The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

0
Publicat:

În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a deveni membră NATO, întrucât, conform unui oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat al SUA citat de The Telegraph, Alianța îi va cere Kievului „pași suplimentari" înainte ca discuțiile privind statutul de membru să avanseze.

Ucraina a fost afectată de corupție, îndeosebi în cadrul forțelor armate. FOTO 123 RF (Arhivă)
Ucraina a fost afectată de corupție, îndeosebi în cadrul forțelor armate. FOTO 123 RF (Arhivă)

Potrivit aceleiași surse, Ucraina va fi informată că în momentul de față este prea coruptă pentru a adera la NATO. Punctul de vedere va fi prevăzut în comunicatul Alianței ce urmează a fi semnat în cadrul summitului anual, programat pentru 9 iulie 

Trebuie să facem un pas înapoi și să aplaudăm tot ceea ce a făcut Ucraina în numele reformelor în ultimii peste doi ani", a spus oficialul pentru sursa citată. 

 „Pe măsură ce continuă să facă aceste reforme, vrem să îi lăudăm, vrem să vorbim despre pașii suplimentari care trebuie făcuți, în special în domeniul anticorupției. Aceasta este o prioritate pentru mulți dintre noi cei din jurul mesei", a mai adăugat acesta. 

Liderul de la Kiev vrea să obțină fără întârziere statutul de membru al NATO după ce războiul va lua sfârșit, pentru a evita o viitoare invazie. Astfel, Statele Unite și Europa ar fi constrânse să sară în apărarea Ucrainei în cazul unui atac lansat de Rusia. 

Totuși, în cursul ultimelor consultări ale statelor membre NATO, corupția a fost un obstacol în ceea ce privește acordarea unui calendar precis Ucrainei în vederea alăturării la Alianță. 

The Telegraph a scos recent la iveală faptul că Statele Unite împiedică demersurile Marii Britanii și ale Europei de a stabili o cale „ireversibilă" către aderarea Ucrainei la NATO. 

Ucraina a fost afectată de corupție, îndeosebi în cadrul forțelor armate, de la destrămarea Uniunii Sovietice. 

În încercarea de a diminua amploarea problemei, mai ales în domeniul achizițiilor publice pentru apărare, președintele ucrainean a demis lideri militari. 

  „NATO-izarea Ucrainei"  

Președintele SUA, Joe Biden, a adus în discuție „corupția semnificativă" în cadrul unui interviu pentru revista Time din acest an, ocazie cu care a exclus posibilitatea de a sprijini „NATO-izarea Ucrainei". 

Diplomați și oficiali NATO au înaintat Ucrainei o listă de reforme de realizat înainte ca aspirațiile de aderare să se concretizeze, a susținut un oficial american din domeniul apărării. 

Este ceva ce NATO a făcut în liniște, pe sub radar, care îi ajută să se apropie de aderare", a precizat sursa. 

Este posibil ca liderului de la Kiev, care va fi prezent la summitul de la Washington, să i se promită o „o punte” către aderarea la Alianță, un termen preferat de SUA. 

Aliații NATO încă nu s-au pus de acord asupra necesității de a actualiza afirmația făcută în urmă cu un an în cadrul summitului de la Vilnius, din Lituania, pentru a face oferta lor către Kiev „ireversibilă". 

În cadrul întrunirii de anul acesta, se așteaptă ca aliații să pună la dispoziție noi sisteme de apărare pentru a răspunde cerințelor crescânde ale Ucrainei, inclusiv sisteme Patriot. 

În pofida inexistenței promisiunilor NATO, în jur de 20 de state au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina. Ele se vor întâlni pentru a celebra aceste noi pacte într-o declarație comună la summitul NATO. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite