Un filmuleț difuzat de președintele Zelenski sugerează ce misiuni ar putea primi avioanele F-16 ale ucrainenilor împotriva rușilor

0
Publicat:

Avioanele de luptă F-16 de fabricație americană zboară în sfârșit deasupra Ucrainei, iar unele dintre primele imagini ale avioanelor și ale încărcăturii lor cu rachete sugerează care ar putea fi misiunea lor inițială.

Imagini cu avioanele de luptă F_16 primite de Ucraina/ FOTO:X
Imagini cu avioanele de luptă F_16 primite de Ucraina/ FOTO:X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat duminică primele imagini oficiale cu avioanele F-16 în acțiune, numind sosirea acestora o „nouă etapă de dezvoltare“ pentru forțele aeriene ale țării. Până în prezent, Kievul folosea doar un sortiment învechit de avioane de luptă sovietice.

Generalii americani de top, oficialii ucraineni și experții au avertizat că F-16 nu vor schimba cursul războiului. Kievul se confruntă cu un mediu operațional dificil, cu avioane de luptă rusești și sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, și pur și simplu nu va avea suficiente avioane pentru a avea un impact substanțial.

Acestea fiind spuse, în funcție de configurația armelor sale, F-16 poate fi în continuare foarte eficient în anumite roluri. Un videoclip publicat duminică de Zelenski sugerează ce misiuni ar putea avea noile avioane de vânătoare împotriva rușilor încă de la început.

Doborârea rachetelor și nu numai

Videoclipul arată un F-16 ucrainean înarmat cu racheta AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, cunoscută sub numele de AMRAAM, și cu racheta AIM-9. Și alte imagini au arătat avioanele în această configurație.

Această încărcătură specială, care nu include nicio muniție aer-sol, sugerează că Ucraina și-ar putea utiliza inițial F-16 într-un rol aer-aer, spre deosebire de misiunile de sprijin aerian apropiat (CAS) sau de suprimare și distrugere a apărării antiaeriene inamice (SEAD/DEAD).

AIM-120 este o rachetă cu rază vizuală folosită pe orice vreme, cu radar activ care o face mai puțin dependentă de aeronavă, dar este disponibilă în diferite variante cu diferite raze de acțiune și capacități.

Oficialii ucraineni au semnalat anterior că ar putea primi cele mai noi AIM-120D, care au o rază de acțiune mai mare decât versiunile mai vechi. Dar experții au speculat că, având în vedere riscul ca acestea să cadă în mâinile rușilor, acest lucru este puțin probabil. Ei au spus că este posibil ca Kievul să poată obține sau chiar să aibă deja varianta C.

Cealaltă armă vizibilă în imaginile F-16 din Ucraina, AIM-9 Sidewinder, este o rachetă aer-aer supersonică, cu rază scurtă de acțiune, care a intrat în serviciu în anii 1950. Deși este un sistem mai vechi, este considerat foarte performant.

Ucraina dispune de AIM-9M, o variantă cu o rază de acțiune de 16 km. Wall Street Journal a raportat săptămâna trecută că Ucraina va primi cea mai nouă variantă AIM-9X.

Dacă forțele aeriene ucrainene ar primi AIM-120D și AIM-9X, avioanele F-16 ale țării ar putea lansa cele mai avansate rachete aer-aer americane, oferindu-le o capacitate îmbunătățită de luptă aeriană.

Alături de rachetele aer-aer de pe avioanele F-16 se află sistemele de autoapărare Pylon Integrated Dispensing System Plus (PIDS+), care au senzori care pot ajuta avioanele să detecteze amenințările, cum ar fi rachetele inamice.

Rachetele aer-aer văzute la prezentarea noului avion de vânătoare F-16 al Ucrainei sugerează „un accent inițial pe apărare aeriană împotriva dronelor și rachetelor de croazieră cu atac unidirecțional Shahed/Geran“, a remarcat Justin Bronk, expert în război aerian și tehnologie la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, într-o postare pe X.

Și Peter Layton, un alt expert RUSI, a declarat pentru The Kyiv Independent că o astfel de misiune ar avea sens având în vedere dimensiunea actuală a flotei F-16 a Ucrainei. „ Cu doar 10 avioane - deci să spunem șapte disponibile zilnic pentru operațiuni - utilizarLupta cu alte aeronaveea acestora pentru apărarea aeriană împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor Shahed pare rezonabilă“, a explicat el.

Lupta cu alte aeronave

Având în vedere capacitățile aer-aer observate până în prezent, ucrainenii ar putea, de asemenea, să încerce să își folosească avioanele F-16 pentru a ținti bombardierele de luptă Su-34 care lansează teribile bombe cu planare sau avioane de luptă precum MiG-31 sau Su-35, însă tacticile rusești fac ca acest lucru să fie o provocare extraordinară.

Unele avioane rusești lansează muniții și apoi se îndepărtează imediat, ceea ce le face mai greu de atacat. Pentru alte aeronave, Ucraina ar trebui probabil să își pună F-16 în bătaia rachetelor aer-aer rusești cu rază lungă de acțiune, cum ar fi R-37, precum și a sistemelor sale terestre de apărare antiaeriană.

Vincent Aiello, un fost aviator naval american care a zburat cu F-16, a declarat că, deși Rusia operează avioane formidabile susținute de o apărare puternică, Ucraina ar putea găsi modalități de a le ataca cu succes.

Nu este vorba întotdeauna despre avion. „Poți găsi tactici - fie că este vorba de viteză, altitudine, păcălire, bruiaj, orice - prin care să ai un avantaj să dobori avionul inamic“, a declarat el pentru Business Insider.

Cu toate acestea, conducerea militară a Ucrainei a semnalat că nu intenționează să își expună la riscuri majore noile avioane de luptă, din care există doar o rezervă limitată.

Șeful armatei Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a declarat pentru The Guardian la începutul acestei luni că sosirea avioanelor F-16 va contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Dar el a spus că nu le-ar dori prea aproape de linia frontului, unde ar fi mai expuse riscului de a fi doborâte.

Un avion de luptă dinamic

Deși videoclipul lui Zelenski și celelalte imagini au arătat F-16 ale Ucrainei doar cu rachete aer-aer, acest lucru nu înseamnă neapărat că avioanele de luptă vor fi utilizate doar pentru confruntări aeriene. Ucraina le poate utiliza, de asemenea, într-un rol aer-sol, vizând în special sistemele rusești de apărare antiaeriană, dar acestea sunt operațiuni mult mai riscante și mai complexe.

Ucraina dispune deja de rachete AGM-88 HARM, sau rachete antiradar de mare viteză, furnizate de SUA, care pot vâna sistemele radar. Kievul le-a montat anterior pe avioanele sale din era sovietică, dar acestea vor fi mai eficiente atunci când vor fi lansate de un F-16.

Mike Torrealday, un colonel pensionat al Forțelor Aeriene ale SUA care a zburat în operațiuni de luptă în Orientul Mijlociu cu F-16, a numit avionul de luptă un „avion foarte capabil. Poate îndeplini toate rolurile necesare, de la atac de suprafață, la atac aer-aer, la atac maritim, oricare dintre aceste lucruri“, a declarat el pentru BI.

„Cred că punctul forte pe care îl câștigă este doar versatilitatea avionului“, a spus el despre Ucraina și avionul său de luptă multirol recent achiziționat. „Și, după cum cred că am văzut, ucrainenii sunt foarte versatili în aplicarea tuturor tipurilor de tehnologii emergente în sistemele existente sau în crearea unora complet noi“.

Aiello a declarat că, deși F-16 a adus o capacitate sporită flotei existente a Ucrainei, este probabil să existe o curbă de învățare, deoarece țara era atât de obișnuită cu avioanele de luptă sovietice.

Până în prezent, avioanele F-16 ale Ucrainei par să fi zburat doar în roluri ceremoniale, așa cum s-a întâmplat în timpul unui survol duminică, într-un videoclip difuzat de forțele aeriene ale țării. Nu este clar când vor fi folosite avioanele în luptă.

La zeci de milioane de dolari bucata, F-16 sunt destul de costisitoare, iar Ucraina nu are multe de cheltuit. Kievul va avea probabil o aversiune mai mare față de risc cu avioanele sale de luptă, în special pe măsură ce așteaptă sosirea mai multor avioane, dar există întotdeauna posibilitatea unui joc îndrăzneț.

Pentru moment, totuși, sosirea mult așteptată a avioanelelor de luptă occidentale în Ucraina este de natură să ofere țării un impuls moral esențial, în timp ce forțele sale continuă să se apere împotriva invaziei ruse epuizante.

„Am făcut posibil ceea ce era ambiția noastră, nevoia noastră de apărare. Acum avioanele F-16 sunt o realitate, o realitate pe cerul nostru“, a declarat Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite