UE va convoca un summit de urgență asupra Israelului pe 17 octombrie pentru a discuta despre noi riscuri pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a menționat că participanții la întâlnire ar trebui să „discute despre furnizarea de asistență umanitară”, posibile „riscuri de creștere a tensiunii între diferitele comunități din Europa”, precum și „amenințarea semnificativă a migrației”.

Charles Michel. Foto: X
Charles Michel. Foto: X

Uniunea Europeană (UE) va organiza un summit de urgență al șefilor de stat și de guvern pe 17 octombrie, prin videoconferință, pentru a discuta noile amenințări la adresa securității Europei, perspectiva acordării de ajutor umanitar Palestinei și riscul unei noi crize a migrației, a anunțat șeful Consiliului European, Charles Michel.

Intenționez să convoc o reuniune de urgență a Consiliului European prin videoconferință marți, 17 octombrie. Este foarte important ca, acum, Consiliul European să convină asupra unei poziții comune [cu privire la conflictul din Israel] și să definească o curs de acțiune clar, uniform, care reflectă situația de complexitate”, a scris el pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

Michel a subliniat că, în contextul conflictului din Israel, participanții la întâlnire ar trebui să „discute despre furnizarea de asistență umanitară” și posibile „riscuri de creștere a tensiunii între diferitele comunități din Europa, ceea ce va alimenta sentimentele extremiste”. „În plus, există un risc semnificativ de migrație și deplasare a maselor de oameni către țările vecine, care găzduiesc deja un număr mare de refugiați, ceea ce creează riscul unor noi valuri de migrație pentru Europa”, a subliniat Michel. El a amintit că UE „își exprimă solidaritatea deplină cu Israelul”, cere „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” și „recunoaște dreptul Israelului la autoapărare, în deplină conformitate cu dreptul internațional”.

Totodată, el observă că, în prezent, comunitatea internațională este foarte îngrijorată de „scenele tragice din Fâșia Gaza, care au fost rezultatul blocadei și lipsa capacității de a satisface nevoile de bază ale populației, care este agravată de semnificative distrugeri cauzate de bombardamentele masive de artilerie”.

Michel a făcut apel la toate țările UE pentru „solidaritate și unitate” în fața acestei crize.

Dezacorduri UE

Absența oricărei poziții coordonate în UE cu privire la situația din Israel a fost deja remarcată de mulți experți internaționali și mass-media. Astfel, pe 9 octombrie, în decurs de 12 ore, diverși membri ai Comisiei Europene au dat publicității o serie de declarații, din care în prima se spunea că UE va îngheța imediat toate ajutoarele acordate Palestinei în valoare de 691 de milioane de euro. Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a extinde urgent sprijinul umanitar pentru Palestina.

De asemenea, o nemulțumire semnificativă în rândul multor țări UE a fost cauzată de vizita în Israel din 13 octombrie a șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia a făcut o serie de declarații în numele UE, în care și-a exprimat de fapt sprijin absolut pentru Israel. După cum a scris ediția europeană a Politico, această poziție a atras critici aspre din partea multor țări UE, care consideră că von der Leyen are o „prejudecată inacceptabilă” în favoarea Israelului, promițând de fapt să susțină oricare dintre acțiunile sale împotriva palestinienilor. „Aceasta nu este o poziție la care țările sunt pregătite să subscrie”, a declarat pentru ziar un reprezentant al misiunii uneia dintre țările UE la Bruxelles.

Opiniile în cadrul instituțiilor europene și între țările comunității diferă în principal cu privire la ceea ce UE este dispusă să ia în considerare a fi un răspuns proporțional din partea Israelului și ce poziție ar trebui să ia Bruxellesul față de civilii din Fâșia Gaza. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite