100 Gânditori Globali/ 2015: Ameenah Gurib-Fakim - şi dezvoltarea Africii cu ajutorul ştiinţei şi tehnologiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECIDENŢII - A ajunge la un acord este arareori uşor. În 2015, totuşi, diplomaţii şi politicienii s-au reunit pentru a deschide uşi de mult închise, precum în cazul Iranului sau al Cubei, pentru a aduce Grecia înapoi de pe marginea prăpastiei (cel puţin pentru moment) şi pentru a răspunde unei crize a refugiaţilor de proporţii epice.

Alţi Gânditori Globali au generat titluri pentru creionarea de politici externe feministe, pentru combaterea încălzirii globale în pofida limitărilor economice semnificative ale unei ţări sărace sau prin faptul că au plasat ştiinţa în centrul dezvoltării naţionale. Fie că a vrut să facă bine sau rău, această cohortă a avut soluţii pentru unele dintre cele mai importante probleme globale.

fragment din lista 100 Gânditori Globali/ 2015, inclusă în ediţia FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)

AMEENAH GURIB-FAKIM

Preşedintă, Mauritius 

PENTRU APLICAREA UNEI METODE ŞTIINŢIFICE LA CHESTIUNILE DEZVOLTĂRII.

Statele Unite investesc în jur de 3% din PIB în cercetare ştiinţifică. Coreea de Sud alocă aproape de 4%. Pentru multe state africane, cifra rămâne însă sub 1%, se plânge Ameenah Gurib-Fakim, preşedinta Insulelor Mauritius. În iunie, fără nicio experienţă politică anterioară, ea a devenit prima femeie preşedinte din istoria naţiunii şi una dintre cele mai vocale ambasadoare pentru finanţarea cercetării ştiinţifice în Africa. A promis să încurajeze ocuparea forţei de muncă interne şi creşterea salariilor prin investiţii în bioparcuri şi sectoare tehnologice.

Totodată, a sprijinit lansarea Alianţei pentru Accelerarea Performanţei în Ştiinţă în Africa, ce intenţionează să investească 100 de milioane de dolari în cercetare şi să se asigure că africanii – nu puterile occidentale – sunt cei care stabilesc obiectivele ştiinţifice în laboratoarele de pe continent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite