VIDEO UPDATE Luptă pe viaţă şi pe moarte la Slaviansk, fieful separatiştilor din estul Ucrainei. Victime şi în tabăra ucrainenilor şi a pro-ruşilor. În Odessa situaţia rămâne periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni la un punct de control la Slaviansk
Soldaţi ucraineni la un punct de control la Slaviansk

Ucraina se afundă pe zi ce trece într-un război civil. Armata ucraineană continuă operaţiunile împotriva separatiştilor în mai multe oraşe. La Odessa, a avut loc un marş al susţinătorilor Ucraienei unite, asta după ce duminică separatiştii pro-ruşi au atacat sediul poliţiei şi i-au eliberat pe colegii arestaţi după violenţele de vineri.

UPDATE 06.28 KGB-ul transnistrean a dezminţit informaţiile prezentate luni de către Serviciul ucrainean de Securitate, potrivit cărora materialul radioactiv confiscat pe 30 aprilie în Cernăuţi ar proveni din Transnistria, potrivit site-ului oficial www.kgb-pmr.com, citat de Mediafax.

Serviciul de securitate de la Tiraspol insistă, pe site, asupra faptului că în Transnistria nu există substanţe radioative şi acuză SBU că „dezinformează intenţionat opinia publică”.

„KGB-ul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu provocările din partea autorităţilor de la Kiev şi le recomandă acestora să se abţină de la insinuări care dezinformeză intenţionat opinia publică”, afirmă Serviciul de securitate transnistrean, citat într-un comunicat.

UPDATE 03.04 Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a reţinut, pe 30 aprilie, în regiunea Cernăuţi, nouă persoane ce transportau 1,5 kilograme de material radioactiv, ce ar putea conţine uraniu 235, provenind din Transnistria, a anunţat luni Ministerul de Interne al Ucrainei într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, persoanele reţinute sunt cetăţeni ai Ucrainei şi ai Rusiei. De asmenea, ministerul ucrainean informează că materialul radioactiv, ascuns într-un container artizanal, era transportat din regiunea transnistreană cu ajutorul unui automobil cu numere de înmatriculare străine.

UPDATE 23.05 Etnicii evrei din Odessa au pregătit un plan de plecare din regiune în cazul intensificării violenţelor, una dintre variantele luate în calcul fiind trecerea frontierei în Republica Moldova, afirmă lideri ai comunităţii evreieşti, citaţi de ziarul The Jerusalem Post.

Chiar dacă liderii comunităţii evreieşti ştiu că nu sunt vizaţi direct de violenţe, ei au întocmit planuri de evacuare în cazul intensificării conflictului. Conform rabinului Refael Kruskal, liderul organizaţiei filantropice Tikva, unele dintre persoanele rănite în violenţele produse vineri la Odessa sunt etnici evrei, astfel că sunt necesare măsuri de precauţie, potrivit publicaţiei Israeliene.

Conform Jerusalem Post, comunitatea evreiască din Odessa a pregătit 70 de autocare cu care ar urma să fie evacuaţi cât mai mulţi membri în caz de necesitate, numărul etnicilor evrei fiind estimat a fi de aproximativ 70.000 de mii.

UPDATE 20.10  Ucraina şi Rusia au pus la punct un plan comun de returnare a navelor militare şi a vaselor comerciale din Crimeea, operaţiune ce se va desfăşura sub autoritate ucraineană, informează „Kyiv Post”, în ediţia electronică.

Rusia a început din aprilie să predea navele militare şi comerciale ucrainene, însă planul Moscovei şi al Kievului  a căpătat abia acum o formă detaliată.

Echipaje ruse vor aduce navele în apele internaţionale, în largul Portului Sevastopol. De acolo, navele vor fi preluate de autorităţile ucrainene şi duse la Odesa. Rusia ar urma să predea Ucrainei aproximativ 70 de nave militare şi comerciale.

UPDATE 20.00 Rusia avertizează asupra riscului unor „catastrofe umanitare” în oraşele încercuite de armata ucraineană, în contextul operaţiunilor militare împotriva insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, informează agenţia AFP, citată de Mediafax.

„O catastrofă umanitară se conturează în oraşele blocate - lipsesc medicamentele şi produsele alimentare de bază”, avertizează Ministerul rus de Externe. „Acţiunile punitive ale forţelor de ordine ucrainene fac noi victime în rândul populaţiei civile”, a adăugat diplomaţia rusă.

„Kievul trebuie să pună capăt băii de sânge şi să se aşeze la masa negocierilor”, subliniază puterea de la Moscova.

UPDATE 18.35 O unitate a forţelor speciale a fost trimisă luni la Odessa, după ce „poliţia locală a fost incapabilă să gestioneze violenţele de vineri“, soldate cu 46 de morţi şi 125 de răniţi, a anunţat ministrul de Interne Arsen Avakov, potrivit Reuters.

Ministrul de Interne a declarat că această unitate este constituită din „activişti civili“, cu scopul de a restabili ordinea în oraşul Odessa, situat pe malul Mării Negre. Conducerea poliţiei locale a fost destituită şi va fi supusă unui proces, pentru a se stabili gradul de responsabilitatea în ciocnirile de pe 2 mai, care au dus la un adevărat masacru într-o clădire guvernamentală.

UPDATE 17.30 Au loc confruntări armate între forţele ucrainene guvernamentale şi personalul poliţiei republicii autoproclamate Doneţk, în apropiere de satul Semenovka, aflat pe autostrada care face legătura între Sloviansk şi Doneţk, potrivit reprezentantului de presă al „Republicii Populare” Doneţk, Alexander Maltsaev, pentru agenţia ITAR-TASS.

Patru transportoare blindate ale armatei ucrainene au deschis focul asupra punctelor de control ale poliţiei „Republicii Populare” Doneţk, nerecunoscută de puterea de la Kiev. Două elicoptere cu trupe speciale survolează deasupra sediului de televiziune situat între oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, relatează ITAR-ITASS.

UPDATE 17.12  Insurgenţi proruşi au doborât, luni, un elicopter al Forţelor Aeriene ucrainene, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk, afirmă surse citate de Kyiv Post.

Insurgenţii au atacat elicopterul cu arme automate. Aparatul militar de tip M-24, aparţinând Forţelor Aeriene ucrainene, s-a prăbuşit într-un râu din Slaviansk.

Piloţii au scăpat cu viaţă, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE 16.27 Preşedintele francez François Hollande a apreciat, luni, că "nimic nu trebuie să poată împiedica" alegerile prezidenţiale de la 25 mai din Ucraina, în contextul în care estul ţării este cuprins de revolte separatiste, iar violenţele au pus stăpânire pe Odesa, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Aceste alegeri trebuie să aibă loc "pe tot teritoriul Ucrainei", a declarat şeful statului francez, într-o declaraţie la Elysee, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, aflat în vizită la Paris.

"Autorităţile ruse şi preşedintele Putin trebuie convinse că singura cale posibilă este dialogul şi detensionarea crizei", a adăugat preşedintele Hollande.

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a criticat anterior poziţia "contradictorie" a Rusiei, care se opune alegerilor prezidenţiale din Ucraina, dar îi îndeamnă pe sirieni să voteze pentru preşedintele Bashar al-Assad.

La rîndul său, Germania susţine că referendumul planificat de separatiştii pro-ruşi săptămâna viitoare la Doneţsk încalcă constituţia Ucrainei şi ar exacerba criza din ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, potrivit Reuters.

UPDATE 15.50 Cea mai mare bancă din Ucraina, Privatbank, a anunţat luni că suspendă activitatea filialelor sale din oraşele Doneţk şi Luhansk, aflate sub controlul miliţiilor separatiste, pentru o perioadă determinată. 

„În condiţiile actuale, nu putem şi nu avem dreptul să trimitem oamenii la lucru în regiunile Doneţk şi Luhansk, unde oameni înarmaţi pătrund în sediile băncilor şi unde maşinile de transport valori ale băncilor sunt confiscate în oraşe”, potrivit unui comunicat emis de grupul bancar ucrainean.

Separatiştii proruşi au atentat la viaţa cofondatorului Privantbank şi miliardarului Igor Kolomoiski, după ce a fost numit de guvernul de la Kiev la conducerea regiunii Dnipropetrovsk. Grupările rebele au anunţat că oferă o recompensă de 10.000 de dolari pentru „capul fiecărui sabotor rus”. 

UPDATE 15.41 Ucraina îşi închide temporar graniţele

Autorităţile ucrainene au luat decizia de a închide temporar punctele de control de la graniţa cu Crimeea, se menţionează pe site-ul Guvernului ucrainean, citat de Ria Novosti.

„Ministerul de Externe a fost însărcinat să aducă la cunoştinţa misiunilor diplomatice străine din Ucraina, precum şi a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Ucrainei informaţia referitoare la închiderea temporară a punctelor de control”, se menţionează în comunicat.

UPDATE 15.35 Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi, iar alţi 30 sunt răniţi în urma violenţelor între forţele guvernamentale şi forţele separatiste, la marginea oraşului Slaviansk, luni, potrivit informaţiiLor transmise de Ministerul de Interne de la Kiev.

Separatiştii au folosit civili neînarmaţi drept scuturi umane în timpul ploii de gloanţe care a urmat atacului împotriva forţelor guvernamentale. Printre victime se numără atât locuitori ai oraşului Sloviansk, cât şi luptători proruşi.

UPDATE 15.25 Mikola Malomuzh, fost şef al departamentului de relaţii internaţionale din cadrul SBU (2005-2010), a transmis jurnaliştilor că „noi grupuri separatiste din Rusia pătrund în regiunea Donbas (include Doneţk şi Luhansk) traversând Crimeea. Separatiştii au experienţă de luptă, unii dintre ei sunt membri ai grupurilor de cazaci ruşi, alţii sunt mercenari din regiunea rusă Krasnodar. Ei au fost aduşi pentru a intensifica şi pentru a răspândi mişcările separatiste.”

Malomuzh a adăugat că grupările de crimă organizată din sud-estul Ucrainei fac recrutări pentru a menţine situaţia de haos, relatează „Kyiv Post”.

UPDATE 13.20 Membrii forţelor de elită „Alpha” din armata ucraineană au descoperit şi au neutralizat un punct al lunetiştilor proruşi din interiorul turnului de televiziune din Kramatorsk, regiunea Doneţk, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În timpul operaţiunii au fost răniţi doi soldaţi ucraineni, iar alte zece persoane au fost arestate, inclusiv un bărbat cu cetăţenie rusă. Puncte de întâlnire şi de tragere ale lunetiştilor au mai fost descoperite recent în alte oraşe din regiunea Doneţk, nefiind încă toate desfiinţate, a adăugat Marina Ostapenko, purtătoare de cuvânt a SBU.

Serviciul ucrainean a mai confiscat o substanţă „potenţial radioactivă”, cântărind 1,5 kilograme, descoperită în regiunea Cernăuţi, potrivit lui Ostapenko, existând speculaţii potrivit cărora separatişţii pregăteau detonarea unei bombe.

 Nouă persoane au fost reţinute în regiunea Cernăuţi având asupra lor un container cu peste un kilogram şi jumătate de substanţe radioactive. Anunţul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Informaţii (SBU), transmite BBC.

Încărcătura a fost depistată într-un autotursim cu numere străine în care se aflau cele 9 persoane, 8 cu cetăţenie ucraineană şi una cu cea a Rusiei. Deocamdată nu se cunoaşte care era destinaţia finală a încărcăturii, una dintre versiuni ar fi fost crearea aşa-zisei "bombe murdare" care să fie folosită în cadrul unei manifestaţii de amploare, informează presa din Republica Moldova.

UPDATE 15.15  Potrivit site-ului ucrainenan censor.net, forţele speciale ucrainene au zdrobit forţele de aotoapărare a proruşilor care au îcercat să rupă încercuirea din Slaviansk. Câteva sute de militanţi au atacat poziţiile forţelor ucrainene, dar au fost respinşi.

Militarii ucraineni ar fi capturat cantităţi importante de echipament militar rusesc de ultimă generaţie. Potrivit postului rusesc de televiziune NTV, separatiştii recunosc că au suferit pierderi, ar fi pierduce cel puţin 20 de „camarazi“, dar ar fi reuşit să stopeze înaintarea armatei ucrainene în centrul oraşului Slaviansk.
 


Lupte intense aveau loc, luni dimineaţa, în apropiere de Slaviansk (est) şi există victime, a anunţat ministrul de Interne Arsen Avakov, relatează AFP.


Avakov a declarat s-au înregisttat victime de ambele tabere, iar printre morţi se află şi un militar ucrainean, iar alţi opt ar fi răniţi.

La Slaviansk, bastion al rebelilor separatişti proruşi, „se duce un război împotriva ţării noastre“, a declarat ministrul, subliniind că „misiunea sa este de a-i elimina pe terorişti“.

„Singura tactică este de a avansa încetul cu încetul spre centrul Slavianskului“, a adăugat el.„Nu există o soluţie militară, aceasta trebuie să fie una politică“, a mai spus el.

Şeful Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, prezent şi în teren, a adăugat: „Adversarii noştri sunt bine instruiţi şi bine echipaţi“.

„Ei s-au blocat în centrul Slavianskului. Drumurile din zona de luptă sunt închise, nu lăsăm civili. Ei fac totul pentru a ne forţa să recurgem la armele grele, dar nu vom face aceasta pentru a proteja populaţia“, a mai spus şeful Gărzii Naţionale ucrainene.

Trupele ucrainene au ocupat turnul de televiziune din Slaviansk, forţele de autoapărare se retrag în adâncul oraşului, a anunţat purtătorul de cuvânt al sediului forţelor de autoapărare din Slaviansk.

„Turnul de televiziune, situat în comuna Andreevka, din suburbia oraşului Slaviansk a fost ocupat de adversar. La Andreevka şi Semenovka au loc lupte. Deocamdată suntem obligaţi să ne retragem. Forţele adversarului se află deja pe teritoriul oraşului Slavianks”, a spus purtătorul de cuvânt.

 La Odessa, câteva mii de susţinători ai Ucrainei unite, unii purtând căşti şi înarmaţi cu bâte, s-au reunit duminică seara la Odesa, după care au pornit în coloană spre sediul regional al poliţiei, unde au fost întâmpinaţi de directorul instituţiei, a constatat AFP.

După ce s-au adunat, duminică seara, la "Treptele Potemkin", un monument care a devenit celebru prin filmul lui Serghei Eisenstein, manifestanţii, printre care se aflau şi aproximativ 50 de membri ai grupării paramilitare naţionaliste Sector Dreapat, au parcurs cele câteva sute de metri până la biroul generalului Ivan Katenciuk.

Ei au scandat sloganuri ca "Odessa în Ucraina!", "Glorie Ucrainei!" şi au cântat imnul naţional.

Ivan Katerinciuk, şeful poliţiei din regiunea Odessa, în civil şi însoţit de cei doi adjuncţi, le-a spus, la megafon, că "toată lumea este egală în faţa legii, de aceea contez pe ajutorul şi susţinerea voastră".

"Ucraina este unită, iar Odessa face parte din Ucraina", a continuat el, manifestanţii răspunzându-i cu strigăte de "Ura!".

"Nu interzicem nimănui să organizeze manifestaţii paşnice şi să-şi exprime punctele de vedere, dar suntem împotriva celor care fac propagandă separatismului şi divizării Ucrainei, iar eu cred că suntem de acord asupra acestui lucru", a adăugat el, după care a scandat la rândul său "Glorie Ucrainei!".

Manifestanţii au pornit ulterior către Casa Sindicatelor, incendiată vineri, când au fost ucişi aproximativ 40 de proruşi. Ei au arborat, la loc, steagul ucrainean, dat jos şi ars sâmbătă de către susţinători ai unei apropieri de Rusia. Primarul oaşului Odessa a anunţat că 36 de provocatori pro-ruşi, care se deplasau din Crimeea în Odessa au fost reţinuţi în urma unui raid. Potrivit oficialului, cele 36 de persoane au fost date jos din trenul Simferopol-Odessa şi trimise înapoi în Crimeea.

Ministrul ucrainenan de Interne, Arsen Avakov a descris drept „ruşinoasă” eliberarea deţinuţilor, spunând că printre cei eliberaţi s-ar afla presupuşi provocatori ai violenţelor de vineri. Pentru a nu se mai încerca eliberarea celorlalţi arestaţi, aceştia, 42 la număr, ar fi fost transferaţi în dentre ale poliţiei din centrul Ucrainei, a anunţat Avakov, care a mai precizat că a numit un nou comisar de poliţie la Odessa, Ivan Katerinciuk.

Reprezentanţii Camerei civile a Rusiei - o structură ce asigură colaborarea dintre societatea civilă şi Kremlin - se pregătesc să depună plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva actualelor autorităţi de la Kiev cărora le reproşează că nu au împiedicat „carnagiul cumplit“ produs vinerea trecută la Odessa, scrie RIA Novosti.

În plus, ministerul rus de Externe i-a prezentat preşedintelui Vladimir Putin, un raport privind încălcarea drepturilor omului în Ucraina, o aşa-numită Carte albă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului. Documentul prezintă numeroase situaţii în care au fost încălcate drepturile omului în Ucraina în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii noiembrie 2013 şi sfârşitul lui martie 2014. Datele faptice ale raportului permit să se afirme că în Ucraina cele mai flagrante încălcări ale principiilor fundamentale şi ale normelor în domeniul drepturilor omului au căpătat un carcater de masă, se spune în comunicat.

Cartea albă are ca scop principal să prezinte opiniei publice faptele reale şi dovezile în legătură cu evenimentele din Ucraina. La baza raportului stau materialele informative difuzate de mass-media din Rusia, Ucraina şi Occident, declaraţiile reprezentanţilor actualei puteri de la Kiev şi ale simpatizanţilor acesteia, dovezi ale martorilor oculari, precum şi interviuri realizate la faţa locului de ONG-uri din Rusia.
În regiunea Doneţk separatiştii au răpit cinci persoane printre care un miner şi patru deputaţi, care sunt reţinuţi în clădirea consiliului regional. Cele cinci persoane au fost răpite din Novogrodovka. Minerul ar fi reuşit să evadeze, iar ceilalţi patru bărbaţi au fost transferaţi în clădirea consiliului regional Doneţsk.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite