Ucraina: armistiţiul ar putea fi anulat, planul formării Novorusiei merge mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii proruşi din estul Ucraieni nu depun armele FOTO Reuters
Separatiştii proruşi din estul Ucraieni nu depun armele FOTO Reuters

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a declarat că nu exclude reluarea operaţiunii antitero înainte de expirarea armistiţiului pe 27 iunie după ce insurgenţii proruşi au doborât un elicopter militar ucrainean. De cealaltă parte, separatiştii neagă faptul că şi-au încălcat cuvântul şi sunt incurajaţi şi de Vladimir Putin.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin a declarat,n cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că Moscova speră că în Ucraina vor fi respectate condiţiile armistiţiului, planul de pace nu este realist fără un proces de negocieri.

„Faptul că preşedintele Ucrainei a anunţat un armistiţiu este, fără îndoială, important, fără acest lucru este imposibilă orice negociere. Rusia va susţine aceste intenţii, însă principalul este ca pe baza armistiţiului să fie lansat un dialog între toate părţile participante la conflict pentru găsirea unui compromis acceptabil pentru toţi”, a menţionat diplomatul.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, s-a declarat împotriva ideii ca militanţii din autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk din regiunea Donbas, să depună armele.

Liderul de la Kremlin şi-a motivat poziţia prin faptul că organizaţiile radicale ucrainene nu ar fi renunţat la arme până în prezent.

„Nu este necesar să cerem depunerea armelor, mai ales în partea de est a Ucrainei, cu atât mai mult că forţele radicale cum ar fi „Sectorul de Dreapta” şi alţi radicali nu au depus până în prezent armele, în pofida faptului că au declarat asta în mod repetat. Ei nu au renunţat la arme, nici chiar Maidanul nu l-au eliberat până acum”, a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe la Viena.

Mai mult, liderul de la Kremlin a subliniat că în ciuda declaraţiilor cu privire la încetarea focului, în zona oraşului Slaviansk au aterizat trupe de desant ucrainene, au loc lupte şi există victime.

„Din păcate, în prezent deţin informaţii cu privire la faptul că într-una din zonele cele mai dificile, lângă oraşul Slaviansk, au loc lupte. Acolo au aterizat trupe de desant, există victime. Este trist. Trebuie să ne străduim pentru ca eforturile legate de dezescaladarea situaţiei să fie susţinute de fapte concrete, altfel niciuna dintre aceste probleme nu va putea fi rezolvată”, a spus Putin.

Separatiştii se simt incurajaţi

Liderii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk au anunţat pe Twitter că vor forma o uniune confederală, „Uniunea republicilor populare“. Autoproclamata Republică Populară Doneţk a aprobat şi lista deputaţilor în parlamentul Uniunii republicilor populare. Premierul „Republicii populare Donţk, Aleksandr Borodai, a declarat că cele dou republici vor adopta o Constituţie a Novorusiei.

citeşte şi:

UPDATE Separatiştii proruşi încalcă planul de pace: un elicopter ucrainean doborât. Poroşenko avertizează că ar putea anula armistiţiul

Un elicopter de transport aparţinând armatei ucrainene a fost doborât marţi de insurgenţi proruşi, în zona Slaviansk, nouă persoane aflate la bord murind în urma impactului cu solul. Separatiştii proruşi anunţaseră că vor respecta, până la 27 iunie, armistiţiul cerut de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, răspunzând astfel la încetarea unilaterală a focului decretată vineri de Kiev, în cadrul unui plan de pace.

Cazacii, în spatele răpirii observatorilor OSCE în estul Ucrainei

Diplomaţii occidentali au motive întemeiate să creadă că separatiştii cazaci se află în spatele răpirii celor opt observatori OSCE, la sfârşitul lunii mai în estul Ucrainei, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel. Sursele jurnaliştilor germani susţin că liderul cazacilor din Duma de la Moscova are puterea de a decide eliberarea lor.

Poroşenko cere ajutorul lui Merkel pentru a soluţiona conflictul din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să-l ajute să "soluţioneze conflictul" din estul ţării, o zonă devastată de o insurecţie separatistă prorusă, a anunţat luni serviciul de presă al preşedinţiei, relatează AFP.

Primul test al lui Poroşenko: plan de pace în 14 puncte pentru estul Ucrainei. Cum reacţionează separatiştii

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte pentru restabilirea păcii în sudul şi estul ţării, unde insurgenţii separatişti continuă să lupte împotriva autorităţilor ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite