Trupele ucrainene care luptă în Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în război, potrivit experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ucrainene din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în război în măsura în care se confruntă cu mai puține presiuni de a menține apărarea și, totodată, dispun de mai multe opțiuni strategice, spun experții, potrivit Business Insider.

Soldați ucraineni instalează mine pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Soldați ucraineni instalează mine pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Deși lupta pe propriul teritoriu are avantajele sale, totuși dorința îndârjită de a-l apăra pune piedici disponibilității de a purta o bătălie strategică brutală, au subliniat experții în conflict pentru Business Insider.

Michael Bohnert, expert în război la RAND Corporation, a explicat că avantajul Ucrainei în regiunea Kursk este că „nu este nevoită să apere niciunul dintre acele orașe” pentru că acestea aparțin Rusiei.

„Lupți doar acolo unde este avantajos și te retragi când nu mai este. Or acesta o manieră realmente eficientă de a lupta", a spus el.

Ucraina poate profita de un nou tip de avantaj

Pe propriul teritoriu, forțele ucrainene s-au agățat cu încrâncenare de apărarea unor orașe, luptându-se pentru ele până când nu au mai avut altă opțiune decât să se retragă. Bahmut este un exemplu, dar nu și singurul, în măsura în care Ucraina își concentrează eforturile pe păstrarea a cât mai mult teritoriu posibil.

Invazia rusă în Ucraina se deosebește de războaiele majore prin faptul că s-a desfășurat în mare parte pe pământul unei singure țări, ceea ce a constituit o situație de dezavantaj major pentru ucraineni, adesea blocând capacitatea trupelor acesteia de a acționa pentru a ieși din impas.

Dar nu mai este valabil după ce au lansat incursiunea în Kursk.

Aici, ucrainenii au posibilitatea „să profite de teren, să lupte în cel mai eficient mod posibil și, în cele din urmă, să plece” dacă se văd siliți să își protejeze forțele sau echipamentele sau ar dori să urmărească un alt obiectiv, spune Bohnert. Și pot face acest lucru fără repercusiuni, ceea ce nu-și pot permite în Ucraina, a adăugat el.

Așezările din Kursk că „nu sunt orașe ucrainene, astfel că forțele de acolo au opțiunea să lupte și să se apere de pe pozițiile cele mai avantajoase, astfel încât să poată construi fortificații”, iar în momentul în care ar fi depășiți numeric s-ar putea retrage pe următoarea poziție.

Rusia avansează și preia înapoi teritoriul din Kursk și nu este clar cum se va descurca Ucraina în cele din urmă împotriva forțelor ruse trimise acolo.

William Alberque, expert în război la Centrul Stimson, apreciază că Rusia a recuperat până acum „părțile ușor de luat înapoi”, însă „va avea mult mai multe bătăi de cap cu restul intrândului ucrainean”.

„Este foarte ușor acum pentru Ucraina să efectueze un soi de retrageri din luptă și să cedeze un teritoriu pe care nu l-ar putea deține niciodată în mod legitim”, a spus el.

La rândul său, Bohnert a spus că „va fi foarte costisitor pentru ruși să-l ia înapoi”, deoarece Ucraina este acum în situația de a putea „alege când și unde să se apere”.

Ucraina a semnalat că operațiunile sale de la Kursk au ca scop ocuparea unui teritoriu pe care l-ar putea tranzacționa în cadrul negocierilor, însă experții remarcă faptul că există și alte avantaje ale luptei acolo.

Matthew Savill, expert în strategie militară la Institutul Serviciilor Unite Regale, fost analist de informații la Ministerul Apărării din Marea Britanie, a explicat cu o altă ocazie pentru BI că una dintre motivațiile Ucrainei de a deține teritoriu în Kursk ar putea fi teoria că „dacă vor stabili o apărare puternică, îi pot face efectiv pe ruși să sângereze”.

Alberque a spus că la Kursk, Ucraina are posibilitate să-și facă următorul calcul: „Unde ne putem apăra? Care sunt locurile bune în care am putea să luptăm cu rușii?" 

De pildă, Ucraina ar putea crea „zone de ucidere” și „capcane pentru a încetini Rusia”, adăugând: „Nu este necesar să apere întregul intrând”.

Războiul se duce altfel în Rusia

Peste armata Ucrainei de pe propriul front planează amenințarea că Rusia va păstra fiecare teritoriu pe care îl va cuceri.

Rusia deține teritorii precum Crimeea din 2014, în timp ce separatiștii susținuți de ruși încearcă din aceeași perioadă să-și consolideze stăpânirea în Donbas. Rusia a declarat deja acea zonă parte a teritoriului său suveran și este limpede că nu va renunța la ea.

Pe de altă parte, Ucraina nu trebuie să-și facă griji cu privire la ceea ce se întâmplă cu teritoriul la care  ar renunță în Rusia, iar asta îi permite să abordeze diferit războiul în această zonă. Nu este clar în ce măsură Ucraina profită de această oportunitate, dar aceasta există.

„Este un avantaj operațional uriaș pentru un comandant, care nu mai trebuie să țină cont de granițe”, a spus Alberque.

De pildă, când trebuie să decidă unde să se apere pe propriul teritoriu, forțele ucrainene nu au în vedere doar terenul și pozițiile posibil de apărat, ci și simbolismul diferitelor sate care sunt ucrainene, care au cetățeni ucraineni și „rădăcini adânci” în istoria Ucrainei.

„Sentimentul de demoralizarea după pierderea unui sat ucrainean este complet diferit decât după renunțarea la un sat rusesc de care ucrainenilor nu le pasă câtuși de puțin”, a spus Alberque.

Prin contrast, în estul Ucrainei, unde războiul se concentrează în acest moment, este dureros pentru ei să cedeze un sat pe care l-au recucerit de la ruși, sau o locație istorică în care forțele ruse nu au mai fost înainte, sau ceva de genul acesta, a spus el.

Ucraina luptă acum pe teritoriul altcuiva, ceea le conferă comandanților ucraineni mai multă libertate de a proiecta lupta în funcție de ceea ce au de fapt nevoie, a spus Alberque, față de acasă, „unde fiecare centimetru de teritoriu pierdut este un pumnal în inima tuturor ucrainenilor”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite