A terminat şcoala primară la 100 de ani. „Cea mai bună carieră e studiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mexicancă în vârstă de 100 de ani, care în copilărie n-a avut posibilitatea să meargă la şcoală, fiind foarte săracă, a absolvit zilele trecute şcoala primară, cu ajutorul unui program special pentru educarea adulţilor. „Abia poate merge, aşa că este o realizare destul de importantă”, a spus şefa departamentului de educaţie pentru adulţi din statul mexican Oaxaca, Norma Jimenez Lopez.

Manuela Hernandez, născută la 17 iunie 1913, în oraşul Tuxtepec, a povestit cum în copilărie un unchi a ajutat să meargă la şcoală, însă a reuşit doar să termine clasa întâi, pentru că părinţii ei avea nevoie de ea ca să lucreze.

„În anul următor, când puteam deja spăla şi călca, nu m-au mai lăsat să merg, pentru că aveau nevoie de forţă de muncă”, a mărturisit centenara.

Sistemul de educaţie pentru adulţi este un model flexibil şi concentrat, care le permite oamenilor în vârstă să termine şcoala primară în timp de doi ani şi jumătate sau trei.

Totuşi, sublinează presa spaniolă, fiecare caz e diferit. Unii dintre „învăţăcei” au dobândit deja, în timpul vieţii, o parte din cunoştinţe, aşa că acestea sunt echivalate. Hernandez a trebuit să facă un singur an de şcoală, pentru că ştia deja să scrie şi să citească. „Cea mai bună carieră e studiul”, a afirmat femeia după ce a primit, săptămâna trecută, certificatul de absolvire.

Femeia spune că cel mai mult îi place să citească, doar că uneori îi este greu fiindcă are probleme de vedere. „De fiecare dată când învăţ ceva, îmi spun: acum nu mă vor mai păcăli”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite