„Trenul țarului”, noua linie defensivă a rușilor: Avdiivka, noul Bahmut? Zvonuri despre o ofensivă majoră la Kupiansk

0
Publicat:

Armata rusă încearcă să-și întărească pozițiile ocupate în sud-estul Ucrainei cu o nouă linie de apărare, și anume o barieră din vagoane care se întinde pe o lungime de 30 de kilometri.

Linia de apărare numită „Trenul țarului” FOTO Ukrainska Pravda
Linia de apărare numită „Trenul țarului” FOTO Ukrainska Pravda

Bariera, supranumită „Trenul țarului”, este ridicată din peste 2.100 de vagoane de marfă, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție cu sediul la Washington.

Potrivit unor imagini din satelit analizate de ISW, bariera de vagoane de marfă se întinde pe o distanță de 30 de kilometri, de la Olenivka, la sud de orașul Donețk, până la Volnovaha, la nord de Mariupol.

Analiştii de la ISW menționează că noua barieră de apărare este ridicată într-o zonă de luptă care era „relativ inactivă” în momentul începerii construcției.

Noua barieră este situată la aproximativ șase kilometri de linia actuală a frontului, localizată la Novomîhailivka, precizează ISW.

Această construcție este menită cel mai probabil să împiedice un ipotetic avans al ucrainenilor în acest sector al frontului.

În general, liniile de apărare ridicate de armata rusă în regiunile ocupate s-au dovedit greu de pătruns, împiedicând operațiunile ofensive ale armatei ucrainene atât pe frontul de est, cât și pe cel de sud, notează ISW.

Avdiivka, noul Bahmut?

În prezent, trupele ucrainene sunt în defensivă în regiunea Donețk, luptând mai ales pentru a respinge asaltul rusesc asupra orașului Avdiivka, situat la 22 de kilometri nord-vest de Donețk.

Armata rusă și-a intensificat bombardamentele la Avdiivka și a ocupat până acum 18 la sută din acest oraș. Primarul Avdiivkăi, Vitali Barabaș, evoca la sfârșitul săptămânii trecute o „situație critică”.

La fel ca Bahmut, Avdiivka, un oraș industrial din regiunea Donețk, riscă să cadă sub ocupația rusească, care, potrivit lui Barabaș, „atacă cu forțe foarte numeroase”, estimate la 20.000 de soldați.

Edilul din Avdiivka spune că rușii efectuează zilnic aproximativ 80 de bombardamente și „continuă să facă presiune”. Conform relatărilor din zonă, rușii au înaintat până aproape de principala linie de aprovizionare a ucrainenilor, pusă în pericol acum.

Imagine din Avdiivka FOTO Profimedia
Imagine din Avdiivka FOTO Profimedia

Partea ucraineană estimează că armata rusă încearcă să captureze acest oraș până în ziua începerii așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia, programate în perioada 15-17 martie, pentru a prezenta un nou succes de partea candidatului Vladimir Putin.

Orașul Avdiivka este râvnit de ruși încă din 2014. Orașul a fost capturat o perioadă de separatiștii pro-ruși din Donețk, apoi eliberat de armata ucraineană. Poziția sa ridicată îi permite armatei ucrainene să mențină o presiune permanentă asupra orașului Donețk, reședința regiunii cu același nume. Armata rusă și forțele separatiste din Donețk au efectuat mai multe încercări de a cuceri orașul începând cu 20 februarie, cu patru zile înainte de lansarea așa-zisei „operațiunii militare speciale”. Bătălia pentru acest oraș s-a intensificat îndeosebi din octombrie anul trecut, când rușii au trecut în ofensivă la capătul unei contraofensive ucrainene care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Avdiivka este considerat simbolul rezistenței ucrainene.

Zvonuri despre o ofensivă majoră la Kupiansk

În afară de Avdiivka, un alt sector activ din regiunea Donețk este Bahmut-Ciasiv Iar. Aici, rușii ar fi înaintat cel puțin un kilometru între localitățile Bohdanivka și Hromove. Cucerirea localității Ciasiv Iar le-ar permite invadatorilor să atace în direcția Kosteantînivka și apoi spre linia Kramatorsk-Slaviansk.

Un alt sector activ de lupte se află în estul regiunii Harkov, mai exact în împrejurimile orașului Kupiansk. ISW nu constată modificări de poziție pe linia Kupiansk-Svatove-Kreminna. Totuși, unii bloggeri militari ruși susțin că trupele Kremlinului pregătesc acolo aici o ofensivă majoră cu aproximativ 40.000 de soldați, 500 de tancuri și 600 de transportoare blindate. Ocupat pe 27 februarie 2022, în a treia zi a invaziei, orașul Kupiansk a fost eliberat la capătul unei contraofensive desfășurate de ucraineni în perioada 8-16 septembrie a aceluiași an. Rușii caută să recucerească acest important nod feroviar încă din august anul trecut.

Pe frontul de sud, în regiunea Zaprojie, ISW constată lupte poziționale, dar fără miza acordată celor de pe frontul de est. Un blogger militar rus pretinde un avans de un kilometru la vest de Robotîne, localitate eliberată în cursul contraofensivei din vara trecută, de ISW nu a depistat dovezi care să confirme această informație. În schimb, conform unor imagini geolocalizate, forțele ucrainene ar fi realizat câștiguri teritoriale marginale în zona capului de pod Krinki, pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, căpitanul Dmitro Pletenciuk, a evocat o reconsolidare a prezenței navale rusești în Marea Neagră. Rușii ar avea acum 14 nave de război, dintre care patru echipate cu rachete.

În opinia căpitanului Pletenciuk, navele rusești ar putea reveni la practica lor obișnuită de luptă ca răspuns la scufundarea corvetei Ivanoveț după un atac cu zece drone navale de tip Magura.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite