VIDEO În Polonia şi statele baltice a început cel mai mare exerciţiu din istoria NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi din 20 de state membre NATO participă la exercitiul de pregătire
Soldaţi din 20 de state membre NATO participă la exercitiul de pregătire

Alianţa Nord-Atlantică testează începând de sâmbătă 2 noiembrie, în Polonia şi statele baltice, capacitatea de comandă şi control a Forţei de reacţie rapidă (NRF), în cadrul celui mai amplu exerciţiu militar integrat (terestru, militar, aviatic, naval, forţe speciale).

Denumit sugestiv „Steadfast Jazz 2013“, exerciţiul este coordonat de către Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, în 2014, comanda NRF. Exerciţiul este condus de către generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Forţei Aliate Integrate de la Brunssum.

La acest exerciţiu participă 6.000 oameni, din care 3.000 militari implicaţi în manevrele propriu-zise, iar alţi 3.000, incluzând personal auxiliar, aflaţi în diferite locaţii de comandă ale Alianţei din întreaga lume. Un număr de 350 de vehicule blindate, 60 de avioane şi elicoptere, 12 nave de luptă şi un submarin constituie cea mai importantă desfăşurare de forţe a NATO pe timp de pace, în cadrul unui exerciţiu la care participă 20 de state membre şi partenere, notează agerpres.ro.

Parte a conceptului privind Iniţiativa Forţelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilităţii de interoperabilitate a forţelor statelor membre, precum şi cadrul optim de testare a capacităţii Alianţei de a face faţă oricăror provocări viitoare privind securitatea statelor membre.

Exerciţiul cuprinde trei faze. În prima fază, cea de pregătire (primăvara — vara 2013), comandanţi şi ofiţeri din cadrul Comandamentului de la Brunssum şi din alte comandamente NATO au stabilit parametrii pregătirii exerciţiului. În faza a doua, cea de planificare privind răspunsul la situaţii de criză (primăvara — vara 2013) include procesul planificării extinse a tuturor operaţiunilor pentru dezvoltarea unui plan de răspuns în situaţii de criză. În fine, faza de execuţie cuprinde punerea în aplicare a planurilor asumate, precum şi adaptarea acestora în cadrul scenariului fictiv de răspuns în situaţii de criză.

La finele anului 2014, NATO încheie cea mai importantă misiune a sa, comanda Forţei internaţionale de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF). Menţinerea la un nivel cât mai înalt de pregătire şi desfăşurare pe timp de criză a forţelor Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un obiectiv asumat, în cadrul summitului de la Chicago, de liderii NATO, în cadrul conceptului „Forţa NATO 2020“.

În ciuda opoziţiei publice asumate a oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse privind organizarea unui exerciţiu de o asemenea amploare, în imediata vecinătate a sa, de către NATO, „Steadfast Jazz 2013“ demonstrează obiectivele solide ale liderilor Alianţei de a face faţă oricăror provocări viitoare la adresa securităţii statelor membre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite