Un document al Vaticanului cheamă Biserica Catolică la discuţii pentru a fi primitoare faţă de persoanele LGBTQ+

0
Publicat:

Episcopii romano-catolici ar trebui să discute despre modul în care Biserica poate fi mai primitoare faţă de persoanele LGBTQ+ şi cele divorţate, să reflecteze asupra modului de a oferi femeilor mai multă putere de decizie şi să le permită să fie hirotonite diaconi.

Vatican. FOTO EPA EFE
Vatican. FOTO EPA EFE

Este ceea ce se arată într-un document al Vaticanului publicat marţi şi citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

În cele 50 de pagini ale sale, documentul de lucru pentru un sinod global al episcopilor propune de asemenea o discuţie pentru a permite bărbaţilor căsătoriţi să devină preoţi în zone îndepărtate - o posibilitate pe care Papa Francisc a suspendat-o în urma discuţiilor la o întâlnire similară în 2019.

Mai multă înţelegere pentru cei aflaţi în relaţii poligame

Același document pare chiar să sugereze că Biserica Catolică ar trebui să fie înţelegătoare faţă de cei aflaţi în relaţii poligame.

Pregătira Sinodului a început în urmă doi ani, iar în acest interval, catolicii din întreaga lume au fost întrebaţi despre viziunea lor pentru Biserică. O primă sesiune va avea loc în octombrie şi o a doua în octombrie 2024.

Cunoscut sub titlul său latin „Instrumentum Laboris", documentul include sugestii pentru reflecţie şi discuţii pentru delegaţi decurgând din consultări.

Ulterior sinodului, papa scrie ceea ce este cunoscut sub numele de Îndemn Apostolic, un document oficial stabilind recomandările sale şi concluziile, dacă există. Acest lucru este probabil să apară la câteva luni după a doua sesiune.

O „întrebare pentru discernământ" din document spune:

„Cum putem crea spaţii în care cei care se simt răniţi de Biserică şi neprimiţi de comunitate să se simtă recunoscuţi, primiţi, liberi să pună întrebări şi nu judecaţi?".

Sau „ce paşi concreţi sunt necesari pentru a-i primi pe cei care se simt excluşi din Biserică din cauza statutului lor sau a sexualităţii (de exemplu, divorţaţi recăsătoriţi, persoane în căsătorii poligame, persoane LGBTQ+ etc)?".

Biserica învaţă că atracţia pentru persoane de acelaşi sex nu este un păcat, dar actele homosexuale sunt. Deși interzice poligamia, practica este tolerată în tăcere în unele părţi ale Africii pentru convertiţii care au deja mai multe soţii, notează Reuters.

Documentul alocă o secțiune aparte femeilor, un subiect despre care se aşteaptă să i se acorde o atenţie majoră la întâlnirea de o lună din octombrie după decizia lui Francisc din aprilie de a permite femeilor delegate să voteze pentru prima dată la adunare.

„Ce paşi concreţi poate face Biserica pentru a reînnoi şi reforma procedurile sale, aranjamentele instituţionale şi structurile pentru a permite o mai mare recunoaştere şi participare a femeilor, inclusiv în guvernanţă, procese de luare a deciziilor?", se spune în document.

Papa Francisc a introdus, anul trecut, o reformă importantă ce va permite oricărui catolic laic botezat, inclusiv femei, să fie în fruntea majorităţii departamentelor Vaticanului sub o nouă constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun.

Suveranul pontif a numit de asemenea trei femei într-un comitet anterior format numai din bărbaţi care îl sfătuieşte în alegerea episcopilor în lume.

Femei diacon

Potrivit documentulului, majoritatea răspunsurilor locale cer ca problema ca femeile să devină diaconi să fie luată în considerare.

Diaconii, ca şi preoţii, sunt slujitori hirotoniţi şi trebuie să fie bărbaţi în Biserica de astăzi. Ei nu pot celebra liturghia, dar pot predica, boteza şi ţine slujbe de nuntă şi înmormântare şi administra o parohie cu permisiunea unui episcop.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite