2018 drept o farsă, dar mai multe ţări au renunţat între timp la recunoaşterea lor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite