Viktor Orban, noi declarații anti-UE: „Chiar dacă Bruxelles-ul fluieră, dansăm cum vrem noi. Dacă nu vrem, nu dansăm!”

0
Publicat:

„Chiar dacă Bruxelles-ul fluieră, noi vom dansa cum vrem noi, iar dacă nu vrem, nu vom dansa”, a declarat, luni, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, la ceremonia de aniversare organizată la Veszprém cu ocazia aniversării revoluţiei din 1956.

Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO EPA-EFE
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO EPA-EFE

Premierul a afirmat, de asemenea, că Bruxelles-ul nu este la fel ca Moscova, spunând că „Moscova a fost o tragedie, Bruxelles este o parodie contemporană nereuşită”, notează hirado.hu.

„Trebuia să dansăm cum ne fluiera Moscova. Chiar dacă Bruxelles fluieră, noi dansăm aşa cum vrem noi, iar dacă nu vrem, nu dansăm!”, a afirmat Viktor Orbán în discursul său.

Potrivit acestuia, „impunerea tovărăşească” rămâne totuşi neschimbată, doar că acum se numeşte procedură de condiţionalitate. Acum „nu tancuri sosesc dinspre Est”, ci „dolari care se rostogolesc dinspre Vest în aceleaşi locuri şi către aceleaşi persoane”.

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că marea diferenţă este că Uniunea Sovietică era caz pierdut, Uniunea Europeană, însă, nu este încă.

„Moscova era iremediabilă, dar Bruxelles şi Uniunea Europeană încă mai pot fi reparate”, a afirmat Orban, amintind de viitoarele alegeri europarlamentare.

Referințe către Revoluția din 1956

Acesta a mai declarat că sacrificiul celor de la Revoluţia din 1956 va avea sens doar dacă oamenii vor continua să apere libertatea Ungariei, să o trăim şi să o lăsăm moştenire.

Ei nu au murit în zadar, dacă nici noi nu trăim în zadar. Dacă oferim lumii ceea ce numai noi putem oferi”, a explicat prim-ministrul.

În opinia sa, Veszprém, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, face exact acest lucru: arată întregii Europe cum arată cultura ungară şi cum arată libertatea.

De asemenea, premierul a subliniat că poporul ungar este un popor care se comportă ca un cavaler, chiar şi în detrimentul raţiunii, „motiv pentru care ni se întâmplă din nou, şi din nou, ca cei pe care i-am salvat sau pe care îi apărăm să ajungă să ne atace”.

„Şi acum am fost primii care am protejat Europa de migraţie şi primii care au propus pacea în loc de război, ceea ce ar fi putut salva sute de mii de vieţi”, a precizat Orbán.

Acesta a mai adăugat că Ungaria este şi acum prima şi singura ţară care doreşte să împiedice popoarele Europei să „mărşăluiască de bună voie, cântând, într-un nou război şi mai mare”.

„Nu ne linişteşte” faptul că occidentalii pot acum „să mănânce ceea ce şi-au gătit”, a remarcat prim-ministrul ungar.

Cu ocazia Zilei Libertăţii Maghiare, acesta i-a salutat pe maghiarii din Ungaria, din Bazinul Carpatic, şi din întreaga lume.

Premierul a subliniat că fiecare oraş şi sat din Ungaria are propriul său eveniment legat de 1956, fiecare dintre acestea are o lecţie de predat şi fiecare dintre ele face parte din „marea noastră luptă comună pentru libertate din 1956”.

Viktor Orbán a amintit că aproximativ 3000 de persoane au murit şi 20 000 au fost rănite în luptele de stradă, în urma focurilor de armă, iar în cadrul represaliilor comuniste au fost condamnaţi la moarte şi executaţi peste 200 de persoane, 13 000 au ajuns la închisoare şi 200 000 de unguri au fugit din ţară.

Acesta a declarat că 1956 a fost ultima şansă, pentru o lungă perioadă de timp, pentru ca Ungaria europeană să se rupă de lumea socialismului bolşevic, care a negat cultura europeană, civilizaţia creştină şi dreptul naţiunilor de a exista.

„Revoluţia ungară, lupta pentru libertate din anul 1956, nu a fost un strigăt nearticulat, nu a fost furia celor oprimaţi, nu a fost gâfâitul celor care căutau răzbunare şi nu a fost nici o izbucnire nestăpânită a dorinţei de libertate”, a explicat prim-ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite