Ucrainenii, șocați de propunerea SUA ca Ucraina să recunoască formal Crimeea drept teritoriu rus. Fost ministru: Ar fi un act de trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere de pace a administrației Trump, care include recunoașterea autorității rusești asupra Crimeei, i-a șocat pe oficialii ucraineni, care spun că nu vor accepta o predare oficială a peninsulei, chiar dacă se așteaptă să cedeze unele teritorii Kremlinului, cel puțin temporar, relatează AP.

Kievul a spus că nu va recunoaște niciodatî Crimeea drept teritoriu rus FOTO Shutterstock
Kievul a spus că nu va recunoaște niciodatî Crimeea drept teritoriu rus FOTO Shutterstock

Renunțarea la teritoriul care a fost anexat ilegal de Rusia în 2014 ar fi, de asemenea, imposibilă din punct de vedere politic și legal, potrivit experților. Ar presupune o modificare a constituției ucrainene și un vot la nivel național în acest sens, și ar putea fi considerat un act de trădare. Deputații, soldații și ucrainenii se opun ferm ideii.

„Nu înseamnă nimic”, a declarat Oleksandr Merezho, deputat al partidului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei”.

Spre deosebire de o concesie teritorială, o recunoaștere oficială ar însemna o renunțare definitivă la Crimeea și stingerea speranței ca Ucraina să o recâștige în viitor.

Publicul ucrainean înțelege în mare măsură că este necesar ca unele teritorii să fie cedate ca parte a unui armistițiu, conștientizând că nu există nicio modalitate de le recuceri militar. De altfel, sondajele arată că procent tot mai mare din populație ar accepta un astfel de compromis.

Pe de altă parte, o mare parte din mesajele publice referitoare la concesii teritoriale au sugerat că acestea nu sunt neapărat permanente, ca atunci când primarul Kievului, Vitalii Klișciko, a declarat recent pentru BBC că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe temporar la unele teritorii ca parte a unui acord de pace.

În caz contrar, Ucraina ar admite practic înfrângerea – o mișcare profund nepopulară, în special pentru ucrainenii care trăiesc sub ocupație rusă și speră să fie eliberați și reuniți cu familiile lor într-o bună zi. De asemenea, ar pune sub semnul întrebării sacrificiile făcute de zeci de mii de militari ucraineni care au fost uciși sau răniți.

Donald Trump: „Crimeea va rămâne a Rusiei”

Președintele american Donald Trump a vorbit despre propunerea privind Crimeea într-un interviu publicat vineri în revista Time: „Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că este la ei de mult timp”.

Întrebat de reporteri duminică dacă Zelenski este pregătit să renunțe la Crimeea, Trump a răspuns: „Oh, cred că da. Crimeea este o chestiune de acum 12 ani. A fost președintele Obama cel care a renunțat fără să se tragă un foc de armă”.

Comentariile sale au oferit cel mai recent exemplu presiunilor liderului american asupra Ucrainei pentru a face concesii în schimbul încheierii războiului în timp ce țara este asediată. Trump l-a acuzat, de asemenea, pe Zelenski că prelungește războiul prin rezistența față de negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.

Crimeea, o peninsulă strategică de la Marea Neagră din sudul Ucrainei, a fost cucerită de Rusia cu mult înainte de invazia pe scară largă care a început în 2022. Preluarea acesteia de către Rusia a urmat protestelor ample care l-au înlăturat pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

În perioada premergătoare negocierilor de pace, oficialii ucraineni au declarat de mai multe ori pentru Associated Press că se așteaptă ca Crimeea și alte teritorii ucrainene controlate de Rusia să se numere printre concesiile pe care Kievul le consideră necesare în cazul unui acord. Dar Zelenski a spus în mai multe rânduri că renunțarea oficială la acest teritoriu a fost întotdeauna o linie roșie.

Elementele propunerii de pace a lui Trump ar face ca SUA să recunoască oficial Crimeea ca rusă și să accepte de facto conducerea Moscovei asupra teritoriilor ucrainene ocupate, potrivit unui înalt oficial european care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a relata discuții diplomatice sensibile.

Recunoașterea formală a Crimeei ca rusă de către SUA nu este sub controlul lui Zelenski. În schimb, multe aspecte problematice îl împiedică pe președintele ucrainean să facă același lucru, chiar și sub o presiune uriașă. El nu poate semna unilateral o astfel de propunere și viitoarele guverne i-ar putea reproșa fie și că ar lua asta în considerare, au spus experții.

Ucraina a început să se împace cu faptul că nu își va recâștiga teritoriile pierdute după eșecul contraofensivei din vara anului 2023. De atunci, armata ucraineană s-a concentrat pe apărarea teritoriului pe care încă îl deține.

Recunoașterea Crimeei, extrem de problematică pentru Kiev

În schimbul unor concesii teritoriale, Ucraina dorește garanții de securitate solide care, în mod ideal, ar include aderarea la NATO sau planuri concrete de a-și înarma și antrena forțele împotriva oricărei viitoare invazii rusești, cu sprijinul promis de aliați. Un scenariu a prevăzut trupe europene la sol, dar Rusia a spus clar că nu le va accepta.

Zelenski a anticipat că negocierile privind teritoriul ucrainean ocupat vor lua timp și este improbabil să aibă loc până când nu va fi în vigoare propriu-zis o încetare a focului. La sfârșitul lunii martie, el a declarat reporterilor după o convorbire telefonică cu Trump că președintele american „înțelege clar că din punct de vedere legal nu vom recunoaște niciun teritoriu”.

El a spus că renunțarea la teritoriu ar fi „cea mai dificilă chestiune” și „o mare provocare pentru noi”.

Recunoașterea oficială a Crimeei ar echivala și cu o sinucidere politică pentru Zelenski. L-ar putea expune la acțiuni în justiție în viitor, a subliniat Timofi Milovanov, președintele Școlii de Economie din Kiev și fost ministru al economiei.

Semnarea unui document potențial neconstituțional ar putea fi interpretată ca o înaltă trădare, a adăugat el.

Și guvernul ucrainean are mâinile legate. Nu are mijloace constituționale pentru a accepta o încălcare a integrității teritoriale, iar modificarea structurii teritoriale a țării necesită un referendum la nivel național.

Dacă parlamentarii ucraineni ar lua în considerare ideea de a renunța la Crimeea, asta ar declanșa probabil dezbatere juridică lungă și anevoiasă.

„De aceea Rusia o forțează, pentru că știu că este imposibil de realizat”, a spus Milovanonov.

„Orice are legătură cu schimbarea constituțională oferă extrem de mult spațiu politic și de comunicare Rusiei”, a adăugat el. „Asta este tot ce vor.”

Pe de altă parte, soldații din prima linie spun că nu se vor opri niciodată din luptă, indiferent de ceea ce decide conducerea politică.

„Ne-am pierdut cei mai buni băieți în acest război”, a spus Oleksandr, un soldat din regiunea Donețk, care a vorbit cu condiția ca doar prenumele său să fie folosit în conformitate cu protocoalele militare. „Nu ne vom opri până când toate teritoriile ucrainene nu vor fi libere”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite