Rușii cresc presiunea în regiunea Kursk, unde au recuperat aproape jumătate din teritoriile cucerite de ucraineni
0Forțele rusești au recuperat aproape jumătate din terioriile ocupate în timpul ofensivei sale transfrontaliere în regiunea Kursk a Rusiei în această vară, în contraatacuri ce pun sub semnul întrebării capacitatea ucrainenilor de a menține aceste teritorii în perioada următoare, relatează Washington Post. Kievul admite o creștere a presiunii, însă susține că forțele ucrainene își continuă ofensiva, provocând pierderi mari părții ruse.
Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), care monitorizează evoluția conflictului, au citat dovezi vizuale potrivit cărora forțele ruse au recucerit 46% din intrândul ucrainean în regiunea Kursk.
Contactat de WP, Ministerul Apărării al Ucrainei nu a dorit să răspundă la întrebările cu privire la această situație.
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că buzunare ale forțelor ucrainene din Kursk au fost încercuite, o declarație contestată ferm vineri de Oleksandr Sirski, comandantul forțelor armate ale Ucrainei.
„Forțele ucrainene continuă operațiunile active în direcția Kursk, a treia lună consecutiv, distrugând potențialul de luptă al inamicului”, a postat el pe Telegram.
„În ciuda presiunii imense din partea inamicului pe acest front, ocupanții suferă pierderi semnificative de personal și echipament militar”, a adăugat el.
Cele mai recente pierderi ale Ucrainei la Kursk evidențiază modul în care armata ucraineană s-a luptat să răzbată pe fondul discuțiilor privind încheierea războiului. Rusia a obținut câștiguri constante în regiunea estică Donețk pe tot parcursul anului și recent a făcut noi progrese în regiunea nord-estică Harkov în încercarea de a ajunge în orașul Kupiansk, pe care forțele ucrainene l-au eliberat în urmă cu doi ani.
Preluarea de teritorii în regiunea Kursk a fost inclusă de Zelenski în planul său de victorie, prezentat recent aliaților într-un turneu în Europa, în vreme ce oficialii ucraineni au prezentat incursiunea ca pe o potențială monedă de schimb în eventuale negocieri de pace. Ultimele progrese ale Rusiei ar putea pune însă ofensiva riscantă într-o nouă lumină, notează WP.
„Nu cred că putem vorbi deocamdată despre o ofensiva rusă pe scară largă care să-i împinge pe ucraineni înapoi”, a spus Franz-Stefan Gady, un analist militar din Viena. „Cred că ne aflăm încă într-o fază de modelare – adică într-o fază preliminară înainte de un asalt la scară mai mare – iar obiectivul major al forțelor ruse în prezent este să slăbească forțele ucrainene prin lovituri de artilerie și drone”.
„Ei testează, în esență, slăbiciunile apărării ucrainene, astfel că incursiunea este încă destul de limitată. Și cred că ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că ucrainenii sunt deja în această etapă de a fi împinși înapoi”, a adăugat el.
După ce forțele ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea, au declarat oficialii ucraineni. Totuși incursiunea nu a fost de natură să devieze asaltul Rusiei în regiunea Donețk, unde forțele Moscovei au continuat să amenințe nodul feroviar cheie Pokrovsk și satele din jur.
Serviciul de informații militare al Ucrainei a declarat că acum se așteaptă ca Rusia să trimită noi întăriri în regiunea Kursk, inclusiv soldați nord-coreeni care se antrenează în Rusia, pregătindu-se să se alăture efortului de război. Aceste noi efective ar putea permite Moscovei să distribuie o parte dintre soldații care luptă în Kursk în alte zone ale câmpului de luptă.
De partea cealaltă, Ucraina a angajat unele dintre cele mai importante brigăzi de asalt și arme furnizate de Occident în incursiunea din Kursk. Un oficial militar occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a estimat că cel puțin 10.000 de soldați ucraineni luptă la Kursk, inclusiv brigăzi care au avut parte de instruire de specialitate în străinătate.
Konrad Muzika, analist militar la Rochan Consulting (Polonia), spune că rușii au menținut aproximativ 33 de unități în zonă - față de doar 12 la mijlocul lunii august - în timp ce ucrainenii au desfășurat aproximativ 23 de unități în total.
„Personalul și resursele alocate Kurskului ar fi folosite cu mai mult folos în regiunea Donețk, probabil scăzând ritmul progreselor rusești în această parte a Ucrainei”, a apreciat analistul.
„Conducerea politico-militară ucraineană trebuie să fi ajuns la concluzia că, din perspectivă strategică, acest angajament față de Kursk a meritat, chiar dacă asta a însemnat o pierdere a teritoriului în Donbas”.
„Cu cât rușii vor recupera mai mult teren, cu atât Kursk va fi mai puțin valoros pentru ucraineni”, a adăugat el. „Deci ucrainenii trebuie fie să angajeze mai multe unități în zonă, fie să atace în altă parte pentru a crea o dilemă pentru rușii. Problema este că ucrainenii nu par să aibă o capacitate de rezervă în acest moment pentru astfel de mișcări.”
Unul dintre obiectivele inițiale ale ofensivei din Kursk - atragerea trupelor ruse la Kursk și slăbirea atacurilor acestuia în altă parte - pare să fi eșuat, estimează analiştii. Rusia și-a menținut direcția principală a invaziei sale în estul Ucrainei, atacând în jurul flancurilor orașului Pokrovsk și, de asemenea, la sud în jurul Kurahove.
Totuși, pentru a-i expulza complet pe ucraineni din zonă va fi nevoie de o forță mai mare, situație care ar putea oferi ucraineniilor un raport favorabil de uzură de care să profite, au spus analiștii. Însă strategia va avea probabil un cost și pentru Kiev.
„Nu este clar cât de puternică este apărarea ucraineană în zonă. Și cred că ucrainenii au angajat deja unele rezerve operaționale în luptele din regiunea Kursk”, a spus Franz-Stefan Gady, analist militar din Viena.