Ucraina a primit în secret drone americane Decoy ADM-160 MALD. Nu se știe încă pe ce aeronave sunt montate

0
Publicat:

Forțele rusești din Ucraina spun că au descoperit resturile unui vehicul aerian fără pilot identificat ca ADM-160 MALD în regiunea Herson.

Dronă ADM-160 MALD descoperită în zona Herson
Dronă ADM-160 MALD descoperită în zona Herson FOTO captură X

Se crede că aceste drone fac parte din inventarul Forțelor de Apărare Ucrainene: ele sunt lansate de pe avioane pentru a acționa ca momeală în timpul atacurilor de saturație, copleșind sistemul de apărare aeriană a inamicului, scrie Defense Express.

Este a doua instanță documentată, susținută de dovezi fotografice, a utilizării de către armata ucraineană a ADM-160 MALD în atacuri împotriva facilităților militare rusești.

Prima mențiune a unei astfel de utilizări datează din mai 2023.

Descoperirea dronelor americane a coincis cu introducerea rachetelor de croazieră britanice Storm Shadow în Forțele Armate Ucrainene și se crede că MALD permite să fie exploatat la maxim potențialul Storm Shadow atunci când sunt folosite împreună.

ADM-160 MALD este o dronă miniaturală propulsată de rachetă, concepută pentru a simula rachete de croazieră sau alte ținte aeriene pentru a pătrunde în apărarea aeriană a inamicului.

Cu o lungime de doar 2,38 metri, o anvergură de 0,65 metri și o greutate la lansare de 45 de kilograme, poate acoperi o distanță de 460 până la 570 de kilometri, în funcție de modificare. Drona este echipată cu sisteme de bord pentru a imita reflexia radar a unei rachete de croazieră reale.

Dimensiunea compactă a acestor drone permite atașarea la diverse aeronave: patru unități pot încăpea pe un avion F-16, până la 12 pe un avion de atac A-10 sau până la 16 pe un bombardier B-52.

Problema este că Ucraina nu are încă niciunul dintre avioanele menționate, astfel încât transportatorul folosit pentru a desfășura dronele decoy ADM-160 MALD rămâne un mister, arată aceeași publicație.

Pentru a putea face acest lucru, fie aeronavele de tip sovietic ale Ucrainei (de orice tip), fie MALD-ul în sine ar trebui să suporte o adaptare.

Prezența dronelor americane de diversiune ADM-160 MALD în Ucraina nu este divulgată public, iar Statele Unite nu au anunțat oficial transferul acestora către Forțele Armate Ucrainene.

Prin urmare, orice adaptări necesare pentru ca avioanele să poată transporta și lansa MALD-uri nu au fost menționate sau discutate deschis, spre deosebire de remodelările introduse pentru a permite avioanelor ucrainene să lanseze bombe ghidate JDAM, rachete anti-radar HARM sau sisteme SAM Buk modificate pentru a lansa interceptori AIM-7.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite