Anchetă ONU: Moartea lui Morsi, „un asasinat arbitrar încuviinţat de stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie de experţi ONU apreciază într-un raport că moartea fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi, survenită într-o instanţă din Cairo, poate fi calificată drept un „asasinat arbitrar încuviinţat de stat“.

Adus la 17 iunie 2019 în faţa unei instanţe, Mohamed Morsi s-a prăbuşit şi a murit. Decesul său s-a produs la fix şapte ani de la ziua în care fusese ales primul preşedinte civil al Egiptului.

Potrivit unei comisii ONU conduse de raportorul special Agnès Callamard, moartea lui Morsi nu este altceva decât un „asasinat arbitrar încuviinţat de stat“.

„Morsi era închis în condiţii de o brutalitate ce nu poate fi descrisă, mai ales în cei cinci ani petrecuţi la centrul penitenciar Tora“, scriu experţii ONU.

Fostul preşedinte egiptean a stat tot timpul izolat şi nu a primit îngrijiri medicale pentru „diabetul“ şi „hipertensiunea“ de care suferea, cu toate că autorităţile fuseseră avertizate în mod repetat în privinţa agravării stării sale de sănătate, potrivit anchetei. O degradare care în cele din urmă „l-a ucis“, concluzionează experţii.

Un islamist apropiat Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi a fost al cincilea preşedinte al Egiptului. Sosit la putere la 30 iunie 2012, a fost înlăturat la 3 iulie 2013 printr-o lovitură de stat orchestrată de şeful armatei egiptene la acea vreme, Abdel Fattah el-Sisi.

Odată instalat la putere, el-Sisi a dus o vastă campanie de reprimare soldată cu arestarea a mii de islamişti şi activişti laici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite