VIDEO Mii de polonezi au ieşit pe străzile Varşoviei pentru a-l comemora pe Lech Kaczynski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jaroslaw Kaczynski a identificat trupul fratelui său Lech şi al soţiei acestuia, Maria, ambii decedaţi în tragicul accident aviatic care a avut loc sâmbătă în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, a declarat un membru al Parlamentului polonez, citat de RIA Novosti.

UPDATE 21.37 Zeci de mii de polonezi au ieşit pe străzile Varşoviei pentru a-l comemora pe preşedintele Lech Kaczynski, al cărui trup neînsufleţit a ajuns la palatul prezidenţial. Un minut de linişte a fost ţinut în Polonia, întregul oraş s-a oprit, şoferii s-au dat jos din maşini şi au ţinut momentul de reculegere.

Urmăriţi aici imagini LIVE de la ceremonia de pe aeroportul din Varşovia

UPDATE 18.35 Rudele victimelor accidentului în care a fost implicat preşedintele polonez Lech Kaczynski vor pleca duminică spre Moscova. Avionul va pleca la ora 17.30 cu primul grup de rude ale victimelor accidentului.

Presa poloneză scrie că municipalitatea din Moscova a rezervat 450 de camere de hotel, mijloace de transport şi a oferit asistenţă psihologică rudelor victimelor, asumându-şi costurile acestor acţiuni.

UPDATE 18.25  VIDEO Mai multe ţări europene au decretat doliu naţional în memoria victimelor poloneze

UPDATE 18.10 După ceremonia religioasă de la aeroport, sicriul a fost aşezat apoi într-un vehicul, pe sunetul marşului funebru al lui Frédéric Chopin. Cortegiul a fost dus la palatul prezidenţial, în centrul istoric al Varşoviei, unde mii de polonezi îl aşteaptă. De-a lungul traseului, alte mii de oamenii au ţinut să fie prezenţi.

UPDATE 17.00 Trupul soţiei preşedintelui polonez încă nu a fost identificat

UPDATE 16.10: Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez a ajuns în ţară. Avionul care aparţine aviaţiei militare a Poloniei şi care transportă cadavrul Lech Kaczynski a aterizat pe aeroportul din Varşovia.

Sicriul va fi primit în cadrul unei scurte ceremonii religioase la care participă preşedintele în exerciţiu, Bronislaw Komorowski, premierul Donald Tusk, fiica şi fratele geamăn, Jaroslaw Kaczynski, preşedintele PE, polonezul Jerzy Buzek şi alţi înalţi oficiali polonezi.

Sub escortă militară, sicriul va fi condus la Palatul Prezidenţial, în centrul istoric al Varşoviei.

Sicriul cu cadavrul preşedintelui va fi apoi expus publicului în aşa fel încât "oamenii să îi poată aduce un omagiu individual", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul preşedinţiei.

UPDATE 15.40: Avionul care transportă cadavrul preşedintelui a decolat duminică de pe aerodromul militar din Smolensk şi este aşteptat pe aeroportul militar din Varşovia.

O scurtă ceremonie a avut loc pe aeroport, înainte ca avionul care transportă trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez să decoleze către capitala polonă.

Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski a fost repatriat duminică din oraşul rus Smolensk, în prezenţa premierului rus Vladmir Putin.

UPDATE 14.04 Familiile victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, aşteptate astăzi la Moscova

Comisia de anchetă studiază discuţiile pe care piloţii avionului, care îl avea la bord pe preşedintele polonez, le-au avut cu cei aflaţi în turnul de control, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, citat de agenţia RIA Novosti.

Vladimir Markin a declarat că anchetatorii, împreună cu experţii în aviaţie, studiază cele două cutii negre ale avionului, precum şi rămăşiţele aeronavei.

Cadavrele recuperate au fost trimise deja la Moscova, unde sunt aşteptate şi rudele acestora, pentru a-şi identifica morţii.

Autorităţile ruse au anunţat încă de aseară că se vor ocupa de găzduire familiilor victimelor. Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a anunţat că va pune la dispoziţia acestora şi servicii psihologice.

Acesta a declarat că mai sunt de reziolvat detalii privind repatrierea trupurilor.

Până în prezent au fost identificate 24 din cele 97 de victime, potrivit şefului adjunct al comisiei de anchetă a Rusiei, Vasili Piskarev. Oficialul rus a precizat că de cele mai multe ori identificarea cadavrelor s-a făcut în funcţie de documentele găsite asupra lor şi în funcţie de îmbrăcăminte.

UPDATE 10: 41 Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, va fi repatriat la ora 12.00 GMT (15.00 ora României), a anunţat postul naţional de radio din Polonia. 

Anterior, o sursă din cadrul administraţiei locale declarase pentru RIA Novosti că trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski va fi transportat direct la Varşovia de la locul accidentului, în timp ce toate celelalte cadavre vor fi trimise la Moscova.

Fratele geamăn al liderului polonez decedat a ajuns sâmbătă seara la locul unde s-a petrecut accidentul şi a identificat cadavrele cuplului prezidenţial.

La bordul aparatului de tip Tupolev-154, prăbuşit la aterizarea, în condiţii de ceaţă, se aflau 97 de persoane, potrivit autorităţilor ruse.

Ministrul rus al situaţiilor de urgenţă, Serghei Şoigu, a declarat că toate cadavrele victimelor au fost găsite, la fel şi cele două cutii negre ale avionului. Potrivit primelor date ale anchetei, tragedia s-a petrecut din cauza unei erori de pilotaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite