Uniunea Europeană, recompensată cu Premiul Prinţesei de Asturia pentru Concordie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Uniunii Europene FOTO IPN
Steagul Uniunii Europene FOTO IPN

Uniunea Europeană a fost recompensată, miercuri, cu Premiul Prinţesei de Asturia pentru Concordie 2017, informează „El Pais“.

Uniunea Europeană a primit trofeul pentru „modelul unic de integrare politică supranaţională“ pe care îl reprezintă organizaţia ce cuprinde 28 de state de pe continent.

„Este o recunoaştere importantă într-un an marcat de cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma“, au transmis printr-o scrisoare preşedinţii celor trei mari instituţii comunitare: Jean-Claude Juncker (Comisia Europeană), Donald Tusk (Consiliul European) şi Antonio Tajani (Parlamentul European).

Luna trecută, uniunea a celebrat 60 de ani de la crearea textului considerat fundamental pentru UE.

Ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar nu este singura dificultate pe care trebuie să o înfrunte Uniunea Europeană. Valul de populism şi deteriorarea contextului extern (războiul din Siria şi criza migratorie) au încordat legăturile din organizaţie. În plus, victoria lui Donald Trump în Statele Unite a îndepărtat principalul asociat extern pe care conta UE.

Premiul îi recunoaşte Uniunii Europene contribuţia la răspândirea unor valori ca „libertatea, drepturile omului şi solidaritatea“. Acestea „dau speranţă pentru viitor în timpuri incerte, propunând un exemplu de progres şi bunăstare“, potrivit documentului pe care l-a citit miercuri preşedintele juriului şi şeful guvernului asturian Javier Fernández.

Candidatura Uniunii Europeane, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2012, a fost ideea unuia dintre eurodeputaţii spanioli, socialistul Jonás Fernández. 

Premiul Prinţesei de Asturia pentru Concordie este ultimul dintr-o serie de opt acordate anual de Fundación Princesa de Asturias, de 37 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite