Uniunea Europeană vrea să aloce 1 miliard de euro pentru obuze de artilerie pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa vrea să se asigure că fondurile sale sunt direcționate în mod specific către obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie disperată pentru a lupta împotriva Rusiei.

Ucraina are nevoie de muniție FOTO: Shutterstock
Ucraina are nevoie de muniție FOTO: Shutterstock

Într-un nou proiect pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, Uniunea Europeană va propune ca un miliard de euro să fie dedicat în mod special muniției, în special proiectilelor de artilerie de 155 mm, potrivit unui document consultat de politico.eu.

UE ajută la aprovizionarea Ucrainei cu arme prin intermediul unui fond de numerar interguvernamental extrabugetar numit ”Facilitatea europeană pentru pace”, care este folosit pentru a rambursa țările care exportă arme către Ucraina. Până în prezent, facilitatea a plătit 3,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina, iar țările membre au decis, în decembrie anul trecut, să majoreze finanțarea cu 2 miliarde de euro în 2023.

Până în prezent, necesitățile de cheltuieli au fost definite vag, dar UE pune acum un mare accent pe muniția de artilerie, în condițiile în care forțele ucrainene sunt blocate în lupte de uzură cu obuze cu rușii în est, în jurul unor orașe precum Bakhmut.

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, intenționează să propună un "pachet de sprijin extraordinar" de 1 miliard de euro, axat pe livrarea de muniție, potrivit documentului UE, redactat de serviciul diplomatic al blocului, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare.

Documentul a precizat că suma de 1 miliard de euro ar trebui să se concentreze pe muniție - "în special 155 mm" - imediat ce suplimentarea cu 2 miliarde de euro a Facilității europene pentru pace va fi "operaționalizată". Aceasta înseamnă că jumătate din suplimentarea din acest an ar trebui să fie dedicată muniției, în principal obuze, potrivit unui oficial UE.

Documentul UE are în vedere, de asemenea, accelerarea producției industriale europene, care se străduiește să producă muniție în ritmul cerut de război.

Propunerea menționează "o rată de rambursare favorabilă, de exemplu de până la 90% ... având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre".

O astfel de rată ridicată ar putea fi pentru a liniști țările membre care oferă un ajutor militar important. Când rata de rambursare a scăzut anul trecut sub 50%, acest lucru a creat probleme pentru unele națiuni UE, în special pentru Polonia, unul dintre cei mai mari donatori de arme ai UE către Ucraina.

Propunerea de finanțare oferă, de asemenea, o posibilă cale de ieșire, citând "contribuții financiare voluntare" pentru țările care nu participă, cum ar fi Austria, care este neutră sau care sunt reticente în a furniza arme, cum ar fi Ungaria.

Acesta subliniază că constrângerile juridice specifice ale anumitor țări "vor fi luate în considerare", menționând, de asemenea, o posibilitate "de a se abține în mod constructiv de la măsurile de asistență letală".

În ceea ce privește achizițiile comune - adică faptul că țările UE se asociază pentru a cumpăra arme - Agenția Europeană de Apărare, împreună cu țările membre, ar urma să utilizeze un nou sistem "care va cuprinde șapte categorii, de la arme de calibru mic până la 155 mm".

Acest proiect urmează să fie "lansat pentru o durată de șapte ani" și, până în prezent, 25 de state membre ale UE plus Norvegia și-au confirmat deja interesul de a participa, potrivit documentului.

În special, achiziția de muniție de 155 mm ar trebui accelerată "printr-o procedură rapidă de negociere directă" cu mai mulți furnizori. Acest tip de muniție este deosebit de solicitat, deoarece forțele ucrainene o folosesc în barajele de artilerie precise și cu rază lungă de acțiune.

Aici, timpul este esențial: "Având în vedere urgența, acordul de proiect trebuie semnat cel târziu în luna martie". Iar contractele ar trebui "să fie încheiate în mod provizoriu între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai".

Documentul prezintă, de asemenea, necesitatea unui sprijin sporit pentru accelerarea producției, deoarece fabricile europene de armament sunt aproape la capacitate maximă, iar prețurile sunt deja în creștere.

Măsurile concrete ar putea include "identificarea și sprijinirea eliminării blocajelor de producție din UE", precum și "facilitarea colaborării companiilor relevante într-un efort comun al industriei pentru a asigura disponibilitatea și aprovizionarea".

Documentul va fi discutat de miniștrii apărării în cadrul unei reuniuni informale care va avea loc săptămâna viitoare la Stockholm, urmând ca apoi să fie aprobat în mod oficial de miniștrii afacerilor externe și ai apărării la 20 martie. De asemenea, se așteaptă ca liderii să ia decizia finală în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 23 și 24 martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite