Video Trupul Papei Francisc a ajuns la Bazilica Sfântul Petru, unde publicul îi poate aduce un ultim omagiu până la funeralii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost mutat, miercuri, în Bazilica Sfântul Petru, acolo unde credincioșii vor putea să îi aducă un ultim omagiu înainte de funeraliile care vor avea loc sâmbătă.

UPDATE ora 14.00 Sicriul deschis cu trupul Papei Francisc a fost dus, într-o procesiune solemnă, de la reşedinţa sa din incinta Vaticanului la Bazilica Sfântul Petru, potrivit Reuters.

În timp ce cortegiul a traversat Piaţa Sfântul Petru, miile de oameni adunați la procesiune  au aplaudat în semn de respect pentru Suveranul Pontif.

Știrea inițială

Trupul Papei Francisc va fi depus miercuri, 23 aprilie, la ora 10:00, în Bazilica Sfântul Petru pentru a permite credincioşilor să îi aducă un ultim omagiu.

Trupul Papei Francisc va fi depus în Bazilica Sfântul Petru Foto: Vatican Media
Trupul Papei Francisc va fi depus în Bazilica Sfântul Petru Foto: Vatican Media

Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani în urma unui accident vascular cerebral şi a unui stop cardiac, punând capăt unei domnii de 12 ani, adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a apărat pe cei săraci şi marginalizaţi, relatează Reuters.

Trupul său, aşezat într-un sicriu deschis, urmează să fie dus din capela reşedinţei de la Vatican, unde a locuit, la Basilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă începând cu ora 10:00 (ora României), cu cardinali şi cântece latine.

După o slujbă religioasă, credincioşii şi publicul larg vor putea să-l viziteze pe defunctul suveran pontif până vineri la ora 20:00 (ora României), funeraliile fiind programate pentru dimineaţa următoare.

Slujba va avea loc în aer liber, în Piaţa Sfântul Petru, şi urmează să fie condusă de decanul Colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe.

La funeralii va participa și Donald Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu papa pe tema imigraţiei. Liderii din Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ucraina, România, Moldova, instituţiile UE şi ţara natală a lui Francisc, Argentina, şi-au confirmat de asemenea prezenţa.

Francisc a cerut să fie înmormântat în Santa Maria Maggiore din Roma, o bazilică romană de care era deosebit de ataşat, mai degrabă decât în Basilica Sfântul Petru, ca mulţi dintre predecesorii săi, cu o simplă inscripţie a numelui său în latină, Franciscus.

Massimiliano Strappetti, infirmierul credincios al Suveranului Pontif, care l-a îndemnat să revină duminică în Piaţa Sfântul Petru pentru ultima oară, a relatat ultimele sale cuvinte presei oficiale a Sfântului Scaun, care dă asigurări că în ultimele ore ale vieţii sale, papa, care considera că moartea nu este decât un nou început, nu a suferit.

Vaticanul a difuzat, marți, imagini cu papa îmbrăcat în veşmintele sale, ţinând în mână un rozariu, cu gărzile elveţiene în picioare lângă sicriul său. Demnitari, inclusiv preşedintele italian Sergio Mattarella şi lideri evrei italieni, au venit să aducă un omagiu.

Aproximativ 60 de cardinali s-au reunit pe 22 aprilie pentru a decide planurile funerare, fiind planificate mai multe întâlniri în zilele următoare. Conclavul, care îl va alege pe noul papă, nu este aşteptat să înceapă înainte de 6 mai.

Între timp, în perioada cunoscută sub numele de „sede vacante” (sediu vacant) pentru Biserica Catolică mondială, un cardinal cunoscut sub numele de camerlengo (şambelan), irlandezo-americanul Kevin Farrell, este însărcinat cu afacerile ordinare.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite