UPDATE Poroşenko se ţine de cuvânt: forţele ucrainene, la un pas de eliberarea estului separatist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Poroşenko a promis că va restabili ordinea în ţara sa, grav afectată de mişcările separatiste proruse
Petro Poroşenko a promis că va restabili ordinea în ţara sa, grav afectată de mişcările separatiste proruse

Autorităţile guvernamentale de la Kiev anunţă redobândirea controlului asupra oraşului Slaviansk şi Kramatorsk (nordul regiunii Doneţk), fieful activităţii separatiştilor proruşi, ocupat de aceştia încă din luna aprilie.  Rebelii au abandonat adăposturile şi s-au retras din principalele oraşe ale regiunii Doneţk. Aceştia susţin însă că retragerea este doar un pas tactic şi jură să continue lupta pentru oraşul Doneţk.

UPDATE 16.20 Steagul ucrainean a fost arborat la Primăria din Slaviansk, un bastion separatist din estul ţării, asupra căruia Kievul a preluat controlul sâmbătă, au anunţat ministrul Apărării Valerii Gheletei şi şeful Statului Major, generalul Viktor Mujenko, relatează AFP.

Ei i-au comunicat această veste preşedintelui Petro Poroşenko, care a dat anterior ordinul ca, prin arborarea steagului, să fie marcată în mod simbolic recucerirea oraşului, care ar putea reprezenta o cotitură în „operaţiunea antiteroristă" al cărei obiectiv este preluarea controlului asupra zonelor separatiste proruse de la Doneţk şi Lugansk.

„Chiar în acest moment drapelul naţional este înălţat pe Primăria din Slaviansk, în prezenţa unei formaţiuni a unor militari ucraineni", a declarat Gheletei, citat într-un comunicat emis de către preşedinţie.

El a adăugat că restabilirea serviciilor sociale esenţiale şi funcţionarea poliţiei au început deja, la Slaviansk.

image

Preşedintele Petro Poroşenko a ordonat forţelor din subordinea sa să arboreze din nou steagul Ucrainei în faţa administraţiei regionale din Slaviansk, după ce timp de trei luni oraşul a fost blocat sub controlul militanţilor susţinuţi de Moscova. Semnalul dat de preşedintele ucrainean confirmă înfrângerea trupelor separatiste în zona oraşului Slaviansk.

Conform BBC, primarul autoproclamat al separatiştilor din Slaviansk, Vladimir Pavlenko, ar fi părăsit localitatea. Agenţia de presă AFP informează că Pavlenko a confirmat retragerea insurgenţilor separatişti din Slaviansk, inclusiv a liderului rus Strelkov, dar susţine că forţele ucrainene nu au intrat încă în oraş.

„Combatanţii (separatişti proruşi) au plecat. Armata ucraineană nu a intrat încă în Slaviansk. Nu există o putere în oraş“, a declarat Pavlenko telefonic.

Andrei Purgin, purtătorul de cuvânt al „Republicii Populare Doneţk“, a declarat pentru Associated Press că rebelii au evacuat oraşul după ce ofensiva armatei a lăsat Slavianskul „în ruine“.

Se pare că insurgenţii proruşi s-au regrupat în Kramatorsk, la 15 kilometri distanţă de Slaviansk, conform declaraţiilor obţinute de agenţiile internaţionale de la separatişti. Martori de la faţa locului au relatat că în timpul nopţii au avut loc bombardamente, iar dimineaţă toate punctele de control ale separatiştilor erau abandonate.

image

Forţele armate ale Ucrainei revendicau vineri seara ocuparea unei suburbii a oraşului, iar în cursul nopţii armata a reuşit să avanseze în oraş, forţând retragerea insurgenţilor proruşi şi a liderului Igor Strelkov, după cum a informat ministrul de Interne Arsen Avakov.  

Potrivit anunţului făcut de ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook „o mare parte dintre combatanţii rebeli şi principalul lor lider“ au fugit din Slaviansk.

„Înainte de zori, serviciile de informaţii au raportat că Ghirkin (Igor Strelkov) şi o mare parte a combatanţilor au fugit din Slaviansk, semănând confuzie în rândul puţinilor (combatanţi) care au mai rămas", a scris Avakov.

„Au fugit către Gorlivka", un oraş cu aproximativ 260.000 de locuitori situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Slaviansk, precizează ministrul ucrainean.

„Civili se prezintă la punctele de control şi aduc armele şi vestele antiglonţ abandonate de către combatanţi", continuă Avvakov.

„Între orele 8.00 şi 9.00, sâmbătă dimineaţa, am văzut insurgenţi părăsind Slavianskul către Kramatorsk. Ei spuneau „Oraşul a căzut, toată lumea pleacă", scrie într-un mesaj postat pe Twitter de Tania Locşina, o observatoare rusă din cadrul ONG-ului Human Rights Watch, prezentă în regiune.

Poroşenko, dispus la negocieri

Poroşenko a propus sâmbătă o nouă rundă de negocieri, de data această desfăşurată undeva în estul afectat de mişcările separatiste. Reuters informează că Doneţsk ar putea fi locul în care preşedintele Ucrainei se va aşeza la masa discuţilor alături de şefa diplomaţiei UE, lady Catherine Ashton, oficiali ruşi, lideri ai separatiştilor şi membri ai OSCE.

Miniştrii de Externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au făcut miercuri apel, la sfârşitul unei întrevederi la Berlin, la o reuniune a grupului de contact până la 5 iulie, în încercarea de a calma situaţia din Ucraina.

Federaţia Rusă neagă în continuare că susţine rebeliunea din estul Ucrainei, care a dus la pierderea a peste 400 de vieţi omeneşti şi relocarea a zeci de mii de locuitori. Mai mult, Moscova cere protejarea rebelilor în cazul în care forţele de la Kiev vor relua controlul asupra regiunilor afectat de valul separatist.

„Donatorii pentru Ucraina“ se reunesc marţi la Bruxelles

Prima reuniune a reprezentanţilor mecanismului de coordonare privind ajutorul financiar pentru Ucraina va avea loc marţi la Bruxelles şi va pregăti conferinţa internaţională a donatorilor, prevăzută pentru sfârşitul anului, a anunţat, vineri, Comisia Europeană.

Reuniunea vizează „stabilirea priorităţilor pentru Ucraina pe termen mediu şi lung şi coordonarea“ susţinerii financiare pentru Kiev, înaintea conferinţei internaţionale pe care Comisia urmează să organizeze pentru a sprijini autorităţile ucrainene în eforturile privind reformarea economiei ţării, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

„Ucraina trebuie să adopte reformele“ care i-au fost cerute în schimbul ajutorului promis de FMI şi UE, „dar este important să primească, de asemenea, susţinere şi solidaritate“, a adăugat Alejandro Ulzurrun de Asanza.

UE a pregătit un plan de susţinere financiară în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro pentru Ucraina. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional a aprobat un program de susţinere în valoare de 17 miliarde de dolari (12,3 miliarde de euro).

Citeşte şi

Cine este Strelkov?

Colaboratorul Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Girkin, cunoscut şi sub numele de „Strelkov“, s-a autoproclamat comandantul suprem al „Republicii Populare Doneţk". Acesta a dat chiar şi primele ordine, care au fost scrise pe foi volante şi împărţite tuturor locuitorilor din Slaviansk şi Kramatorsk. Primele apariţii publice ale comandantului din umbră al mişcărilor separatiste din regiunea Doneţk, Strelkov, au confirmat implicarea activă a Moscovei în destabilizarea provincilor estice din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite