Zelenski cere direct ajutorul liderilor occidentali împotriva Rusiei

0
0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski cere ajutorul liderilor occidentali FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski cere ajutorul liderilor occidentali FOTO Profimedia

Zelenski a discutat cu oficiali de cel mai înalt nivel din Regatul Unit, Canada, Germania, Turcia şi alte ţări, solicitând mai mult sprijin militar şi sancţiuni mai dure împotriva Moscovei, iar ulterior le-a mulţumit pentru susţinere.

După convorbirea cu şefa guvernului britanic, Liz Truss, liderul de la Kiev a scris pe Twitter că "apărarea şi ajutorul financiar pentru Ucraina trebuie intensificate, ca reacţie".

Într-un alt dialog, preşedintele a obţinut promisiunea cancelarului german Olaf Scholz că sprijinul financiar, politic şi umanitar al Berlinului pentru Ucraina nu va slăbi.

Scholz a mai spus că Germania va continua să susţină, inclusiv prin livrarea de armament, apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, a comunicat un purtător de cuvânt al guvernului german.

"Vă mulţumesc tuturor pentru sprijinul clar şi fără echivoc. Vă mulţumesc tuturor că ne înţelegeţi poziţia", a declarat ulterior Zelenski într-un mesaj video transmis miercuri noaptea. "Ucraina nu poate şi nu va tolera nicio încercare a Rusiei de a ocupa vreo parte a pământului nostru", a mai spus el.

Kievul şi Occidentul au condamnat ca simulacre de consultare populară referendumurile ilegale din regiunile ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, prin care Rusia încearcă să justifice anexarea acestora.

Statele Unite au informat că, în colaborare cu aliaţii şi partenerii, intenţionează să impună Rusiei costuri economice mai mari, iar executivul Uniunii Europene a propus noi sancţiuni.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite