Un discurs al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar putea schimba părerea scoţienilor care îşi doresc independenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-ar declara susţinerea pentru uniune, scoţienii ar fi mai uşor de convins să rămână în cadrul Regatului Unit
Dacă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-ar declara susţinerea pentru uniune, scoţienii ar fi mai uşor de convins să rămână în cadrul Regatului Unit

O intervenţie a Reginei Angliei ar putea influenţa scoţienii să voteze cu rămânerea în cadrul Marii Britanii, mai ales că ultimele sondaje confirmă susţinerea din ce în ce mai mare a scoţienilor pentru independenţa Scoţiei.

Membri seniori ai parlamentului britanic au sugerat că o intervenţie a Majestăţii Sale Elisabeta a II-a ar putea „face o diferenţă“, mai ales că un sondaj TNS arată că cele două campanii – DA Scoţia şi NU Independenţei, sunt la egalitate, anunţă „The Telegraph“.

Pe fondul panicii în creştere privind separarea scoţienilor, Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii, a promis că oferă Scoţiei un proiect de lege privind autonomia, asta dacă ţara votează rămânerea în cadrul Regatului Unit.

David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, a luat în considerare toate opţiunile pe care le are pentru a întoarce foaia privind independenţa Scoţiei. Însă, membrii parlamentului din ambele partide l-au îndemnat să o abordeze pe Regină, pentru a interveni la fel ca în 1977, atunci când Scoţia şi Ţara Galilor votau independenţa adunărilor naţionale. 

Atunci, Regina Elisabeta a II-a s-a folosit de unul din discursurile sale cu ocazia Jubileului de Argint pentru a avertiza clar împotriva divizării, spunând că înţelege „aspiraţiile“ unei puteri independente, dar „nu pot uita că am fost încoronată Regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Poate că acest Jubileu ne oferă o ocazie perfectă de a ne reaminti beneficiile pe care ni le-a conferit uniunea, şi pe plan domestic, şi în afacerile internaţionale, dar şi locuitorilor din toate părţile Regatului Unit“.

„Acum ar fi un moment perfect pentru ca Regina să vorbească din nou şi să sublinieze acele cuvinte inspirate pe care le-a spus în 1977 la Jubileul de Argint. Rezultatele referendumului par extrem de strânse, iar intervenţia ei ar putea face o diferenţă majoră“, a declarat pentru „The Telegraph“ un membru senior al parlamentului britanic.

Vorbim despre posibila dezmembrare a Regatului Unit. Este normal ca oamenii să-i cunoască părerea“, a adăugat şi Henry Bellingham, membru al parlamentului şi fost ministru al Coaliţiei Conservatoare.

Apropiaţi ai regalităţii au spus clar că Regina priveşte problema independenţei ca ţinând exclusiv de scoţieni şi a respins orice sugestie despre exprimarea părerilor ei pe această temă. „Să sugerăm că Regina ar putea ţine partea unuia sau a altuia înseamnă să nu înţelegem rolul ei constituţional. Regina a fost mereu neutră şi, pur şi simplu, nu poate interveni pentru o parte sau alta“, a declarat o sursă regală.

Alex Salmond, prim-ministrul scoţian, a declarat că Regina va rămâne Monarhul unei Scoţii independente, fapt care o va face şi mai puţin să ia în considerare o implicare. Regina va rămâne la Balmoral, reşedinţa de vară preferată de familia regală, până după referendum şi nu are programată nicio apariţie publică înainte, la care să poată fi rugată să ia cuvântul privind în această chestiune, potrivit „The Telegraph“.

Conform celor mai recente sondaje, peste 51% dintre scoţienii cu drept de vot se vor pronunţa în favoarea ruperii de Regatul Unit, ceea ce ar reprezenta o problemă fără precedent pentru Londra şi, în egală măsură, şi pentru Uniunea Europeană, ale cărei tratate fundamentale nu prevăd o astfel de situaţie. 

Sondajul, realizat de un institut guvernamental britanic, schimbă dramatic premisele referendumului, în contextul în care, până acum, tabăra unioniştilor era în avantaj. „Dacă oamenii aveau vreun dubiu cu privire la faptul că trebuie să iasă din case şi să voteze «NU», atunci de astăzi nu mai au niciun dubiu”, a declarat George Osborne, ministrul britanic al Finanţelor, pentru postul public BBC. 


Citeşte şi:

Londra încearcă să convingă Scoţia să rămână în Regatul Unit, oferindu-i mai multă autonomie. Peste jumătate dintre scoţieni vor ruperea de Marea Britanie

Cu o săptămână înainte de referendumul pentru independenţa Scoţiei de Marea Britanie, guvernanţii de la Londra încearcă să-i convingă pe scoţieni să rămână în Regat, promiţându-le mai multă putere de decizie.

Din ce în ce mai mulţi scoţieni îşi doresc independenţa

Susţinerea pentru independenţa Scoţiei a crescut cu opt puncte într-o lună, potrivit ultimului sondaj. Dacă înainte majoritatea era pentru „nu“, acum cei care îşi doresc o ţară independentă de Marea Britanie, aproape i-au ajuns din urmă.

Scoţienii îşi vând voturile pe eBay

Câţiva scoţieni au încercat să-şi vândă online votul privind referendumul pentru independenţa Scoţiei. Poliţia a început o investigaţie.

Cazul Scoţiei, posibil catalizator al viitorului proces de fărâmiţare al statelor din Europa

Referendumul scoţian deschide oare Cutia Pandorei în Europa? Să vedem, deoarece deja a început votul pentru corespondenţă premergător zilei de 18 septembrie, atunci când se va decide dacă Scoţia va rămâne sau nu în componen'a Regatului Unit al Mariii Britanii şi Irlandei de Nord.

Votul care poate rupe Regatul Unit: bătălia pentru Scoţia începe azi

Înfruntarea politică privind independenţa Scoţiei de Marea Britanie este mai acerbă ca oricând. Mulţi scoţieni încă nu ştiu cum vor vota, dar britanicii fac toate eforturile pentru a-i păstra în Regat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite