Zelenski cere aderarea prin procedură specială a Ucrainei la UE. Răspunsul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene ca ţara sa să fie primită în UE printr-o procedură specială. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca ţara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgenţă. El spune că soldaţii ucraineni nu luptă doar pentru ţara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.

„Soldaţii noştri nu luptă doar pentru ţara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toţi copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toţi europenii şi cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus el într-un mesaj televizat.

„Când am candidat la preşedinţie, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Pentru că toţi suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Şi acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Şi sunt încrezător că fiecare dintre noi va câştiga”, a mai spus preşedintele ucrainean.

El a avut un mesaj şi pentru militarii ruşi care participă la invazia în Ucraina: „Părăsiţi tehnica militară şi plecaţi, nu credeţi în ce vă spun comandanţii voştri, pur şi simplu plecaţi”.

„Întreb mamele, copiii, taţii din Rusia: mii de soldaţi de ai voştri au picat deja, pentru ce aţi venit, de ce aţi veni?”, a continuat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

''Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută'', a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.

El a adăugat că blocul comunitar are un ''foarte solid'' acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privinţă.

Acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme.

Pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere nevoile de finanţare în 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite