UPDATE Un francez a atacat mai multe persoane în Dijon, rănind cel puţin 11 dintre acestea. Atacatorul, un dezechilibrat mintal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un automobilist, probabil dezechilibrat mental, a atacat duminică seara, la Dijon, în centrul Franţei, trecători strigând „Allahu Akbar” (Allah este mare, în arabă), provocând 11 răniţi, dintre care doi se află în stare gravă, au anunţat surse apropiate anchetei, potrivit AFP şi „Le Monde”.

„Bărbatul, născut în 1974, prezenta profilul unui dezechilibrat mental şi va fi internat într-un spital de psihiatrie", a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, precizând că, pentru moment, „revendicările sale par neclare”.

În jurul orei locale 20.00 (21.00, ora României), în centrul oraşului, el atacat trecători în cinci locuri diferite. „Nouă persoane au fost uşor rănite, iar altele două sunt în stare gravă, însă pronosticul vital al acestora nu pare angajat”, a declarat o altă sursă din cadrul poliţiei.

Potrivit martorilor de la locul incidentului, „bărbatul a strigat Allahu Akbar şi a spus că acţionează în numele copiilor din Palestina”.

Agresorul din Dijon a fost reţinut de poliţie, a afirmat o sursă din cadrul poliţiei.

Atacul survine la numai o zi de la un altul care a avut loc în comisariatul localităţii Joué-lès-Tours, unde poliţişti francezi au împuşcat mortal, sâmbătă, un bărbat care îi agresase cu un cuţit strigând „Allahu Akbar”.

Duminică seara, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a apreciat pentru TF1 că agresorul din Joué-lès-Tours, care s-a convertit la islam, părea „foarte misterios şi foarte instabil”.

Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris s-a sesizat în legătură cu ancheta asupra primului incident.

Atacul nu a fost un act terorist 

Şoferul maşinii care a lovit duminică mai mulţi pietoni în Franţa, în timp ce striga "Allah Akbar", este un dezechilibrat, iar gestul său nu este un act terorist, a anunţat luni magistratul responsabil cu ancheta, citat de AFP.

După un atac comis cu o zi înainte într-un alt oraş, autorităţile franceze au făcut apel la populaţie să "nu cedeze în faţa panicii", subliniind că cele două cazuri nu au nicio legătură unul cu celălalt.

Dacă islamismul radical pare să fie mobilul primului atac, comis sâmbătă la Joue-les-Tours (centru-vest), şoferul care a rănit intenţionat duminică 13 pietoni la Dijon (centru-est) prezintă o "patologie psihiatrică veche şi grea", a declarat procurorul din Dijon, Marie-Chistine Tarrare, într-o conferinţă de presă. Gestul său "nu este un act terorist", a subliniat ea.

Bărbatul, un francez de 40 de ani născut în Franţa dintr-o mamă algeriană şi un tată marocan, susţine că a acţionat singur, impresionat de suferinţa copiilor palestinieni şi ceceni, a precizat procurorul. Acest fost toxicoman, care a fost de 157 de ori în spitale psihiatrice, suferă de o "veche psihoză".

El a fost reţinut după o urmărire de 30 de minute şi plasat în arest preventiv. O anchetă a fost deschisă pentru tentativă de asasinat.

Acest atac a avut loc la o zi după un altul comis în comisariatul localităţii Joue-les-Tours (centru-vest), unde poliţişti francezi au împuşcat mortal, sâmbătă, un bărbat care îi agresase cu un cuţit strigând "Allah Akbar".

Într-un context de temeri privind eventualul import în Franţa al acţiunilor jihadiştilor din Siria şi Irak, preşedintele socialist Francois Hollande a făcut apel luni la populaţie să "nu cedeze în faţa panicii". El a amintit că serviciile statului au ordin să acţioneze cu "extremă vigilenţă".

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a făcut apel la rândul său la prudenţă şi reţinere, până când motivaţiile autorilor celor două atacuri vor fi stabilite.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite