Ucraina, între dependenţa economică şi independenţa de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul de la Kiev decide miercuri dacă o va elibera pe Iulia Timoşenko şi, odată cu asta, dacă rămâne hotărât în intenţiile pro-europene. FOTO Reuters
Parlamentul de la Kiev decide miercuri dacă o va elibera pe Iulia Timoşenko şi, odată cu asta, dacă rămâne hotărât în intenţiile pro-europene. FOTO Reuters

Kievul susţine oficial că-şi va menţine drumul european, însă vulnerabilitatea economică îl determină să lase poarta către est deschisă.

Viitorul european al Ucrainei se va decide cu mult înainte de 28-29 noiembrie, când are loc summitul Uniunii Europene de la Vilnius, unde Kievul a anunţat că va semna un acord de asociere şi de liber schimb cu UE. Mai exact, parlamentarii ucraineni se vor reuni miercuri pentru a vota eliberarea fostului premier Timoşenko, condiţie sine qua non impusă recent de Bruxelles.

Trimişii speciali ai UE în Ucraina, Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, au impus parlamentarilor să adopte o lege în acest sens până miercuri. Săptămâna viitoare, cei doi ar trebui să prezinte Bruxelles-ului raportul final cu privire la încarcerarea Iuliei Timoşenko pe criterii politice.

Înainte de vot însă, Kievul a făcut o mişcare surprinzătoare şi l-a arestat pe unul dintre avocaţii fostului premier în baza unor acuzaţii de agresiune din partea unei foste soţii. Imediat, susţinătorii lui Timoşenko au strigat că este vorba despre o încercare de a deraia acordul pentru eliberarea acesteia. 

În paralel însă, Ucraina a decis şi sistarea importurilor de gaze ruseşti, punând încă o dată în pericol ruta prin care Gazpromul aprovizionează întreaga Europă. Presa din Rusia speculează că sistarea importurilor ar putea avea legătură cu întrevederea secretă dintre preşedintele Rusiei şi cel al Ucrainei, care a avut loc sâmbătă. Cei doi lideri s-au întâlnit la Moscova, iar confirmarea a venit abia luni, de la secretarul de presă al lui Vladimir Putin. Ucraina ar fi redus de până la 10 ori volumul de gaze ruseşti importante, pe care le-a sistat complet încă de sâmbătă. 

Ucrainenii: între ruşi, americani şi chinezi

În acelaşi timp, americanii încearcă să-şi consolideze prezenţa în Ucraina. Ieri, fondul american de investiţii Franklin Templeton a cumpărat obligaţiuni guvernamentale ucrainene în valoare de cinci miliarde de dolari, adică 20% din valoarea totală a datoriei externe a ţării. Aceasta după ce, la sfârşitul lunii septembrie, chinezii au anunţat achiziţionarea a 100.000 de hectare de teren agricol în Ucraina, cu intenţia declarată de a se extinde pe viitor la trei milioane de hectare – cea mai mare investiţie agrigolă peste hotare a Beijingului. 

Însă economia pe care par să se bată trei dintre marile puteri mondiale trage semnale clare de alarmă. În prezent, ea se află în cea de-a treia recesiune din 2008 încoace, înregistrând scăderi de 0,5 şi 0,4% în cel de-al doilea, respectiv cel de-al treilea trimestru al acestui an. Rata şomajului depăşeşte 8,5%. Însă instabilitatea politică, vulnerabilitatea în faţa pieţelor internaţionale şi reducerea cererii din UE sunt principalii factori de risc pentru economia ucraineană.

Riscurile externe rămân ridicate, pe măsură ce rezervele băncii centrale au scăzut, iar accesul guvernului la pieţele internaţionale de capital este destul de limitat”, atrag atenţia analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care au redus recent prognoza de creştere a economiei ucraiene de la 2,5% la 1,5% pentru anul viitor. 

Republica Moldova va parafa, dar calea până la aderare e lungă

Summitul de la Vilnius nu va aduce capitalelor comunitare succesul la care se aşteaptă: Ucraina cel mai probabil nu va semna acordul de asociere şi liber schimb, în timp ce Republica Moldova va parafa acordul, dar până la semnare rămâne cale lungă, a atras atenţia profesorul universitar Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

„Manifestaţia de la 3 noiembrie ştiţi ce-a fost? O bucată de hârtie cu care unii, suficient de naivi, au crezut că pot acoperi o privatizare către ruşi. Pentru că Moldova asta va continua să facă: să spună ce vrea să audă Bruxelles-ul, dar să privatizeze aeroportul moldovenilor. Să vorbească despre democraţie, dar să dea banca ruşilor”, a declarat marţi Dungaciu. 

CITEŞTE MAI MULT

Materiale pe aceeaşi temă:

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite