Vlad Filat, reţinut pentru 72 de ore de Centrul Naţional Anticorupţie, după ce a rămas fără imunitate parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, la cererea Procuraturii Generale
Lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, la cererea Procuraturii Generale

Parlamentul a ridicat, joi,  imunitatea parlamentară a liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, la cererea procurorului general. Fostul premier al Republicii Moldova este acuzat de implicare în „jaful secolului“. Liderul pro-rus Renato Usatîi oferă un Mercedes poliţistului care îl va aresta pe Filat. Vlad Filat a fost deja dus la Centrul Naţional Anticorupţie, anunţă deschide.md, şi reţinut pentru 72 de ore.

Lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM) , ce face parte din coaliţia aflată la guvernare,  i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, la cererea Procuraturii Generale. Pentru ridicarea imunităţii au votat 79 de deputaţi din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comuniştilor (PCRM) , Partidul Democrat ( PD) şi Partidul Liberal (PL). Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore. Liderul PLDM este învinuit de trafic de influenţă şi acte corupţie. Informaţia a fost confirmată de Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, notează deschide.md.

Fostul premier de la Chişinău Vlad Filat este acuzat de procurori că s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine 250 milioane de dolari între anii 2010-2014. Vlad Filat l-ar fi protejat şi promovat pe omul de afaceri Ilan Shor, care ar fi responsabil de devalizarea Băncii de Economii, în ceea „jaful miliardului de dolari” de la Chişinău. 

În luarea s-a de poziţie, Vlad Filat l-a acuzat pe omul de afaceri şi prim-vicepreşedintele al Partidului Democat, Vlad Plahotniuc, că  manevrează justiţia şi a ameninţat cu organizarea de alegeri anticipate. El a încheiat : „De azi, PLDM va fi condus de domnul Streleţ. Ziua de azi va trece, de mâine viaţa continuă şi încă odată vă spun să aveţi grijă de Republica Moldova”, a conchis liberal-democratul.

Procurorul general Corneliu Gurin a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală deţine probe concludente privind „implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară, iar prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. „Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a menţionat Gurin.

Cât timp Plahotniuc va mai fi prezent, într-un fel sau altul, în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor   Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

 

Gurin: Filat i-a asigurat influenţă lui Shor

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Vlad Filat a pretins şi a primit pe parcursul anilor 2013-2014, sub formă de bani şi servicii, 190 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, asigurându-l că are influenţă pentru ca acesta să ajungă în fruntea Consiliului de Administraţie de la Banca de Economii, banca ulterior devalizată prin acordarea de credite neperformante, celebrul miliard furat de la Chişinău.

Procuratura îl mai acuză pe Vlad Filat că, în perioada 2010-2013, a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi mijloace în valoare de 60 milioane de dolari. Filat i-ar fi oferit acestuia, în schimb, postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi i-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.

Avem probe concrete. Au fost audiaţi martori, avem documente care confirmă aceste lucruri. Un vot negativ dat solicitării noastre va însemna tergiversare”, a declarat Gurin, care a cerut Comisiei juridice să se întrunească pentru a examina solicitarea.    

Deputatul a fost reţinut

Şeful Centrului Naţional Anticorupţie, însoţit de câţiva ofiţeri CNA, au intrat în clădirea Parlamentului. Toţi deputaţii din fracţiunea PLDM şi premierul Valeriu Streleţ, se aflau pe holurile Parlamentului.

O maşină CNA fusese parcată la ieşirea din Parlament, maşina fiind înconjurată de ofiţeri CNA. Presa a fost rugată să se îndepărteze de la uşa Parlamentului.

Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore. Liderul PLDM este învinuit de trafic de influenţă şi acte corupţie. Informaţia a fost confirmată de Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, notează deschide.md.

Pro-ruşii au înconjurat Parlamentul 

Susţinătorii liderului Partidului Nostru (pro-rus) Renato Usatîi au înconjurat joi clădirea Parlamentului din Chişinău pentru a nu-l lăsa pe Vlad Filat să părăsească ţara. Clădirea Legislativului a fost protejată de poliţişti echipaţi pentru intervenţie, iar Usatîi a anunţat că a instituit pază la mai multe puncte de frontieră pentru a împiedica fuga fostului premier al Republicii Moldova.

Controversatul omul de afaceri intrat în politică, Renato Usatîi, a anunţat că va oferi o maşină Mercedes poliţistului care îl va aresta pe fostul premier Vlad Filat.

Renato Usatîi şi socialistul Igor Dodon au organizat un miting în faţa Parlamentului: câteva mii de oamenii au fost aduşi din ţară în faţa Academiei de Studii Economice, de unde au pornit într-un marş spre Parlamentul Republicii Moldova.

Liderul protestatarilor din faţa Legislativului a fost Renato Usatîi, iar Igor Dodon s-a aflat în sala de şedinţe a Parlamentului, unde la 10 dimineaţa a început şedinţa plenară.

Protestatarii au cerut demisia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare. După ce Procurorul General, Corneliu Gurin, a propus ridicarea imunităţii şi anchetarea lui Vlad Filat, mulţimea a cerut arestarea fostului prim-ministru. Propunerea lui Gurin a fost calificată de protestatarii lui Dodon şi Usatîi drept o victorie a lor. Usatîi a declarat că în Republica Moldova are loc un eveniment istoric când un „guzgan” este pus la zid. 

Mulţimea a luat locul poliţiei

Usatîi a declarat că Filat intenţionează să fugă în România, de aceea a pus la punctele vamale din Ungheni şi Leuşeni mai mulţi oameni de ai săi care vor veghea ca fostul prim-ministru să nu părăsească ţara. „Am pregătit circa 50 de maşini pentru a bloca ieşirile din ţară. Sunaţi la rudele de la Leuşeni şi Ungheni să blocheze ieşirile, ca Filat să nu poată părăsi ţara", a afirmat Usatîi.

La ora amiezii un grup de protestatari s-a îndreptat spre hotelul Jolly Alon, care se află în spatele Parlamentului, pentru a opri evadarea lui Vlad Filat din clădirea Legislativului. Manifestanţii credeau că în faţa hotelului se află maşinile lui Filat care îl aşteptau. Apoi, protestatarii au blocat străzile în jurul Parlamentului şi au verificat maşinile din parcare.

Usatîi pune mâna pe serviciile secrete

Preşedintele Nicolae Timofti i-a numit ieri în funcţia de director-adjunct ai Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău ( SIS) pe Ruslan Munteanu, Alexandru Jizdan şi Alexandru Baltaga, trei persoane cu un trecut controversat.

Fostul ofiţer de poliţie Alexandru Jizdan este bănuit că i-ar fi furnizat informaţii secrete politicianului Renato Usatîi, în vreme ce Alexandru Baltaga ar fi urmărit jurnalişti în timpul regimului Voronin. Ruslan Munteanu este fratele ministrului Mediului, liberalul Valeriu Munteanu. Anterior, acesta a deţinut funcţia de şef al direcţiei generale Combaterea Crimelor Economice din cadrul SIS.

Rise Moldova a publicat înregistrări audio în care Usatîi descrie în detalii relaţia sa cu Jizdan, fost şef al Departamentului de Servicii Operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care i-ar fi furnizat politicianului informaţii în schimbul unor sume de bani. Înregistrările datează din iunie 2013 şi au fost făcute în cursul investigaţiei pentru filmul documentar „Asasin în Lege”. Reporterii RISE observau atunci legăturile subterane ale lui Renato Usatîi cu ofiţeri de informaţii, şefi din poliţie, procurori, politicieni şi crima organizată.

În înregistrări, Usatîi povesteşte că poliţiştii Jizdan şi Pânzari îi prestează servicii private contra cost. Afirmaţiile lui Usatii sunt susţinute şi de mesajele electronice prin care cei doi ofiţeri îi trimiteau informaţii operative şi administrative din Ministerul Afacerilor Interne. Alexandru Baltaga a mai lucrat în cadrul SIS în perioada în care preşedintele R. Moldova era Vladimir Voronin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite