Un fost broker de la Goldman Sachs, care nu a făcut niciodată politică, ales la conducerea partidului de opoziție din Grecia

0
Publicat:

Un fost broker de la Goldman Sachs, Stefanos Kasselakis, a fost ales duminică la preşedinţia partidului de stânga grec Syriza, impunându-se spre surprinderea tuturor după plecarea lui Alexis Tsipras.

 Stefanos Kasselakis a fost ales la preşedinţia partidului de stânga grec Syriza FOTO: Facebook
Stefanos Kasselakis a fost ales la preşedinţia partidului de stânga grec Syriza FOTO: Facebook

Acest om de afaceri de 35 de ani, care nu a ocupat niciodată funcţii politice şi şi-a petrecut o mare parte a vieţii în Statele Unite, a fost desemnat cu 56,69% din voturile membrilor Syriza pentru a deveni preşedinte al primului partid de opoziţie din Grecia, scrie Agerpres.

Necunoscut publicului larg până în urmă cu câteva săptămâni în Grecia, el l-a învins pe fostul ministru al muncii al lui Alexis Tsipras, Effie Achtsioglou, care părea, totuşi, favorită înainte de aceste alegeri interne.

Dar el crease deja o surpriză duminica trecută, ajungând pe primul loc în turul întâi împotriva altor patru candidaţi, printre care trei foşti miniştri.

El este primul responsabil politic deschis gay care conduce o formaţiune politică din Grecia.

Într-o ţară în care familia aşa-zis tradiţională rămâne stâlpul societăţii, el se prezintă alături de soţul său american, un asistent medical urgentist.

Stefanos Kasselakis preia şefia unui partid învins în cele două alegeri legislative succesive din mai şi iunie.

Syriza a primit doar 17,84% din voturi (48 de locuri în Parlament) la scrutinul din 25 iunie, cu peste 20 de puncte în spatele partidului Noua Democraţie condus de premierul conservator Kyriakos Mitsotakis.

La patru zile după această palmă electorală, bătăiosul fost premier Alexis Tsipras, figură europeană a stângii radicale când a venit la putere în 2015, şi-a anunţat retragerea.

El a preluat frâiele Syrizei în 2008, la doar 33 de ani.

Acest "Mélenchon grec", aşa cum a fost poreclit cândva de presă, rămâne omul intrat în conflict cu creditorii Greciei când ţara a fost pe punctul de a părăsi zona euro în 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite