Ambasadorul Sultan Majed Al Ali: „România, partenerul strategic-cheie al Emiratelor Arabe Unite în Europa de Est“

0
Publicat:

După încheierea ediției din 2023 a Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice - cunoscută sub numele de COP28 - E.S. Sultan Majed Al Ali, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la București, a transmis într-o declarație că Emiratele sunt interesate să creeze procese transformaționale prin parteneriate constructive, inclusiv cu România.

Klaus Iohannis la COP28   climate change FOTO Presidency jpg

„Așteptăm cu nerăbdare să promovăm obiectivele comune ale diplomației climatice cu România prin dezvoltarea și implementarea de proiecte inovatoare de energie curată și infrastructură, care să acorde prioritate durabilității și care să ofere soluții cu rezultate măsurabile la adresa provocării climatice“, spune E.S Sultan Majed Al Ali.

„Ediția din 2023 a Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice- cunoscută sub numele de COP28- va rămâne în istorie ca fiind conferința care a mizat pe implementare, și nu doar pe angajamente, cu atât mai mult cu cât s-a încheiat printr-un acord care trasează un răspuns ambițios la bilanțul la nivel mondial “Global Stocktake” și care prezintă, totodată, planul pentru reducerea decalajelor, astfel încât obiectivul “net zero” să fie atins până în 2050.

COP28 EAU a fost unul dintre cele mai proeminente evenimente la nivel mondial și a reprezentat cel mai important eveniment multilateral pe care l-au găzduit Emiratele Arabe Unite. Conferința a implicat un efort extraordinar de mobilizare internațională, găzduind cu succes peste 80.000 de delegați din întreaga lume și aducând împreună sectorul privat și public, societatea civilă, lideri confesionali, tineri și popoare indigene care și-au unit forțele într-o acțiune comună în ceea ce privește viitorul climei.

Aliniată cu conducerea vizionară a Emiratelor Arabe Unite, președinția COP28 a anunțat un punct de cotitură semnificativ în lupta globală împotriva schimbărilor climatice, întrucât cele 198 de părți participante, inclusiv Emiratele Arabe Unite, au aprobat în mod unanim acordul intitulat “Consensul Emiratelor Arabe Unite”. Acest acord emblematic prezintă un plan concret și bine definit pentru a proteja viitorul planetei noastre, făcând un apel decisiv în favoarea tranziției de la combustibilii fosili.

COP28 a jucat un rol crucial în lansarea unei noi ere de cooperare internațională în domeniul acțiunii climatice, oferind lumii șansa de a asigura un viitor durabil pentru generațiile prezente și viitoare.

În calitate de ambasador al Emiratelor Arabe Unite în România, sunt mândru să spun că 2023 a reprezentat un punct culminant și în relațiile diplomatice dintre țările noastre. Nu numai că Excelența Sa Klaus Iohannis, Președintele României, a efectuat două vizite remarcabile în Emiratele Arabe Unite în acest an – prima, o vizită oficială la Abu Dhabi, în perioada 18-21 martie, urmată de a doua sa vizită în cadrul COP28, între 2 și 4 decembrie – dar relațiile bilaterale dintre țările noastre au fost consolidate de eforturile comune de implementare a acțiunii climatice.

România și Emiratele Arabe Unite și-au construit o relație strategică solidă, iar România este astăzi partenerul strategic-cheie al Emiratelor Arabe Unite în Europa de Est. Semnarea recentă a memorandumurilor de înțelegere în domeniul energiei (martie 2023) și mediului și schimbărilor climatice (octombrie 2022), precum și intensificarea cooperării dintre sectoarele private ale celor două părți stau mărturie a relației din ce în ce mai solide a țărilor noastre“, se mai arată în declarația ambasadorului Emiratelor Arabe Unite la București.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite