400 de zile într-o închisoare din Etiopia. Povestea a doi jurnalişti suedezi condamnaţi prin dovezi fabricate sub ochii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schibbye (stânga) şi Johan Persson (dreapta), când au păşit pe teritoriul suedez după 400 de zile petrecute într-o închisoare din Etiopia FOTO: BBC News
Martin Schibbye (stânga) şi Johan Persson (dreapta), când au păşit pe teritoriul suedez după 400 de zile petrecute într-o închisoare din Etiopia FOTO: BBC News

Doi jurnalişti suedezi au povestit cum şi-au petrecut cele 400 de zile într-o închisoarea din Etiopia, plină de şobolani, purici, dar şi numeroşi alţi oameni din presă, după ce au fost găsiţi vinovaţi de intrare ilegală în ţară şi de sprijinirea unui grup de rebeli.

Jurnaliştii Johan Persson şi Martin Schibbye au fost recent eliberaţi după ce au ispăşit peste 400 de zile din pedeapsa de 11 ani, după ce au fost condamnaţi pentru intrare ilegală în ţară şi pentru sprijinirea rebelilor din cadrul Frontului Naţional pentru Eliberare al regiunii etiopiene Ogaden (ONLF).

Cei doi au fost capturaţi, împreună cu mai mulţi rebelii ONLF, în iunie 2011. Jurnaliştii au fost aduşi în faţa justiţiei etiopiene care i-a condamnat la 11 ani de închisoare. Sentinţa a atras, însă, atenţia opiniei publice internaţionale şi a suscitat interesul organizaţiei pentru drepturile omului  Amnesty International (AI). Potrivit AI, Johan Persson şi Martin Schibbye se aflau în Etiopia pentru a-şi face „munca legitimă”, când au fost reţinuţi de forţele de ordinele.

Purtătorul de cuvânt al guvernului etiopian,  Bereket Simon, a apărat iniţial sentinţa de condamnare la închisoare a celor doi jurnalişti, declarând că aceştia fuseseră prinşi „în flagrant“ cooperând cu „organizaţiile teroriste“.

Defunctul prim-ministru etiopian Meles Zenawi i-a graţiat pe jurnaliştii suedezi înainte de moartea sa, în august 2012, fapt ce a făcut posibilă eliberarea lor.

Odată ajunşi în Europa, Johan Persson şi Martin Schibbye au povestit pentru BBC News cum şi-au petrecut cele peste 400 de zile de detenţie.

„Şobolani, purici şi oameni bolnavi“

Cei doi au dezvăluit cât de proaste erau condiţiile din închisoarea etiopiană în care au stat. „Era cu 200% supraaglomerat. Era foarte cald. Nu aveam apă. Era plin de praf. Roiau în jurul nostru şobolani şi purici. Foarte mulţi deţinuţi erau bolnavi de SIDA sau de tuberculoză“, a spus Johan Persson.

El a mărturisit că a fost foarte suprins când a descoperit că în închisoarea respectivă erau mulţi jurnalişti şi oameni politici ai opoziţiei, în rândul deţinuţilor.

Deşi cei doi recunosc că au intrat ilegal în Etiopia, ei susţin că procesul lor a fost nedrept. „Procesul a fost o glumă. Meles Zenawi a spus pe postul naţional, cu trei sau patru săptămâni înainte de începerea procesului, că suntem vinovaţi“, a atras atenţia Persson, precizând că acuzaţia de sprijin al unui grup terorist a fost folosită în mod abuziv tocmai pentru a-i arunca în spatele gratiilor.

„În ultimii ani, Etiopia a folosit legislaţia anti-terorism pentru a suprima media şi jurnaliştii“, a subliniat Martin Schibbye.

Reporterii independenţi au fost în Ogaden, regiune din estul Etiopiei, pentru patru zile înainte de a fi arestaţi.

„Armata etiopiană ne-a suspectat. Soldaţii au fost pe urmele noastre timp de trei-patru zile, apoi ne-au prins într-o ambuscadă. Am fost atacaţi de circa 150 de ofiţeri ai armatei etiopiene care au deschis focul asupra noastră. Ne-au pus la pământ destul de repede. Eu am fost lovit în umăr şi Johan în braţ. Cineva a strigat «mass-media, presa internaţională!» şi apoi am fost arestaţi“, a povestit Schibbye.

Dovada care avea să-i condamne, fabricată de autorităţi

După arestarea lor, aceştia au declarat că au fost ameninţaţi pentru a lua parte într-un film documentar despre presupusa lor relaţie cu ONLF. „Doi civili, pe care nu-i văzusem înainte, erau îmbrăcaţi ca nişte rebeli. Soldaţii le-au dat arme şi i-au pus să stea în faţa noastră, pentru a depune mărturie împotriva noastră cum că am fi venit cu ei în Etiopia, intrând prin Somalia“, a spus Schibbye.

Jurnaliştii susţin că cei care au comandat filmarea au fost înalţi funcţionari etiopieni. „Filmarea nu a fost ideea unui miliţian nebun: regizorul era vicepreşedintele regiunii Ogaden în care ne aflam. Totodată, după ce au tras câteva cadre fără acordul nostru, preşedintele regiunii ne-a chemat şi ne-a spus: «Nu suntem mulţumiţi de performaţele voastre din film»“, a povestit Schibbye.

În cele din urmă, filmul a fost folosit împotriva lor în instanţă.

„Aş face acelaşi lucru şi astăzi“

Regiunea Ogaden este o zona puternic conflictuală în care localnicii, majoritatea de etnie somaleză, au pus mâna pe arme şi le-au îndreptat împotriva autorităţilor.

„Am mers pe jos prin sate unde, până recent, locuiau oameni, dar aproape toţi au fugit din cauza conflictului. S-au ţinut lupte grele, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care am fost detectaţi, urmăriţi şi prinşi în ambuscadă de către armată“, a spus Persson.

În ciuda faptului că au stat mai mult de un an în închisoare, ei spun că nu s-au întors cu niciun regret din Etiopia.

Pentru Martin Schibbye activitatea de corespondent în străinătate este una ce necesită asumarea unor riscuri şi refuză să creadă că există zone închise pentru jurnalişti. Colegul său, Johan Persson, este de acord cu el: „Atâta timp cât guvernele fac legi pentru se proteja împotriva jurnaliştilor, treaba noastră este de a rupe acele legi. Aş face acelaşi lucru şi astăzi“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite