Primul test al lui Poroşenko: plan de pace în 14 puncte pentru estul Ucrainei. Cum reacţionează separatiştii
0Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte pentru restabilirea păcii în sudul şi estul ţării, unde insurgenţii separatişti continuă să lupte împotriva autorităţilor ucrainene.
Potrivit agenţiilor ucrainene, planul urmează să fie prezentat într-un discurs al preşedintelui de la Kiev, în după-amiaza zilei de vineri. „Regele Ciocolatei“ anunţase marţi că va implementa măsuri concrete care să oprească luptele şi implicit vărsarea de sânge din estul ţării, unde mai multe oraşe sunt sub controlul separatiştilor pro-ruşi.
Acest plan conţine, între altele, puncte referitoare la „dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni" sau „descentraliazarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie", potrivit site-ului televiziunii ucrainene Inter TV.
Între celelalte puncte figurează eliberarea ostaticilor, „crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia", o amnistie „pentru cei care au depus armele şi nu au comis crime grave" sau încetarea „ocupării ilegale" a sediilor administraţiei regionale de la Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.
Documentul face referire şi la organizarea cât mai rapidă a a alegerilor legislative locale, pentru a restabili legitimitatea membrilor Radei, contestată în mod special de populaţia rusofonă din estul ţării după răstunarea lui Ianukovici, în februarie 2014.
Poroşenko a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, joi seara, în timpul căreia a discutat despre acest plan de pace, care reprezintă primul test al administraţiei sale.
Kremlinul a anunţat într-un comunicat că Vladimir Putin a făcut „o serie de comentarii" asupra planului, insistând asupra necesităţii de a „pune imediat capăt operaţiunii militare" lansate de către Kiev contra miliţiilor separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale rebelilor în estul Ucrainei.
Poroşenko a insistat asupra importanţei „ susţinerii planului de pace" după încetarea focului, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene. Presa ucraineană informează însă că în text nu figurează şi încetarea unilaterală a focului anunţată de către preşedintele ucrainean.
Luptele continuă
Situaţia rămâne critică în regiunile din estul şi sudul ţării, unde autorităţile luptă pentru restabilirea controlului asupra localităţilor ocupate de separatişti.
Guvernul a anunţat că insurgenţii au suferit pierderi semnificative, estimând pierderile separatiştilor la 300 de persoane, conform declaraţiei purtătorului de cuvânt din Ministerul de Interne, Vladislav Selezniov.
FOTO Reuters - Separatiştii încărcaţi cu rachete se pregătesc să respingă forţele guvernamentale în Slaviansk
Autorităţile de la Kiev au declarat că forţele guvernamentale continuă să câştige teren, fiind mai bine înarmaţi decât miliţiile proruse, dar Slavianskul a rămas fieful activităţii separatiste.
Cu toate acestea, 7 soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi 30 au fost răniţi, joi, în ciocnirile din regiunile Lugansk-Donbass, potrivit rapoartelor de la Kiev. Vineri dimineaţa, în estul oraşului Krasni Liman – la 100 de kilometri de graniţa cu Rusia - separatiştii au refuzat să depună armele, după anunţul privind stabilirea unui plan de pace, iar forţele guvernamentale au decis să continue operaţiunea antiteroristă.
NATO semnalează o concentrare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina
Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, joi seara. „Observăm o nouă suplimentare a efectivelor militare ruse la frontierele Ucrainei. Cel puţin câteva mii de militari ruşi au fost mobilizaţi", a declarat Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO.
„Consider că acesta este un foarte regretabil pas înapoi. Se pare că Rusia menţine deschisă opţiunea unei intervenţii în Ucraina. Comunitatea internaţională va trebui să răspundă în mod ferm dacă Rusia va interveni mai mult în Ucraina", a avertizat Rasmussen.
Răspunsul Moscovei a sosit vineri, autorităţile declarându-se „surprinse“ de observaţia Secretarului General al NATO.
„Suntem surprinşi de aceste declaraţii despre o pretinsă concentrare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. În acest caz nu este vorba despre vreo concentrare, ci despre măsuri vizând să consolideze protecţia frontierelor Rusiei", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţii ruseşti.
Tot vineri, Rusia a lansat manevre militare în Siberia şi în Ural cu scopul de a verifica capacitatea trupelor, a anunţat vineri un oficial militar rus, relatează AFP.
„O serie de unităţi motorizate şi antiaeriene, cu bazele în Ural şi Siberia de Vest, au fost plasate în alertă", a declarat aghiotanul colonelului Iaroslav Roşciupkin de la Districtului Militar Central, citat de agenţii de presă ruseşti.