Un judecător britanic este acuzat de hărțuire și misoginism de o româncă: „Nu am fost tratată așa în viața mea”
0Cinci femei acuză un judecător de comportament agresiv și misogin în timpul audierilor la un tribunal din Marea Britanie specializat în litigiile de muncă. Printre acestea se numără şi o româncă, Andra Ion, relatează BBC.
Cele cinci femei, care s-au întâlnit cu el în cazuri separate, au declarat că au pierdut procesele audiate în Leeds de judecătorul Philip Lancaster, deși, ulterior, unele dintre ele au câştigat la apel.
Andra s-a prezentat în fața judecătorului Philip Lancaster pentru a-și reprezenta partenerul, Ion Ionel, de profesie tâmplar, care a intentat un proces de discriminare rasială împotriva companiei de construcții pentru care lucra. Deși nu avea pregătire juridică, Andra a declarat că s-a pregătit intens pentru audiere.
Ea spune că judecătorul Philip Lancaster a părut iritat încă de la începutul audierii și a strigat de mai multe ori, atât la ea, cât și la partenerul ei. „Nu cred că am mai fost tratată așa în viața mea”, a spus ea pentru BBC.
Femeia a reclamat că nu a fost lăsată să vorbească şi a fost tot timpul intimidată, întrebările sale fiind respinse, ca nerelevante.
„M-a întrerupt la propriu ori de câte ori puneam vreo întrebare, spunând fie că este irelevantă, fie că nu ar trebui să întreb asta astăzi, că ar trebui să o adresez altui martor, nu acestui martor. Și apoi, când ajungeam la celălalt martor, spunea: «De ce nu l-ai întrebat ieri pe celălalt martor?»”, a povestit românca.
În aceste condiţii, partenerul său, Ion Ionel a pierdut procesul în primă instanţă, dar ulterior a făcut apel împotriva hotărârii şi a avut câştig de cauză, după ce un alt tribunal a stabilit că au existat „grave nereguli materiale de procedură” în timpul audierii, inclusiv „un număr semnificativ de ocazii în care judecătorul a intervenit pentru a împiedica interogarea martorilor pârâtului”.
O nouă audiere privind plângerea ai împotriva judecătorului Philip Lancaster a fost programată pentru luna septembrie. Alături de celelalte patru reclamante, românca cere să se ia măsuri împotriva omului legii. „Modul în care s-a comportat şi situaţiile prin care ne-a făcut să trecem au fost cu adevărat oribile”, a declarat ea.
Începând din noiembrie 2023, toate procesele de la tribunalele muncii se înregistrează audio în Anglia și Țara Galilor. Dar, la momentul în care au fost intentate plângerile celor cinci femei (între 2018 și 2022), notele scrise ale judecătorului privind procedurile erau tratate ca înregistrări judiciare oficiale.
Astfel, în lipsa unor dovezi clare, spun femeile, este dificil să fie soluţionate plângerile împotriva judecătorilor.
Philip Lancaster, care este judecător la tribunalul de muncă din 2007, a refuzat să comenteze după ce acuzaţiile împotriva lui au ajuns în presă. La rândul său, instanța care judecă astfel de cazuri a emis un comunicat oficial în care a precizat că nu poate oferi comentarii şi date privind numărul de plângeri care au fost depuse împotriva judecătorului, deoarece astfel de informații sunt confidențiale.