Ţiganii români creează probleme în Guvernul francez. Colegii de guvern sar la gâtul ministrului francez de Interne
0Mai mulţi miniştri din guvernul de la Paris şi înalţi oficiali ai Partidului Socialist, aflat la guvernare, au început să ceară capul ministrului de Interne Manuel Valls pentru poziţiile lui ferme în ceea ce priveşte demolarea taberelor ţigăneşti din Franţa şi expulzarea romilor est-europeni.
Ministrul francez al Locuinţelor, Cecile Duflot, îl acuză pe colegul său de la Ministerul de Interne că „pune în pericol” valorile Republicii Franceze prin declaraţiile împotriva romilor, cerând intervenţia urgentă a preşedintelui socialist Francois Hollande.
Miercuri, Valls a fost criticat de Comisia Europeană după ce a afirmat că cei mai mulţi dintre cei aproximativ 15.000 de romi din Franţa ar trebui repatriaţi, fiindcă au moduri de viaţă „extrem de diferite”.
„Când a spus aceste lucruri deja a trecut de limita care pune în pericol pactul republican”, a reacţionat Cécile Duflot. „Aceste lucruri nu sunt în responsabilitatea miniştrilor, sunt responsabilitatea preşedintelui Republicii. Pentru că, dincolo de programul său politic, a fost ales pentru a repara răni dureroase. Acest rol esenţial care i-a fost acordat preşedintelui, de reparare a rănilor, de aplanare a tensiunilor... este un pact al valorilor care au fondat această majoritate", a mai spus ministrul.
Şi Harlem Desir, prim-secretarul Partidului Socialist, şi Arnaud de Montebourg, ministrul Reconstrucţiei Naţionale, au criticat declaraţiile şi politica ministrului de Interne. Desir şi Montebourg au criticat acţiunile ministerului, însă nu l-au atacat în mod direct pe Valls. Amândoi s-au arătat „consternaţi” şi au spus că îl consideră pe Valls drept un ministru de dreapta, prilej cu care UMP, partidul lui Nicolas Sarkozy, a făcut o serie de remarci ironice la adresa socialiştilor.
Cu şase luni înainte de alegerile municipale, diviziunile, tensiunile şi diferenţele politice din Guvernul lui François Hollande devin tot mai evidente. Mai ales, când vine vorba despre un teren minat precum cel al luptei împotriva imigraţiei ilegale sau cel al miilor de imigranţi săraci care se mută în Franţa.
Primarii francezi, fie că sunt de dreapta sau de stânga, susţin declaraţiile ministrului de Interne Manuel Valls, explicând că le este imposibil să îi primească în comunităţile lor, relatează „Le Monde“ în ediţia electronică.
Vineri, Avocatul Poporului din Franţa a acuzat Gruvernul francez de neaplicarea unei circulare privind evacuarea taberelor de romi, în contextul unor declaraţii ale ministrului francez de Interne Manuel Valls privind refuzul majorităţii romilor de a se integra în Franţa.
Cristina Hermeziu, jurnalistă stabilită în Franţa, drescrie pe blogul său de pe adevarul.ro un tablou al romilor din Paris:
E încălţată cu şlapi petrecuţi între două degete, are unghiile de la picioare frumos făcute, cu câte o petală argintie peste oja de culoare aprinsă. Vorbeşte tare, întreabă ceva s-o audă capul coloanei, un vlajgan de vreo 15 ani, şeful. Articol integral pe blogul Cristinei Hermeziu.
Ştiri pe aceeaşi temă:
Primarii din marile oraşe franceze consideră că este imposibil să primească romii
Primarii francezi, fie că sunt de dreapta sau de stânga, susţin declaraţiile ministrului de Interne Manuel Valls, care a afirmat marţi că romii trebuie repatriaţi în România şi Bulgaria, explicând că le este imposibil să îi primească în comunităţile lor, relatează Le Monde, în ediţia electronică.
Renate Weber (PNL): „Reacţia autorităţilor române e foarte timidă în dosarul Schengen“
Europarlamentarul PNL Renate Weber susţine că, în ce priveşte aderarea României la Schengen, „autorităţile parcă au fost prinse pe picior greşit“, iar reacţia acestora a fost una „timidă“ în faţa declaraţiilor venite din partea oficialilor francezi.
Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de postul de radio Europe1.
Primarul Nisei, Christian Estrosi, a cerut ca România şi Bulgaria să nu fie primite în spaţiul Schengen, scrie „Liberation” în ediţia sa online. De asemenea, Estrosi, deputat al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară, a cerut marţi ca regulile de expulzare a ţiganilor să fie aplicate mult mai strict.
Băsescu: „România ar fi fost în Schengen dacă nu ar fi existat puciul premierului Ponta“
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, pentru publicaţia austriacă Wiener Zeitung, că România ar fi fost deja membră Schengen dacă nu ar fi existat încercarea actualei puteri de a-l demite, însă mizează pe faptul că România va adera la spaţiul Schengen, în aprilie 2014.
90% din francezi se opun intrării României în Schengen, potrivit unui sondaj „Le Figaro“
Majoritatea francezilor se opun accesului românilor şi bulgarilor în spaţiul Schengen. 90 la sută din cei 13.000 de oameni care au răspuns unui sondaj comandat de publicaţia „Le Figaro“ s-au declarat împotriva admiterii celor două ţări în tratatul de liberă circulaţie în Uniunea Europeană.
România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, relatează Novinite.com.
MAE: Norvegia susţine aderarea României la spaţiul Schengen
Ministerul Afacerilor Externe precizează, sâmbătă, într-un comunicat, că niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică referitoare la faptul că Norvegia se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen