Antony Blinken avertizează în privinţa ingerinţei mercenarilor Wagner în Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari Wagner în Republica Centrafricană FOTO corbeaunews-centrafrique.com
Mercenari Wagner în Republica Centrafricană FOTO corbeaunews-centrafrique.com

Secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat sâmbătă grupul de mercenari Wagner, cunoscut ca armata privată a lui Putin, în privinţa unei ingerinţe în Mali şi a făcut apel la o tranziţie rapidă spre o guvernare civilă în această ţară marcată de violenţe, transmite AFP.

Aflat în vizită la Dakar, Senegal, ultima etapă a turneului său african, Antony Blinken a subliniat faptul că SUA „contribuie împreună cu Mali şi alţi parteneri la eforturile pentru stabilitate” în această ţară, afectată de atacuri jihadiste pe fondul confruntărilor intercomunitare.

„Cred că ar fi nefericit dacă actori străini se angajează, făcând lucrurile şi mai dificile şi mai complicate. Mă gândesc în special la grupul Wagner”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

În timp ce se eschivează să organizeze alegeri, junta aflată la putere la Bamako ia în calcul să recurgă la serviciile Wagner. Motivul, spun reprezentanţii juntei, este că Franţa şi-ar reduce numărul trupelor angajate pe frontul antijihadist.

Franţa a atenţionat în repetate rânduri asupra inadmisibilităţii implantării Wagner în Mali. Pe 12 noiembrie, la Paris, ministrul francez al Apărării şi cel de Externe le-au vorbit omologilor lor ruşi despre „caracterul inacceptabil pe care l-ar comporta desfăşurarea mercenarilor Wagner în spaţiul sahelo-saharian”.

La 7 noiembrie, statele Africii de Vest (Cedeao) au impus sancţiuni individuale membrilor juntei din Mali din cauza tărăgănării organizării alegerilor.

Blinken s-a pronunţat pentru „un guvern ales democratic” în Mali.

Prezenţa mercenarilor Wagner a fost raportată în diverse ţări unde Kremlinul are nevoie de un paravan pentru a desfăşura operaţiuni militare în umbră. Cu toate acestea, Kremlinul neagă că Wagner s-ar afla în solda sa.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite