VIDEO Vizitează online buncărul lui Mussolini pe care dictatorul n-a apucat să-l folosească vreodată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    
		    ANSA | Buncărul lui Benito Mussolini din Roma 
ANSA | Buncărul lui Benito Mussolini din Roma 

Buncărele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, construite chiar în inima Romei și menite să-i protejeze pe dictatorul fascist Benito Mussolini și pe familia regală italiană, pot fi explorate de către public prin intermediul unui site lansat la jumătatea lunii iunie.

Site-ul bunkerdiroma.it, editat de jurnalistul italian Lorenzo Grassi, localizează fiecare buncăr în parte pe harta Romei, oferă o descriere a adăpostului și include link-uri către imagini sau filmări ale structurii.

Situat sub reşedinţa lui Mussolini, buncărul a fost închis ani de zile din cauza acumulării de gaze toxice în adâncurile sale.

Unul dintre clipurile prezentate pe site, cel de la gara Termini din capitala italienă, ne arată o stație de control, generatoare de electricitate și filtre de aer din carbon și calciu, folosite pentru a lupta contra atacurilor cu gaze toxice.

Plagiat după Hitler

„Mussolini adora buncărele subterane fortificate și dorea să-l copieze pe Hitler, motiv pentru care 12 posturi de apărare anti-aeriană au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea erau adăposturi pentru elita italiană”, spune jurnalistul Lorenzo Grassi, citat de AFP. El le-a prezentat jurnaliștilor singurul buncăr deschis publicului, cel de sub Palatul Valentini din Roma.

Aceste locuri de retragere au fost construite pe baza structurilor existente, adaptate pentru a se putea proteja de raidurile aeriene.

„În acea perioadă, oamenii erau foarte speriați de dispozitive incendiare și de bombele care eliberau gaze toxice. Buncărul deschis publicului a fost echipat pentru a-i proteja pe cei dinăuntru de gazele toxice. Ușile sunt ermetice și exista și un sistem de filtrare a aerului alimentat de un mecanism electronic încărcat alternativ cu ajutorul a două biciclete statice prinse de podea, care generau energie atunci când se pedala”, spune Grassi.

Mussolini n-a mai apucat să-l folosească

Buncărul de sub Palatul Valentini, construit între 1939 și 1940, este compus din două camere mari și dintr-o serie de tuneluri care conduc în jurul Domus Romane, o zonă arheologică cu ruine de case ce datează încă din timpul Imperiului Roman.

Ieșirea de urgență este situată chiar în fața Columnei lui Traian, lângă un monument enorm din marmură albă a lui Victor Emanuel (primul rege al Italiei Unite, n.r.) în Piața Veneția din Roma.

Buncărele nu au fost folosite foarte mult. Primele bombe asupra Romei, aruncate de forțele aliate pe 19 iulie 1943, au căzut cu doar șase zile înainte ca Mussolini să renunțe la putere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite