100 Gânditori Globali/ 2015: Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)
FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)

De la amvonul Vaticanului la comunităţile aborigene ale Australiei, de la sălile Naţiunilor Unite la orezăriile Vietnamului, aceşti Gânditori Globali şi-au folosit influenţa cu speranţa de a curăţa planeta. (...) Campaniile lor au fost foarte diferite, dar mesajul este acelaşi: lumea trebuie să înceteze să ignore schimbările climatice, până nu e prea târziu.

fragment din lista 100 Gânditori Globali/ 2015, inclusă în ediţia FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016) 

Papa Francisc

Papa, Vatican

PENTRU CĂ PREDICĂ ÎNCREDEREA ÎN ŞTIINŢĂ. 

Papa Francisc ignoră criticii care insistă că Vaticanul nu are de ce să influenţeze politica globală. În iunie trecut, Papa a transmis o enciclică plină de patos, de 184 de pagini, dedicată mediului – o premieră pentru papalitate –, adresată „tuturor celor care trăiesc pe planetă”. Socotind schimbările climatice drept ceva ce ţine de drepturile omului, scrisoarea papală a criticat felul în care „datoria externă a ţărilor sărace a devenit un mod de a le controla”, în timp ce naţiunile bogate distrug planeta.

Papa a făcut apel către guverne să pună în aplicare noi politici economice şi energetice, un apel pe care l-a reiterat când s-a adresat Congresului SUA şi Adunării Generale a ONU în timpul vizitei sale în America din septembrie.

Francisc a expus clar că nu vrea să-şi îngrădească rolul la a citi din scripturi; ci să schimbe Biserica Catolică şi lumea. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite