„The Economist“: „Jurnaliştii străini sunt victimele unui atac feroce din partea Guvernului român“
0„The Economist“ publică astăzi un articol pe blogul Eastern approaches, care comentează chestiuni din Europa de Est, în care vorbeşte despre situaţia jurnaliştilor din România. Sub titlul „Journalists under fire“ se ascunde povestea jurnaliştilor acuzaţi că ar fi agenţi ai lui Traian Băsescu, înfieraţi de către unii lideri politici, dar mai ales de către publicaţia „Cotidianul“.
„Jurnaliştii din România care lucrează pentru mass media străine nu trec printr-o perioadă foarte bună. Ei sunt victimele unei campanii feroce iniţiate de către oficiali ai Guvernului şi de către site-ul de ştiri „Cotidianul“. Acuzaţiile de violare a eticii profesionale au fost raportate şi în alte publicaţii româneşti“, se arată pe blogul din „The Economist“.
Printre publicaţiile care au fost acuzate că fac jocul lui Traian Băsescu, prin trimişii lor, au fost „Der Spiegel”, “El Pais”, “Deutsche Welle”, CNN, “The Economist”, “Le Monde”, USA Today” sau „France 24“. Jurnaliştii acestora au fost acuzaţi că ar fi „agenţi cu interese antiromâneşti“, plătiţi de Traian Băsescu, pentru a dezinforma publicul internaţional.
Articolul din „The Economist“ menţionează mai multe cazuri ale jurnaliştilor acuzaţi în această perioadă, care a început de când s-a dat lupta pentru suspendarea lui Traian Băsescu.
Lista neagră a jurnaliştilor atacaţi
Raul Sanchez, un corespondent al ziarului „El Pais“, a fost acuzat în iulie de către „Cotidianul“ că lucrează ca agent sub acoperire la Institutul Cultural Român şi este agent al lui Traian Băsescu. Aceste acuzaţii au venit după un interviu cu Victor Ponta, când premierul i-a spus acestuia că îşi va da demisia dacă acuzaţiile de plagiat se vor confirma.
„O comisie etică a concluzionat că Victor Ponta a plagiat, dar acesta nu şi-a dat demisia“, scrie „The Economist“.
Cotidianul a mai acuzat-o şi pe Liliana Ciobanu, un reporter freelance care lucrează şi pentru „The Economist“, CNN sau France 24 că este un agent sub acoperire, plătit de Băsescu pentru a scrie împotriva guvernului. Liliana Ciobanu a negat acuzaţiile care i se aduc şi a cerut dovezi de la publicaţia online, dar aceştia nu au venit cu acestea.
De asemenea, Victor Ponta, se mai arată în „The Economist“, a vorbit cu jurnaliştii de la „Le Monde“ şi le-a spus acestora că „persoana care a scris a fost ori plătită, ori nu are habar despre ce se întâmplă în România“. După câteva zile, Ponta a declarat că nu a dorit să jignească niciun jurnalist, nici pe cei de la „Le Monde“, nici pe ceilalţi.
Cu toate acestea, Victor Ponta nu a ezitat să atace verbal un jurnalist în timpul conferinţei de presă de după decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului.
De data aceasta a fost vorba despre Mihaela Rodina de la Agenţia France Presse. „A acuzat-o că dezinformează, că este lipsită de profesionalism şi că are o atitudine stranie şi revoltătoare. Rodina îl întrebase pe Ponta despre controversa care a implicat Curtea Constituţională, care a fost implicată în rezolvarea conflictului dintre putere şi Traian Băsescu“, mai scrie „The Economist“.
Asociaţile presei au reacţionat
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a condamnat climatul de intimidare care s-a dezvoltat în România în ultima perioadă faţă de jurnaliştii care sunt critici puterii.
Asociaţia Presei Străine din România a cerut autorităţilor să se asigure că există un climat civilizat şi responsabil faţă de jurnaliştii care lucrează pentru mass media străină.
„Chiar dacă Guvernul crede sau nu că luptă împotriva unei conspiraţii media mondiale, atacul verbal asupra jurnaliştilor nu a ajutat foarte mult la promovarea imaginii moderate“, se încheie articolul din „The Economist“.