Ambasada României, printre puţinele misiuni diplomatice rămase deschise în Libia, ţară ce se confruntă cu un sângeros război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele guvernamentale libiene nu reuşesc să facă faţă atacurilor zecilor de miliţii rebele ce controlează multe zone ale ţării şi dau atacuri inclusiv în capitala Tripoli FOTO Reuters
Forţele guvernamentale libiene nu reuşesc să facă faţă atacurilor zecilor de miliţii rebele ce controlează multe zone ale ţării şi dau atacuri inclusiv în capitala Tripoli FOTO Reuters

Ambasada României este printre puţinele misiuni diplomatice rămase deschise la Tripoli, unde confruntările între miliţii islamiste rivale s-au soldat, potrivit estimărilor, cu circa 200 de morţi, în ultimele două săptămâni, scrie ziarul italian „Il Messaggero“.

Potrivit unor surse diplomatice citate de presa italiană, singurele ambasade rămase deschise la Tripoli sunt cele ale României, Italiei, Maltei, Marii Britanii şi Ungariei.

Ministerul român al Afacerilor Externe „continuă să analizeze cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate din Libia, inclusiv din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei României la Tripoli. Pentru moment, Ambasada României rămâne operaţională şi acţionează în direcţia acordării de asistenţă şi protecţie consulară românilor care se află încă pe teritoriul Libiei“ a precizat pentru „Adevărul “ MAE.
.
Ambasada României la Tripoli are în evidenţele sale aproximativ 200 de cetăţeni români care au dorit să-şi anunţe prezenţa în Libia, iar ministerul român de Externe a postat pe site-ul său un avertisment de călatorie care clasifică situaţia actuală de securitate din Libia la nivelul 3 (exista factori confirmaţi de risc, evitaţi călătoriile!) . În pofida acestui avertisment, ambasada României la Tripoli se confruntă cu o serie de situaţii în care cetăţenii români ignoră avertismentul, sosesc în Libia şi nu işi anunţă prezenţa la ambasadă. Până la acest moment, cu sprijinul MAE au fost repatriaţi 60 cetăţeni români din Libia, ne-a precizat biroul de presă al Ministerului.

Grupul terorist Ansar al-Sharia a anunţat vineri, potrivit Al-Arabiya, că deţine controlul asupra oraşului rebel Benghazi, unde a fost proclamat "emiratul islamic". "Libia riscă să se confrunte cu un război civil sângeros", avertizează Ministerul italian de Externe.

"Bilanţul confruntărilor între miliţii islamiste rivale este estimat la circa 200 de morţi şi 400 de răniţi, în două săptămâni, iar aeroportul din Tripoli este distrus", a declarat Federica Mogherini, ministrul italian de Externe.

Surse din cadrul serviciilor de informaţii italiene avertizează că islamiştii libieni ar putea utiliza avioane rămase pe aeroportul din Tripoli pentru a comite atacuri sinucigaşe în ţări occidentale, Italia fiind printre ţintele vizate.
După două zile de relativă acalmie, lupte violente au reizbucnit joi între diferitele miliţii rivale care-şi dispută controlul aeroportului din capitala Libiei, Tripoli, transmite AFP.

În faţa acestei degradări a situaţiei de securitate, mai multe state şi-au evacuat cetăţenii din Libia şi personalul diplomatic.

Spania a anunţat joi evacuarea temporară a personalului de la ambasada sa din Tripoli, unde va mai rămâne doar un însărcinat cu afaceri pentru a asigura în continuare funcţionarea misiunii. Ministrul spaniol de externe, Jose Garcia Margallo, a declarat că în acest moment la Tripoli nu mai există un interlocutor, iar toate informaţiile disponibile indică o agravare rapidă a situaţiei.

La rândul ei, Grecia a trimis o navă pentru a evacua mai multe zeci de cetăţeni împreună cu personalul ambasadei sale, plus circa 80 de chinezi şi cetăţeni ai altor ţări.

De asemenea, guvernul din Filipine a anunţat că va închiria nave pentru a-i evacua pe cei 13.000 de filipinezi din Libia.

Cu o zi în urmă, Ministerul francez de Externe a anunţat evacuarea pe care maritimă a 55 de francezi şi şapte britanici şi suspendarea activităţii misiunii sale diplomatice de la Tripoli.

Principalii protagonişti ai confruntărilor sunt brigăzile din localitatea Misrata (situată la 200 de kilometri est de Tripoli) aliate cu miliţiile islamiste care încearcă să preia controlul aeroportului, capturat anterior de o grupare rivală din oraşul Zenten (situat la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli). Aceste mişcări au participat la acţiunile armate împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, dar, după victoria împotriva acestuia, ele au intrat în conflict.

Potrivit martorilor, alte confruntări armate au fost semnalate pe drumul către aeroport şi la periferia vestică a capitalei, dar se aud explozii şi în centrul oraşului Tripoli, care este aproape în întregime paralizat, instituţiile şi magazinele fiind închise, iar locuitorii se confruntă cu o penurie de carburant şi de electricitate, dar şi cu întreruperea furnizării apei curente.

Pe de altă parte, guvernul libian a cerut ajutor internaţional pentru a evita „o catastrofă umană şi de mediu“ în urma incendiului masiv izbucnit la un rezervor de combustibil din apropierea aeroportului, care a fost lovit de o rachetă şi unde sunt stocaţi 90 de milioane de litri de carburant, dar violenţele descurajează orice intervenţie străină.

Luptele din perimetrul aeroportului s-au soldat cu circa o sută de morţi şi peste 400 de răniţi. Confruntările au început pe 13 iulie, când miliţiile islamiste au lansat atacul asupra aeroportului, care de atunci este închis traficului aerian, iar mai multe avioane staţionate au fost distruse.

În estul ţării, la Benghazi, situaţia era  relativ calmă, după mai multe zile de lupte soldate cu circa o sută de morţi şi în urma cărora miliţiile islamiste au reuşit să ocupe principala bază militară a oraşului.

În opinia analiştilor, aceste evoluţii sunt efectul luptei pentru influenţă între diferitele regiuni şi curente politice într-o ţară în care domneşte haosul. La aproape trei ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, noile autorităţi sunt în continuare incapabile să controleze zecile de miliţii alcătuite din foşti rebeli care fac legea profitând de inexistenţa unor forţe de securitate bine structurate.

Noul parlament rezultat în urma alegerilor de pe 25 iunie a decis să se reunească de urgenţă sâmbătă la Tobruk, în estul ţării, devansând cu două zile şedinţa inaugurală programată pe 4 august la Benghazi, oraş considerat acum prea periculos pentru un astfel de eveniment. Dar nici această reuniune nu este certă, preşedintele în exerciţiu al legislativului susţinând că ea s-ar putea desfăşura pe 4 august la Tripoli.
 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite